Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Jaki swiad był u Was objawem?

Autor: kurczakmaly • 20.01.2014 10:43 • 28 odpowiedzi

kurczakmaly

24.01.2014 17:16

Odpowiedz

O 17:36, dnia 2014-01-24 karola napisał(-a):

a skąd znasz taki przypadek? ja węzły miałam powiększone we wnęce płuca i wyszły na rtg, a nie były nie wiadomo jak duże.

Kurcze, teraz nie podam Wam konkretow, ale gdzies chyba nawet na tym forum czytalam, ze tak sie zdarzalo, ze rtg nie jest miarodajne, ze nie widac ani wezlow ani guza choc sa

kurczakmaly

24.01.2014 17:22

Odpowiedz
tekst

o, znalazlam : http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=24601 tu sa przypadki osob, u ktorych tylko tk wykazalo, a na rtg czysto

inolek

31.01.2014 08:09

Odpowiedz

ż tym swędzeniem to jest tak że już zniknęło podobno z listy objawów typowych dla ziarnicy bo bardzo mało chorych je ma a poza tym jest tyle różnych przyczyn swędzenia że hoho. no i atopików coraz więcej. Swoją drogą u mnie też alergolożka zdiagnozowała atopowe zapalenie skóry a potem sie okazało że to od ziarnicy. A jesli chodzi o rtg to faktycznie może być różnie. ja miałąm mnóstwo niewielkich guzów 2-3 cm i jeden 5 cm na obojczyku i na pierwszym rtg nic nie wyszło i to uśpiło czujność lekarza że nie chciało robić biopsji. wiec poszłam do innego przybytku i tam na rtg wyszły węzły w ilości niepoliczalnej. to może zależeć od sprzętu... ale jak kogoś czasem cos swędzi to nie przesadzajmy że to zaraz nowotwór...

h ds cgf

31.01.2014 18:41

Odpowiedz

O 09:09, dnia 2014-01-31 inolek napisał(-a):

ż tym swędzeniem to jest tak że już zniknęło podobno z listy objawów typowych dla ziarnicy bo bardzo mało chorych je ma a poza tym jest tyle różnych przyczyn swędzenia że hoho. no i atopików coraz więcej. Swoją drogą u mnie też alergolożka zdiagnozowała atopowe zapalenie skóry a potem sie okazało że to od ziarnicy. A jesli chodzi o rtg to faktycznie może być różnie. ja miałąm mnóstwo niewielkich guzów 2-3 cm i jeden 5 cm na obojczyku i na pierwszym rtg nic nie wyszło i to uśpiło czujność lekarza że nie chciało robić biopsji. wiec poszłam do innego przybytku i tam na rtg wyszły węzły w ilości niepoliczalnej. to może zależeć od sprzętu... ale jak kogoś czasem cos swędzi to nie przesadzajmy że to zaraz nowotwór...

A jak mogłabyś scharakteryzować ten swiad?

karola

01.02.2014 08:00

Odpowiedz

z tym 'zniknięciem' to chyba nie do końca, przynajmniej nie tam gdzie ja się leczę ;)

Truskawa

16.05.2014 13:10

Odpowiedz

A miał ktoś tak, że przed pierwszym wykryciem choroby nie miał świądu, a przy nawrocie miał? Wiem, ze każdy przypadek jest inny i nie ma co się sugerować, tak z ciekawości pytam.

nolaetola

23.09.2014 11:25

Odpowiedz

O 11:43, dnia 2014-01-20 kurczakmaly napisał(-a):

Witam, czy swiad, który był u Was objawem ziarnicy występował cały czas, codziennie? Czy przez np. Tydzień i później miesiąc spokoju i znowu? Jak to było u Was? Życzę dużo dużo zdrowia

Sorki ze sie przylaczam.Ale tez mam problem ze swedzeniem skory.Trzy lsta temu na wiosne wysypalo mnie na rekach i dekolcir.Swedzialo jak cholera.Najbardziej wieczorem.Potem 2 tyg spokoj i znow.Lekarka stwierdzila ze to pokrzywka swietlna.Jednak skora do dzis mnie swedzi raz mniej raz mocniej i to nie tylko rece i dekolt ale wszystko.Nogi pod pachami,piersiami.W tym roku to sie nasililo.Teraz slonca nie ma a swedzi.Szyja za uszami.Jakas makabra.Do tego boli mnie szyja tj.wezly chlonne sie powiekszaja ale z jednej strony.Jeden wezel nad obojczykiem tez mam ale czuje go w zaleznosci od pozycji no i ten obojczyk czasem pobolewa.A jesli chodzi o dusznosci to mecze sie dosc sxybko i miewam zadyszki.Czasem czuje ucisk w mostku ale myslalam ze to moja sprawnosc fizyczna jest do bani.Mam sie martwic?

Truskawa

23.09.2014 22:55

Odpowiedz

nolaetola, a Ty miałaś zz, boisz się nawrotu, czy nie miałaś zz i boisz się, że to może być zz? Bo nie wynika to z Twojego posta.

nolaetola

01.10.2014 19:55

Odpowiedz

O 00:55, dnia 2014-09-24 Truskawa napisał(-a):

nolaetola, a Ty miałaś zz, boisz się nawrotu, czy nie miałaś zz i boisz się, że to może być zz? Bo nie wynika to z Twojego posta.

Nie mialam zz.Boje ze moze to mam.Od tego drapania juz mi sie krostki robia.Te wezly czasami mnie bola ale najbardziej jak wypije chocby troche piwa.Czasami czuje jakbym miala goraczke ale nie mam.Troche kolo 37.Jak wczoraj bylo slonce i duchota to bylam zlana potem,rece mi drzaly i czulam jakby ziemia tanczyla