Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik badania: Classical Hodgkin lymphoma

Autor: Mazynka • 26.03.2014 12:02 • 24 odpowiedzi

zombiradok

26.03.2014 18:50

Odpowiedz

tez tak mysle :)

Rodzynka

26.03.2014 21:00

Odpowiedz

Z ziarnicą jest tak, że generalnie w PL stosuje się dwie metody leczenia:

- przy mniejszych stopniach zaawansowania ABVD

- przy zaawansowanych stadiach - eskalowany BEACOPP

I raczej nic innego się nie wymyśli. Różnica może być w tym, że jedne ośrodki częściej stosują BEACOPPa, inne ABVD. Ja byłam leczona BEACOPPem przy 16 cm guzie, ale są tu osoby z dużą masą guza leczone ABVD. Ziarnica w znacznej większości to choroba, którą się bardzo standardowo leczy, więc faktycznie, szukanie na siłę największego i najlepszego ośrodka nie jest konieczne. Z drugiej jednak strony - sama świadomość, że opiekuje się Tobą dobry lekarz, jest bardzo ważna dla pacjenta.

Nawet jak wybierzesz szpital bliżej siebie, to zawsze możesz skonsultować swój przypadek z innym lekarzem - umówić się na wizytę i zobaczyć, co zaproponuje. Warto dla komfortu psychicznego.

O 18:28, dnia 2014-03-26 moonia napisał(-a):

Napisz skąd jesteś, bo niektóre ośrodki w PL testują Adcetris razem ze standardową chemioterapią. Dobrze byłoby się załapać do takiego badania.

Rodzynko proszę napisz, które ośrodki testują i jak się załapać na testy /zaczynam leczyć się Krakówie/

No właśnie w Krakowie w klinice jeszcze jakieś 2 miesiące temu rozmawiałam z lekarzem o tych badaniach klinicznych. Z tego, co pamiętam, testy dotyczyły II stadium, pacjenci otrzymują ABVD+Adcetris.

Nessa

26.03.2014 21:26

Odpowiedz

hej ja się leczyłam w DCO we Wrocławiu z dobrym skutkiem

Mazynka

26.03.2014 21:48

Odpowiedz

O 22:26, dnia 2014-03-26 Nessa napisał(-a):

No wlasnie czytalam o centrum... jeszcze mam kilka dni na podjecie decyzji. Dziekuje wszystkim za cenne rady :)

Nessa

26.03.2014 22:18

Odpowiedz

O 22:48, dnia 2014-03-26 Mazynka napisał(-a):

O 22:26, dnia 2014-03-26 Nessa napisał(-a):

No wlasnie czytalam o centrum... jeszcze mam kilka dni na podjecie decyzji. Dziekuje wszystkim za cenne rady :)

jeśli radioterapia to chyba najlepiej Wrocław dco - najnowszy sprzęt jest z tego co się orientuję