kurczakmaly
20.01.2014 10:43
Witam, czy swiad, który był u Was objawem ziarnicy występował cały czas, codziennie? Czy przez np. Tydzień i później miesiąc spokoju i znowu? Jak to było u Was? Życzę dużo dużo zdrowia
Autor: kurczakmaly • 20.01.2014 10:43 • 28 odpowiedzi
kurczakmaly
20.01.2014 10:43
Witam, czy swiad, który był u Was objawem ziarnicy występował cały czas, codziennie? Czy przez np. Tydzień i później miesiąc spokoju i znowu? Jak to było u Was? Życzę dużo dużo zdrowia
Dominik
20.01.2014 11:20
O 11:43, dnia 2014-01-20 kurczakmaly napisał(-a):
Witam W moim przypadku swiad jest tymczasowy glownie wystepuje razem z duszacym kaszlem przy wiekszym wysilku trzeba sie oszczedzac.. nawet nie podejzewalem ze to takie g... myslalem ze to zwykla alergia..
kurczakmaly
20.01.2014 11:43
O 12:20, dnia 2014-01-20 Dominik napisał(-a):
Witam W moim przypadku swiad jest tymczasowy glownie wystepuje razem z duszacym kaszlem przy wiekszym wysilku trzeba sie oszczedzac.. nawet nie podejzewalem ze to takie g... myslalem ze to zwykla alergia..
Ale był to intensywny swiad czy czym różni się taki swiad od normalnego swędzenia od czasu do czasu, które występuje u zdrowych osób?
karola
20.01.2014 12:24
mnie tak swędziały nogi, że najchętniej drapałabym się widelcem, albo czymkolwiek co było pod ręką i się nadawało. i mimo drapania nie przestawało swędzieć, a wręcz wydawało mi się, że swędzi bardziej. a działo się to przeważnie wieczorem, jak kładłam się do łóżka- może po prostu w ciągu dnia nie zwracałam na to większej uwagi. no i chyba bez reguły, raz swędziało, przez kilka dni spokój i znowu. nie wiem od czego to zależy. pozdrawiam
Tilia
20.01.2014 16:06
O 13:24, dnia 2014-01-20 karola napisał(-a):
mnie tak swędziały nogi, że najchętniej drapałabym się widelcem, albo czymkolwiek co było pod ręką i się nadawało. i mimo drapania nie przestawało swędzieć, a wręcz wydawało mi się, że swędzi bardziej. a działo się to przeważnie wieczorem, jak kładłam się do łóżka- może po prostu w ciągu dnia nie zwracałam na to większej uwagi. no i chyba bez reguły, raz swędziało, przez kilka dni spokój i znowu. nie wiem od czego to zależy. pozdrawiam
Miałam tak jak Karola- głównie wieczorami, koszmar był po kąpieli i w łóżku. Swędziało kilka, kilkanaście dni a potem nagle spokój przez tydzień, dwa. I znów to samo. Świąd był okropny.
kurczakmaly
20.01.2014 17:08
O 17:06, dnia 2014-01-20 Tilia napisał(-a):
O 13:24, dnia 2014-01-20 karola napisał(-a):
Miałam tak jak Karola- głównie wieczorami, koszmar był po kąpieli i w łóżku. Swędziało kilka, kilkanaście dni a potem nagle spokój przez tydzień, dwa. I znów to samo. Świąd był okropny.
Czyli nie non stop, dzien w dzien
kurczakmaly
21.01.2014 13:21
Mnie skóra swędzi właśnie od czasu do czasu, tydzień spokoju i znowu, ale nie jest to intensywny swiad tylko taki delikatny, ktoś miał tak i okazało się, że był to objaw?
kurczakmaly
21.01.2014 13:26
O 14:21, dnia 2014-01-21 kurczakmaly napisał(-a):
Mnie skóra swędzi właśnie od czasu do czasu, tydzień spokoju i znowu, ale nie jest to intensywny swiad tylko taki delikatny, ktoś miał tak i okazało się, że był to objaw?
Właśnie zwłaszcza nogi mnie swedza,, ale jest to raczej jedyny objaw. Myślicie, że jak morfologia, ob, crp, ldh, usg węzłów obwodowych jest ok to ze względu na ten swiad od czasu do czasu warto zrobić tk klatki piersiowej dla wlasnego spokoju?
rodzynka
21.01.2014 17:45
kurczakmaly
21.01.2014 19:06
O 18:45, dnia 2014-01-21 rodzynka napisał(-a):
Tak. Zrób sobie rtg klatki dla świętego spokoju. I nie wkręcaj się, że jak Cię swędzi, to masz od razu ZZ, bo to naprawdę jest rzadka choroba i jest tysiąc innych przyczyn, dla których Cię może coś swędzieć, choćby nowy proszek do prania, który Cię uczula. Ale rtg zrób, jeśli dawno nie miałeś robionego.
Mnie swędziało całe ciało ok. 2 lat. Morfologia ok, węzły obwodowe ok, a guz w klacie miał 16 cm. Oczywiście objawem były też ogromne duszności, prawie w ogóle nie mogłam się ruszać. I jak już było bardzo źle, to OB 90.
Ale rtg robiłam około dwa miesiące temu. A u Ciebie rodzynko na rtg też było czysto?
zombiradok
22.01.2014 07:08
do 2 mcy mialem spokoj ze swedzeniem po odstawieniu chemii. teraz codzien nawet teraz nogi ! Kaszel tez mam ale to zapewne ze pale choc skoro mam oplucna zajeta :/ ale nie jest on uporczywy natomiast swedzenie maskara . Co mi pomaga szare mydlo w plynie podczas prysznicu i kapieli oraz Fenistil zel i na 4 godzinki spokoj !
karola
22.01.2014 07:45
no by Cię gęś z tymi fajkami kopnęła! czemu nie rzucisz?
Lena
22.01.2014 07:59
Palisz w trakcie leczenia? Nie wolno! Ani w trakcie ani po leczeniu. Chcesz mieć raka płuc? Człowieku opamiętaj się.
rodzynka
22.01.2014 10:55
Kurczak, miałam guza wielkości 16 cm na 14 na 10. Więc jeśli dwa miesiące temu robiłes prześwietlenie i wyszło ok, to może idź do alergologa.
kurczakmaly
22.01.2014 14:07
O 11:55, dnia 2014-01-22 rodzynka napisał(-a):
Kurczak, miałam guza wielkości 16 cm na 14 na 10. Więc jeśli dwa miesiące temu robiłes prześwietlenie i wyszło ok, to może idź do alergologa.
Rodzynko, to powiedz w takim razie jak to jest, dlaczego dzieje sie tak, ze u niektorych nic nie widac w wynikach badan usg, we krwi, na rtg klatki itd. a dopiero na tk wychodzi??
kurczakmaly
23.01.2014 21:23
A swiad, ktory u Was wystepowal byl w ciagu dnia napadowy czy dokuczal Wam przez caly dzien co sekunde? Wiadomo, ze zdrowego czlowieka tez czasem cos zaswedzi, dlatego chcialabym sie dowiedziec jaka to czestotliwosc swiadu, czy danego dnia wystepuje on praktycznie non stop?
zombiradok
24.01.2014 05:49
O 22:23, dnia 2014-01-23 kurczakmaly napisał(-a):
A swiad, ktory u Was wystepowal byl w ciagu dnia napadowy czy dokuczal Wam przez caly dzien co sekunde? Wiadomo, ze zdrowego czlowieka tez czasem cos zaswedzi, dlatego chcialabym sie dowiedziec jaka to czestotliwosc swiadu, czy danego dnia wystepuje on praktycznie non stop?
POpoludnia i wieczory non stop ! Na glowe idzie dostac
rodzynka
24.01.2014 11:26
O 15:07, dnia 2014-01-22 kurczakmaly napisał(-a):
Rodzynko, to powiedz w takim razie jak to jest, dlaczego dzieje sie tak, ze u niektorych nic nie widac w wynikach badan usg, we krwi, na rtg klatki itd. a dopiero na tk wychodzi??
Nie słyszałam o przypadku, żeby ktos miał większy guz w klatce piersiowej i żeby to nie wyszło na zwykłym rtg. CHyba że wina jakości zdjęcia - tak myślę.
kurczakmaly
24.01.2014 14:56
O 12:26, dnia 2014-01-24 rodzynka napisał(-a):
O 15:07, dnia 2014-01-22 kurczakmaly napisał(-a):
Nie słyszałam o przypadku, żeby ktos miał większy guz w klatce piersiowej i żeby to nie wyszło na zwykłym rtg. CHyba że wina jakości zdjęcia - tak myślę.
Ale wlasnie chodzi nawet o mniejsze guzy, bo zdarzaja sie przypadki, ze ktos ma jednak ta ziarnice, a na rtg czysto, usg czysto, w badaniach krwi tez czysto. To mnie gubi
karola
24.01.2014 16:36
a skąd znasz taki przypadek? ja węzły miałam powiększone we wnęce płuca i wyszły na rtg, a nie były nie wiadomo jak duże.