Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

padnięty staw po leczeniu

Autor: anetka945 • 20.01.2014 20:03 • 39 odpowiedzi

anetka945

20.01.2014 20:03

Odpowiedz
Witajcie Ziarniaczki,
po długim zmaganiu się z ZZ udało się - jestem zdrowa ale teraz okazało się że skutkiem ubocznym przebytego leczenia jest zużyty staw biodrowy :( kuleję niesamowicie, boli jak chole***** rozwiązaniem jest wymiana stawu na plastikowy, tylko kurcze mam pół roczną córeczkę i jak tu pogodzić operację, długą rekonwalescencję z niemowlęciem? :(

czy jest może ktoś na forum komu też się zdarzyło coś tak okropnego? wiecie może może czy da się ratować ten staw biodrowy inaczej niż skalpelem?

Nessa

20.01.2014 20:45

Odpowiedz

Aneta, ale to osteoporoza??? czy jakiś inny powód?

anetka945

21.01.2014 07:00

Odpowiedz

Wiesz co, mam nadzieje że nie. Wygląda na to że zużył się staw biodrowy i muszę mieć operację. Czekam jeszcze na rezonans biodra, ale ból i wynik pet są jednoznaczne.... Jakieś braki w głowie kości biodrowej... Jestem trzecią pacjentką która zgłosiła taki problem po leczeniu jak narazie :(

joanna

21.01.2014 10:18

Odpowiedz

Rozumiem, ze zaproponowano Ci endoprotezę? A może jeszcze z kimś się skonsultuj, może jakaś osteotomia korekcyjna jest możliwa?

anetka945

21.01.2014 11:23

Odpowiedz

Konsultowałam to z prof z wojskowego szpitala, więc tam super specjaliści...

O 11:18, dnia 2014-01-21 joanna napisał(-a):

Rozumiem, ze zaproponowano Ci endoprotezę? A może jeszcze z kimś się skonsultuj, może jakaś osteotomia korekcyjna jest możliwa?

anetka945

21.01.2014 11:24

Odpowiedz

O 11:18, dnia 2014-01-21 joanna napisał(-a):

przepraszam za może głupie pytanie ale co to jest ta osteotomia korekcyjna?

henry

22.01.2014 01:03

Odpowiedz

Nic o tym nie wiem wiec potraktuj moj komantarz jak chcesz ale wiem że są super specjaliści którzy mają super wiedzę i lekarze z powołania którzy chcą jak najlepiej dla pacjenta i czasami zaproponują coś innego. spróbój jeszce zapytać sie gdzie indziej ale nie wspominać o opini super specjalisty.

joanna

22.01.2014 07:31

Odpowiedz

Mój mąż miał problem z kolanem i zaproponowano mu endoprotezę stawu kolanowego a w innym szpitalu zrobiono mu właśnie osteotomię.

Lena

22.01.2014 07:55

Odpowiedz

Anetka, a jak wyglądało Twoje leczenie i co konkretnie wpłynęło na staw? Miałaś zajętą ziarnicą kość biodrową czy jakieś węzły? Które stadium? Przyznam szczerze, że pierwsze słyszę o takim przypadku, ale popytam mojego profa. Jakie masz objawy? Kiedy się zaczęły? Zaraz po leczeniu czy po jakimś czasie?

anetka945

22.01.2014 11:24

Odpowiedz

O 08:55, dnia 2014-01-22 Lena napisał(-a):

Anetka, a jak wyglądało Twoje leczenie

ABVD + autoprzeszczep + radio = szybka remisja

i co konkretnie wpłynęło na staw?

lekarz mówi, że tak się dzieje w przypadku kiedy ktoś jest leczony sterydami a ja w sumie ich aż tyle nie dostałam żeby padł staw, no ale padł i trzeba to naprawić

Miałaś zajętą ziarnicą kość biodrową czy jakieś węzły?

miałam IVB stopień, zajęte węzły na szyji, klatce, brzuchu plus limfatyczne (stąd IVB)

Przyznam szczerze, że pierwsze słyszę o takim przypadku,

ja też ale podobno jestem trzecia :(

ale popytam mojego profa.

będę wdzięczna

Jakie masz objawy?

boli biodro niesamowicie podczas chodzenia - kuleję strasznie z bólu, ciężko wstać w nocy z łóżka do dziecka, o podbiegnięciu mogę pomarzyć, taj samo jak o założeniu obcasów, ograniczone ruchy tą nogą - zaczęło się w ciąży, po pierwszej połowie i byłam święcie przekonana że to ma związek z ciążą, że jak urodzi się maleństwo to ustąpią dolegliwości...a córeczka ma pol roku a ból jest. No i pet wykazał jakieś braki w głowie kości biodrowej... Szkoda mi ją zostawić i pójść na operację, ale chcąc wrócić do pracy to ile się napracuję kulawa? I tak myślę, że póki dziecko jeszcze nie chodzi to moze lepiej teraz to zrobic. Swiat sie wali jak pomysle ze nie mam jeszcze osoby ktora zajmie sie nią podczas kiedy ja bede niedołężna po operacji ale kiedy jak nie teraz? Aż przestane chodzić z bólu?

Kiedy się zaczęły? Zaraz po leczeniu czy po jakimś czasie?

Zaczęłam utykać dokładnie rok po zakończeniu radio.

Lena

22.01.2014 11:56

Odpowiedz

O 12:24, dnia 2014-01-22 anetka945 napisał(-a):

O 08:55, dnia 2014-01-22 Lena napisał(-a):

Anetka, a jak wyglądało Twoje leczenie

ABVD + autoprzeszczep + radio = szybka remisja

i co konkretnie wpłynęło na staw?

lekarz mówi, że tak się dzieje w przypadku kiedy ktoś jest leczony sterydami a ja w sumie ich aż tyle nie dostałam żeby padł staw, no ale padł i trzeba to naprawić

Miałaś zajętą ziarnicą kość biodrową czy jakieś węzły?

miałam IVB stopień, zajęte węzły na szyji, klatce, brzuchu plus limfatyczne (stąd IVB)

ale popytam mojego profa.

będę wdzięczna

Jakie masz objawy?

boli biodro niesamowicie podczas chodzenia - kuleję strasznie z bólu, ciężko wstać w nocy z łóżka do dziecka, o podbiegnięciu mogę pomarzyć, taj samo jak o założeniu obcasów, ograniczone ruchy tą nogą - zaczęło się w ciąży, po pierwszej połowie i byłam święcie przekonana że to ma związek z ciążą, że jak urodzi się maleństwo to ustąpią dolegliwości...a córeczka ma pol roku a ból jest. No i pet wykazał jakieś braki w głowie kości biodrowej... Szkoda mi ją zostawić i pójść na operację, ale chcąc wrócić do pracy to ile się napracuję kulawa? I tak myślę, że póki dziecko jeszcze nie chodzi to moze lepiej teraz to zrobic. Swiat sie wali jak pomysle ze nie mam jeszcze osoby ktora zajmie sie nią podczas kiedy ja bede niedołężna po operacji ale kiedy jak nie teraz? Aż przestane chodzić z bólu?

Kiedy się zaczęły? Zaraz po leczeniu czy po jakimś czasie?

Zaczęłam utykać dokładnie rok po zakończeniu radio.

Dzięki, jeszcze 3 pytania:

Aneta, a po ABVD była remisja?, miałaś PETy w trakcie - po 2 cyklu i na koniec? Czy Pety wykazywały coś w biodrach, pachwinach?

Czy biodro było naświetlane?

Czy miałaś scyntygrafię?

anetka945

22.01.2014 17:17

Odpowiedz

Aneta, a po ABVD była remisja?,

tak bardzo szybko osiągnęłam remisję

miałaś PETy w trakcie - po 2 cyklu i na koniec?

tak

Czy Pety wykazywały coś w biodrach, pachwinach?

w trakcie leczenia nie, dopiero prawie rok po leczeniu na kontrolnym pecie juz cos bylo widac w biodrze, ale ze nie bolalo to nikt na to nie zwrocil uwagi...

naświetlany był brzuch i klatka

Czy miałaś scyntygrafię?

nie....chyba nie to termin ten jest mi obcy

karola

22.01.2014 17:28

Odpowiedz

Moja lekarka faktycznie mówiła mi o takiej możliwości jako o skutku ubocznym chemioterapii. Ja mam coś z kręgiem stąd wynikła rozmowa, ale do następnego badania PET temat w zawieszeniu więc nie znam szczegółów. Pozdrawiam ;)

Lena

23.01.2014 07:47

Odpowiedz

O 18:17, dnia 2014-01-22 anetka945 napisał(-a):

Aneta, a po ABVD była remisja?,

tak bardzo szybko osiągnęłam remisję

miałaś PETy w trakcie - po 2 cyklu i na koniec?

tak

Czy Pety wykazywały coś w biodrach, pachwinach?

w trakcie leczenia nie, dopiero prawie rok po leczeniu na kontrolnym pecie juz cos bylo widac w biodrze, ale ze nie bolalo to nikt na to nie zwrocil uwagi...

naświetlany był brzuch i klatka

Czy miałaś scyntygrafię?

nie....chyba nie to termin ten jest mi obcy

Anetka, a czemu robili przeszczep jak ABVD zadziałało? Miałaś nawrót? Scyntygrafia to szczegółowe badanie kości. Warto zrobić. Może te naświetlenia brzucha miały wpływ na biodro, popytam, jak czegoś się dowiem dam znać.

anetka945

27.01.2014 07:28

Odpowiedz

Anetka, a czemu robili przeszczep jak ABVD zadziałało? Miałaś nawrót? Scyntygrafia to szczegółowe badanie kości. Warto zrobić. Może te naświetlenia brzucha miały wpływ na biodro, popytam, jak czegoś się dowiem dam znać.

Przeszczep miałam tylko dlatego że jestem mloda i lekarz chcial zminimalizowac nawrót choroby w przyszłości. nie musialam sie na to zgadzac ale nie chcialabym przezywac raz jeszcze tego samego...a do stracenia wlosow i tak nie mialam :)

anetka945

21.02.2014 13:41

Odpowiedz
Powiem wam jak zakończy się "przygoda" z biodrem...
byłam u prof jednego (prywatnie oczywiście) i prywatnie również musiałam zrobić MRI biodra bo na fundusz kazali czekac do lipca... prof zerknął na badania i bez wątpliwości stwiedził martwicę głowy kości co za tym idzie endoproteza w trybie pilnym (nie ma już co ratować). A tryb pilny w naszym państwie oznacza, że jak się zwolni miejsce to do mnie zadzwonią...więc czekam na tel ze szpitala i muszę iść...

piotr

21.02.2014 23:45

Odpowiedz

O 21:03, dnia 2014-01-20 anetka945 napisał(-a):

Witajcie Ziarniaczki,

po długim zmaganiu się z ZZ udało się - jestem zdrowa ale teraz okazało się że skutkiem ubocznym przebytego leczenia jest zużyty staw biodrowy :( kuleję niesamowicie, boli jak chole***** rozwiązaniem jest wymiana stawu na plastikowy, tylko kurcze mam pół roczną córeczkę i jak tu pogodzić operację, długą rekonwalescencję z niemowlęciem? :(

czy jest może ktoś na forum komu też się zdarzyło coś tak okropnego? wiecie może może czy da się ratować ten staw biodrowy inaczej niż skalpelem?

witam ja jestem kolejnym przypadkiem miałem węzły w miednicy stopień 2 b kilka mas powyżej 10cm szybka reemisja po beacopp intensifikowany

i po 3 miesiącach zaczeły się problemy z biodrem dzisjaj po 2 latach już tylko chodzenie z kulą i czekanie na operację która została przesunięta ze względu na nawrót

anetka945

22.02.2014 19:35

Odpowiedz

witam ja jestem kolejnym przypadkiem miałem węzły w miednicy stopień 2 b kilka mas powyżej 10cm szybka reemisja po beacopp intensifikowany

i po 3 miesiącach zaczeły się problemy z biodrem dzisjaj po 2 latach już tylko chodzenie z kulą i czekanie na operację która została przesunięta ze względu na nawrót

o proszę, to jest nas dwoje...

ortopeda się dziwił że jeszcze chodzę bez kul, bo z taką martwicą powinnam już chodzić o dwóch kulach, no ale....ja mam 7miesięczne dziecko więc nie mogę chodzić przy kulach. :( boli coraz bardziej...zwłaszcza w nocy.

czekam na tel kiedy operacja. u mnie problemy z biodrem zaczęły się rok po radio i trwają już rok. gdzie się leczysz Piotr?

piotr

22.02.2014 22:58

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2014-02-22 anetka945 napisał(-a):

o proszę, to jest nas dwoje...

ortopeda się dziwił że jeszcze chodzę bez kul, bo z taką martwicą powinnam już chodzić o dwóch kulach, no ale....ja mam 7miesięczne dziecko więc nie mogę chodzić przy kulach. :( boli coraz bardziej...zwłaszcza w nocy.

czekam na tel kiedy operacja. u mnie problemy z biodrem zaczęły się rok po radio i trwają już rok. gdzie się leczysz Piotr?

leczę się w co w bydgoszczy od 6 miesięcy się żle czułem i na badaniach kontrolnych z strony ordynatora była totalna olewka

aż zrobiłem prywatnie tk i wyszły węzły w szyi także trzeba na dzisiaj w naszym kraju diagnozować się samemu

co do operacji to chyba najszybcie można dostać się w klinice na 28 czerwca mnie wzywali już po 2 miesiącach ale do operacji nie doszło [ wznowa ] co do biadra to onkolodzy nie dają pewności ze to tylko martwica wystawili nawet pismo do ortopedy by na 100% było zrobione badanie hist-pat

dziecko mam najmłodsze 7 letnie i także to przeżywa bardzo mocno w 2011r spędziłem 6 miesięcy w szpitalu

anetka945

24.02.2014 07:58

Odpowiedz

co do operacji to chyba najszybcie można dostać się w klinice na 28 czerwca

ja mam niby na skierowaniu "pilnie", ale kazali czekać aż np ktoś zrezygnuje, albo przesuną komuś termin z jakiegoś powodu. w każdym bądź razie powiedzieli, że w przeciągu 3m-cy powinno się znaleźć miejsce - lub szybciej...i mam taką nadzieję że szybciej...

co do biadra to onkolodzy nie dają pewności ze to tylko martwica wystawili nawet pismo do ortopedy by na 100% było zrobione badanie hist-pat

w moim przypadku od razu ortopeda powiedział że trzeba oddać na histop-pat i znaleźć przyczynę czemu w tak młodym wieku martwica

dziecko mam najmłodsze 7 letnie i także to przeżywa bardzo mocno w 2011r spędziłem 6 miesięcy w szpitalu

chciałabym aby mnie zoperowali zanim moja córeczka pójdzie na nogi - po prostu łatwiej będzie mi zorganizować opiekę dla niej...

a ja leczę się w szpitalu wojskowym na szaserow w w-wie.