Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Długotrwale powiększone węzły chłonne
Komentujesz wpis użytkownika
Magda
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 11:04, dnia 2014-01-05 Magda napisał(-a): > > Moze pisalas ale nie doczytalam, czy robilas usg tych powiekszonych wezlow? Jak duze one sa? > > Przy chorrobie nowotworowej waga na ogol leci w dol. A wezly moga sie powiekszac z roznych powodow, nie tylko przy nowotworach. > > Jesli dzwonilas do Centrum Onkologicznego w Warszawie, to pani powiedziala ci prawde, przyjmuja tylko zdiagnozowanych pacjentow. > > Nie czytaj o nowotworach;) > Nie robiłam. Jaki lekarz może wystawić skierowanie na USG węzłów chłonnych głowy i szyi? I czy do USG węzłów potylicznych będą mi musieli ogolić włosy, czy będą robić to przez włosy? I jaki lekarz może wystawić skierowanie na biopsję? Czy dermatolog lub endokrynolog może? > Dzwoniłam do przychodzi w moim mieście - w Poznaniu, ale tylko jednej, jutro jeszcze spróbuję do kilku innych. > W każdym razie węzeł potyliczny ma około 1cm, a ten malutki pod nim (o ile to węzeł, a nie guzek bo różne źródła podają różną ilość węzłów potylicznych, od 1 do 3) około 4-5 mm, ale jest wyraźnie wyczuwalny, a wcześniej nie był. Ten na szyi z tyłu po prawej jest wielkości małej śliwki, ma chyba ze 2 cm. Jak leżę na lewym boku i głowa jest odchylona w prawo na poduszce to czuje w tamtym miejscu ucisk i lekki ból. Ten węzeł chłonny po lewej stronie szyi, po boku ma około 1 cm. Węzły na linii żuchwy też około 1 cm, zauszne też około 1 cm i one w przeciwieństwie do pozostałych są twarde, nieprzesuwalne i lekko bolesne - wszystkie inne są miękkie, niebolesne i przesuwalne. Wczoraj wyczułam też powiększony węzeł po lewej stronie szyi z boku, ale niżej niż ten pierwszy, który jest już nawet nie tylko wymacalny, ale i widoczny, taka grudka przez skórę. > Z tego co czytałam to opcji nie jest zbyt wiele, albo to jakaś infekcja skóry, albo nowotwór... dlatego też pytałam, czy dermatolog może dać skierowanie na badania mikrobiologiczne by sprawdzić, czy mam na szyi, głowie i twarzy jakieś gronkowce, czy inne bakterie, protisty czy wirusy chorobotwórcze.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź