Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Kilka szybkich pytań + prośba o radę

Autor: lag • 20.10.2013 18:03 • 8 odpowiedzi

lag

20.10.2013 18:03

Odpowiedz
Hej ludziska, obawiam się, że mam jakąś chorobę węzłów chłonnych - pachwinowe bolą mnie od 5 miesięcy, podobnie węzły(?) w brzuchu w okolicach pępka. Najgorsze, że nawet kilka łyków piwa nie mówiąc już o czymś mocniejszym sprawiają, że już kilka godzin po tym ból węzłów w pachwinach się nasila. Wtedy mi to promieniuje aż do jąder i bardzo boli..
Wyniki rozmazu mam trochę odbiegające od normy niepokojące:

Rozmaz krwi met. Schilinga
Gran. segmentowane 30 % 40 70 L
Gran. kwasochłonne 2 % 1 5 N
Limfocyty 59 % 20 45 H
Monocyty 9 % 3 8 H

lag

20.10.2013 18:22

Odpowiedz
Przepraszam, powyższy post jest niepełny, bo coś wcisnąłem i się sam zatwierdził. Zatem, żeby nie przedłużać moje pytania:

1. Czy biopsja węzła powinna dotyczyć węzła, który boli czy wszystko jedno jakiego (np. węzły w okolicy żuchwy mnie nie bolą, ale na przykład te pod prawą pachą tak). Tak jak napisałem wcześniej najbardziej mnie bolą węzły w pachwinach. Czy z takich miejsc lekarz również może pobrać taki węzeł do badania?

2. Jak wygląda skierowanie na taką biopsje? Kto je wydaje - onkolog? Czy wystarczy internista?

3. Czy można prywatnie pobrać taki węzeł do badania? Jeśli tak to czy ktoś sie orientuje czy koszty są duże?

4. Czy stale bolący węzeł może oznaczać, że jest martwy - czy martwe węzły chłonne można rozpoznać w USG?

Na razie tyle, będę wdzięczny za wszelkie porady

Asowa

20.10.2013 19:49

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2013-10-20 lag napisał(-a):

Przepraszam, powyższy post jest niepełny, bo coś wcisnąłem i się sam zatwierdził. Zatem, żeby nie przedłużać moje pytania:

1. Czy biopsja węzła powinna dotyczyć węzła, który boli czy wszystko jedno jakiego (np. węzły w okolicy żuchwy mnie nie bolą, ale na przykład te pod prawą pachą tak). Tak jak napisałem wcześniej najbardziej mnie bolą węzły w pachwinach. Czy z takich miejsc lekarz również może pobrać taki węzeł do badania?

2. Jak wygląda skierowanie na taką biopsje? Kto je wydaje - onkolog? Czy wystarczy internista?

3. Czy można prywatnie pobrać taki węzeł do badania? Jeśli tak to czy ktoś sie orientuje czy koszty są duże?

4. Czy stale bolący węzeł może oznaczać, że jest martwy - czy martwe węzły chłonne można rozpoznać w USG?

A robiłeś badanie USG tych wszystkich węzłów?

To badanie już sporo powinno powiedzieć o stanie węzłów.

Potem ewentualnie myśl co dalej, na pewno odpuść sobie biopsję cienkoigłową.

Marek

20.10.2013 21:19

Odpowiedz
Hej.

Białe krwinki do odbudowy potrzebują wit C (ale nie suplementowanej), więc dlatego pomaga sok z pokrzywy. Ja piję sok z dzikiej róży i również z tego samego powodu pomaga.

mikee80

20.10.2013 22:42

Odpowiedz

Ja kiedyś zakładałem watek pobranie węzła.

Lena

21.10.2013 07:23

Odpowiedz

Podwyższone limfocyty i bolące po alkoholu węzły...hm...zrobiłabym natychmiast usg, a potem biopsję tego pachwinowego.

Asowa

21.10.2013 10:05

Odpowiedz

O 09:23, dnia 2013-10-21 Lena napisał(-a):

Podwyższone limfocyty i bolące po alkoholu węzły...hm...zrobiłabym natychmiast usg, a potem biopsję tego pachwinowego.

Lena dlaczego akurat pachwinowego? Chyba decyzję należałoby podjąć po zrobieniu badań i rozumiem, że piszesz o wycięciu węzła i zbadaniu a nie o BAC?

Martinus

21.10.2013 13:09

Odpowiedz

ad 1 - powinna dotyczyć węzła podejrzanego w obrazie usg i badaniu palpacyjnym. Z pachwiny jak najbardziej można pobrać węzeł do badania. Wiem, bo mi właśnie stamtąd pobrano. Ale musi zaistnieć podstawa ku temu

ad 2 - skierowane daje onkolog lub hematolog

ad 3 - można prywatne - poszukaj sobie u siebie w mieście cennika, ale lepiej iść do onkologa i czekać na jego zalecenia a nie robić nic samemu

ad 4 - nie ma reguły czy jest bolący czy też nie. Wszystko jest możliwe

lag

22.10.2013 09:26

Odpowiedz

Dzieki wszystkim za wpisy, to dla mnie bardzo cenne. Jesli macie dalej jakies porady to prosze wpisujcie. Jutro ide do urologa na badanie jader i od razu zrobi mi moze usg tych pachwin moze cos sie wyjasni . .