Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Powrót do formy

Autor: truskawa • 09.01.2014 12:51 • 13 odpowiedzi

truskawa

09.01.2014 12:51

Odpowiedz
Hej :) Jestem już prawie pół roku po leczeniu i w remisji i pomyślałam, że czas popracować nad formą. Mam dwadzieścia kilka lat i chciałabym być trochę sprawniejsza. Jednak obawiam się wysiłku fizycznego, czy to bezpieczne, czy nie zwiększa szans nawrotu, czy nie pobudza węzłów itd,itp. Pomyślałam o tym gdy po lekkich ćwiczeniach zabolało mnie miejsce wycięcia węzła. Możliwe, że świruję, ale wolę się upewnić :P Co polecacie na początek? Czy pilates jest ok? Albo ćwiczenia na kręgosłup? Basen? Lekkie ćwiczenia na siłowni ( jakie? Nieobciążające szyi, obojczyków? ) Rowerek stacjonarny? Coś innego? Co polecali Wam lekarze?
Będę wdzięczna za sugestie :)
Pozdrawiam

Asowa

09.01.2014 12:59

Odpowiedz

O 13:51, dnia 2014-01-09 Truskawa napisał(-a):

Hej :) Jestem już prawie pół roku po leczeniu i w remisji i pomyślałam, że czas popracować nad formą. Mam dwadzieścia kilka lat i chciałabym być trochę sprawniejsza. Jednak obawiam się wysiłku fizycznego, czy to bezpieczne, czy nie zwiększa szans nawrotu, czy nie pobudza węzłów itd,itp. Pomyślałam o tym gdy po lekkich ćwiczeniach zabolało mnie miejsce wycięcia węzła. Możliwe, że świruję, ale wolę się upewnić :P Co polecacie na początek? Czy pilates jest ok? Albo ćwiczenia na kręgosłup? Basen? Lekkie ćwiczenia na siłowni ( jakie? Nieobciążające szyi, obojczyków? ) Rowerek stacjonarny? Coś innego? Co polecali Wam lekarze?

Pozdrawiam

Rob takie cwiczenia, ktore cie nie wymecza nadmiernie;)

Chyba nie ma przzeciwwskazan w tym temacie, wszystko w granicach rozsadku, basen, rowerek, silownia, bieganie- raczej sa ok.

I nie zniechecaj sie zadyszkami, powrot do formy fizycznej moze troche potrwac;)

Lena

09.01.2014 18:57

Odpowiedz
Po leczeniu można ćwiczyć, farbować włosy, żyć jak przed.
Niezbyt wskazane są tylko masaże (pobudzanie węzłów), laser (np. depilacja) i taka interwencja typu botox. O innych rzeczach nie słyszałam. Właśnie miałam mikrodermabrazję, wybielam zęby i żyję normalnie.

Nessa

09.01.2014 21:07

Odpowiedz

O 13:51, dnia 2014-01-09 Truskawa napisał(-a):

Pozdrawiam

pół roku po leczeniu zaczęłam sekcję wspinaczki :P nic mi się nie stało, a bardzo sobie to chwalę bo szybko doszłam do siebie wydolnościowo

Rodzynka

11.01.2014 11:10

Odpowiedz

Mnie w kilka tygodni po leczeniu, jak nie mogłam przejść 100 metrów, mój dr House wziął na poważną pogawędkę i zalecił mi codziennie 3 godziny na siłowni. Bardzo ważne jest, aby rozruszać się po zakończeniu leczenia i dojść do formy. Wiadomo - bez przesady, nie podejmuj ogromnego wysiłku na początek. Powoli acz do celu :-)

ptak123

11.01.2014 12:51

Odpowiedz

O 12:10, dnia 2014-01-11 Rodzynka napisał(-a):

Mnie w kilka tygodni po leczeniu, jak nie mogłam przejść 100 metrów, mój dr House wziął na poważną pogawędkę i zalecił mi codziennie 3 godziny na siłowni. Bardzo ważne jest, aby rozruszać się po zakończeniu leczenia i dojść do formy. Wiadomo - bez przesady, nie podejmuj ogromnego wysiłku na początek. Powoli acz do celu :-)

Córka ,po 4 miesiącach od zakończenia leczenia wróciła do wyczynowego sportu

(na początku basenik ,trucht i siłownia )

grz86

12.01.2014 17:42

Odpowiedz

Czołem powiem ci tak ja w trakcie abvd a po 3 beacopach eskalowanych pracowalem w meblowcu i meble nosilem z 1 pietra teraz wrocielem po 3 beacopach 8 abvd i 18 lampach do armi jestem zolnierzem zawodowym mozna powiedziec ze elita biegam po 5km i wiecej basen silka itp ,a moje motta podczas leczenia to dopoki chodzisz jestes zdrowy, isc swoja droga nie dac zatysfakcji wrogom, to cialo jest slabe umysl trzeba trenowac, BTW duzo motywacji dala mi ksiazka amstronga

truskawa

13.01.2014 18:51

Odpowiedz
ok, dziękuję za odpowiedzi. W takim razie powolutku zabieram się do rozruszania

Truskawa

16.01.2014 23:07

Odpowiedz

A tak jeszcze zapytam, chociaż to się nie do końca wiąże z tematem. Co myślicie o kąpielach w ciepłej wodzie? Tzn, czy są gorsze od prysznica? Wiem, że masaże nie są wskazane, spa itd, ale co z wylegiwaniem się w wannie? Czy to wpływa jakoś na układ limfatyczny itd?

post ziarniak

17.01.2014 09:21

Odpowiedz

O 00:07, dnia 2014-01-17 Truskawa napisał(-a):

A tak jeszcze zapytam, chociaż to się nie do końca wiąże z tematem. Co myślicie o kąpielach w ciepłej wodzie? Tzn, czy są gorsze od prysznica? Wiem, że masaże nie są wskazane, spa itd, ale co z wylegiwaniem się w wannie? Czy to wpływa jakoś na układ limfatyczny itd?

Ja pierniczę.....czy to żart?

Truskawa

18.01.2014 20:15

Odpowiedz
Nie, nie żart :D chociaż może nadgorliwość ;) Nie wiem , nie znam się, dlatego pytam. Ponoć kto pyta nie błądzi, a wolę zapytać Was doświadczonych lub lekarza, niż później zastanawiać się nad jakąś "ciekawostką" na temat zapobiegania nowotworom, przeczytaną gdzieś, bądź zasłyszaną od kogoś.
Pozdrawiam

Nessa

18.01.2014 21:50

Odpowiedz

O 21:15, dnia 2014-01-18 Truskawa napisał(-a):

Nie, nie żart :D chociaż może nadgorliwość ;) Nie wiem , nie znam się, dlatego pytam. Ponoć kto pyta nie błądzi, a wolę zapytać Was doświadczonych lub lekarza, niż później zastanawiać się nad jakąś "ciekawostką" na temat zapobiegania nowotworom, przeczytaną gdzieś, bądź zasłyszaną od kogoś.

Pozdrawiam

to już chyba prysznic jest bardziej masujący itp. :D hehehehe, spoko kto pyta nie błądzi. Nie martw się ciepłą wodą :D będziesz żyć. Powiem Ci tylko, że w sierpniu miną trzy lata od mojego leczenia i w końcu przestałam myśleć o takich rzeczach jakie przychodzą do głowy po wyleczeniu. To normalne stadium w psychice po czymś takim. Mija na szczęście. Dopóki nie minie to pytaj :D

Truskawa

18.01.2014 22:28

Odpowiedz

to już chyba prysznic jest bardziej masujący itp. :D hehehehe, spoko kto pyta nie błądzi. Nie martw się ciepłą wodą :D będziesz żyć. Powiem Ci tylko, że w sierpniu miną trzy lata od mojego leczenia i w końcu przestałam myśleć o takich rzeczach jakie przychodzą do głowy po wyleczeniu. To normalne stadium w psychice po czymś takim. Mija na szczęście. Dopóki nie minie to pytaj :D

uff... dzięki ;)

7iROeoU2

23.11.2015 02:48

Odpowiedz

A ja zwrf3cę uwagę na swobodę z jaką przssoauz się między atomami. Wychodzi na to, że jesteś wolny elektron Łukaszu A tak bardziej na serio to powiem, że poza granicami Polski, Maria Skłodowska jest znana jedynie jako Maria Curie. A już całkowitym zaskoczeniem dla obcokrajowcf3w jest fakt, że pochodzi z Polski. Zresztą podobnie jak Chopin, Kopernik nikt nas serio nie traktuje więc bierz się do roboty Łukasz, odkrywaj nowe elektrony i jak już będziesz sławny, to zawsze przedstawiaj się jako Łukasz z Polski.I tylko przypadkiem nie mf3w po angielsku, bo ci zagraniczni ignoranci pomyślą , że Lukasz from Holland a nie Łukasz from Poland Pozdrawiam