Ziarnica.pl
← Wróć do działu Kulinarnie
Kulinarnie

CHEMIOTERAPIA WSPOMAGANIE ORGANIZMU

Autor: mar1986 • 20.10.2013 10:51 • 21 odpowiedzi

Monika2509

14.12.2016 19:15

Odpowiedz

Cześć,

również byłam leczona schematem ABVD. Moja Pani doktór nie stawiała żadnych ograniczeń co do diety. Jedynie miałam jest lekkostrawne posiłki i dokładnie myć owoce i warzywa spożywane na surowo i dużo pić. Podczas chemioterapii jesteśmy bardzo osłabieni i narażeni na różne bakterii dlatego lekarze nie zalecają spożywania produktów zawierających żywe kultury bakterii (nawet tych dobroczynnych).

Ooo dobrze wiedzieć, co lekarz to inna dieta ☺a jeśli mogę zapytać już po leczeniu jesteś? Jak się czujesz

waluszka

14.12.2016 20:27

Odpowiedz

O 20:15, dnia 2016-12-14 Monika2509 napisał(-a):

Cześć,

również byłam leczona schematem ABVD. Moja Pani doktór nie stawiała żadnych ograniczeń co do diety. Jedynie miałam jest lekkostrawne posiłki i dokładnie myć owoce i warzywa spożywane na surowo i dużo pić. Podczas chemioterapii jesteśmy bardzo osłabieni i narażeni na różne bakterii dlatego lekarze nie zalecają spożywania produktów zawierających żywe kultury bakterii (nawet tych dobroczynnych).

Ooo dobrze wiedzieć, co lekarz to inna dieta ☺a jeśli mogę zapytać już po leczeniu jesteś? Jak się czujesz

Tak,jestem już i po chemii i po radioterapii (6 kursów ABVD + 22 frakcje) 25.11.16 zakończyłam zaplanowane leczenie. Powoli dochodzę do siebie. Było ciężko, zwłaszcza podczas chemioterapii. Do tej pory jak widzę osobę z założonym wenflonem, mdli mnie. Radioterapia to pikuś, jedyna dolegliwość to bolesny przełyk, która mija po zakończeniu. Kontrolny PET planują zrobić w końcówce lutego tj. 3 m-ce po zakończeniu radioterapii. Myślę pozytywnie, szykuję się do moich ulubionych Świąt Bożego Narodzenia. Życzę ci wytrzymałości i pogody ducha. Trzymam kciuki.