Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Brak objawów + pytanie o rozmiar węzłów

Autor: emenike • 09.09.2013 16:12 • 21 odpowiedzi

emenike

09.09.2013 16:12

Odpowiedz
Witam, może pytanie było już poruszane wielokrotnie, jednak po przeszukiwaniu wyszukiwarki nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na moje pytania. A więc cała moja historia rozpoczęła się od tego, że jakieś dwa-trzy tygodnie temu przypadkowo podczas wycierania twarzy po goleniu odnalazłem jedną, twardą, ruchomą gulkę o rozmiarze ok 5mm. Z racji na moją wrodzoną ostrożność ruszyłem od razu do lekarza, werdykt - powiększony węzełek, ale malutki i takie coś to może wziąć się od zacięcia przy goleniu albo podrażnienia jamy ustnej. Później jednak zachorowałem podczas wyjazdu w góry - kichanie, kaszel, osłabienie, bliżej niokreślona gorączka. To mnie jednak nie martwi, gdyż na 99.9% zaraziłem się od dziewczyny - chorowała podobnie, zaraziła również swoją mamę więc prawie na pewno ona była źródłem schorzenia. W wyniku tego wyskoczyły mi 3 kolejne węzły (?) - wszystkie pod podbródkiem i podobne do tego pierwszego, ruchome, twarde, niezależnie ruszające się od siebie więc chyba nie w pakietach. Jednak potem najpierw mi wyskoczył duży, owalny węzeł na lewym boku szyi (na moje jakieś 11x8mm) i co gorsza - w prawym dole obojczykowym wyczuwam teraz twarde "fasolki", bardzo niewielkie (prawie na pewno żadna nie przekracza 1x0.5cm). I te mnie niepokoją, bo wg internetowego terroru powiększenie (?) tych węzłów brzmi jak wyrok, ale dlatego mam 2 pytania:

po 1. Co jest ważniejsze w rozpoznaniu "złych" węzłów - konsystencja, rozmiar, ruchomość? Bo moje węzły są twarde jak kulki pieprzu, ale swobodnie ruchome i w większości malutkie. Nie bolą.
po 2. Jak często ziarnica nie daje żadnych objawów ogólnych?
Gdyż tutaj http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_objawy pisze wszędzie "30% chorych", "1/3 chorych" - czy to oznacza, że u 2/3 osób rozwija się postać bezobjawowa? Czy to znaczy, że brak ogólnych symptomów praktycznie nie działa na moją obronę?

Wyniki krwi - długo leczyłem się z anemii pokrwotocznej, jednak ostatnio robione kontrolne badania to: OB 2, CRP 0.6, Limfo 32,5%. Zresztą ważne podobno w tym przypadku wskaźniki, tj. OB i limfocyty miałem dobre przez ostatnie pół roku na pewno, robiąc badania raz co dwa tygodnie.

emenike

09.09.2013 16:16

Odpowiedz

dodam, że choroba grypopodobna trwała około tygodnia i przeszła normalnie wskutek zażywania rutynowych rutinoscorbinów i polopiryny..

emenike

09.09.2013 16:24

Odpowiedz

aha, i po ostatnie - trochę źle sformułowałem pytanie o objawy ogólne, miałem na myśli, czy często się zdarza, by osoba miała zarówno prawidłowe wyniki laboratoryjne jak i brak objawów ogólnych w stylu potów i gorączki a jednocześnie była chora na zz.

aga

09.09.2013 17:17

Odpowiedz

O 18:24, dnia 2013-09-09 emenike napisał(-a):

aha, i po ostatnie - trochę źle sformułowałem pytanie o objawy ogólne, miałem na myśli, czy często się zdarza, by osoba miała zarówno prawidłowe wyniki laboratoryjne jak i brak objawów ogólnych w stylu potów i gorączki a jednocześnie była chora na zz.

Hej!ja miałam wyniki idealne.Ale za to objawy były.

Poty nocne ,świad skóry i węzły na szyji pakiety a jak doktorka dała mi jeszcze raz skierowanie na morfologie to OB wynosiło 63.Ale wiadomo u każdego inaczej może jeszcze ktoś się wypowie.

Pozdrawiam ;-)

Tilia

09.09.2013 20:34

Odpowiedz

USG prawde Ci powie. Lekarz zobaczy czy wezly sa zapalne czy nowotworowe. Inne gdybania nic tu nie wniosa. Kazdy przypadek jest inny.

Ecce_homo

10.09.2013 11:23

Odpowiedz

Nie wiem, czy często się to zdarza, ale jestem przykładem, że jest to możliwe:

żadnych objawów, morfologia idealna, OB - 5, finalnie: ziarnica IIa (szyja+śródpiersie).

Ecce_homo

10.09.2013 11:28

Odpowiedz

O 22:34, dnia 2013-09-09 Tilia napisał(-a):

USG prawde Ci powie. Lekarz zobaczy czy wezly sa zapalne czy nowotworowe. Inne gdybania nic tu nie wniosa. Kazdy przypadek jest inny.

Chyba nie zawsze... W lipcu - 4 miesiące po radio, 5 po chemii USG wykazało 2 węzły "podejrzane", powyżej 2,5 cm, nadobojczykowe. Onkolożka dała mi skierowanie na PET, wpisując złowrogie: "podejrzenie wznowy". Po miesiącu PET wyszedł czyściutki.

Dziubas

10.09.2013 12:15

Odpowiedz

O 13:23, dnia 2013-09-10 Ecce_homo napisał(-a):

żadnych objawów, morfologia idealna, OB - 5, finalnie: ziarnica IIa (szyja+śródpiersie).

Jak zatem zostałeś zdiagnozowany???

Ecce_homo

10.09.2013 12:49

Odpowiedz

O 14:15, dnia 2013-09-10 Dziubas napisał(-a):

O 13:23, dnia 2013-09-10 Ecce_homo napisał(-a):

Jak zatem zostałeś zdiagnozowany???

zostałam, jestem kobietą:)

pisałam o tym w poprzednich moich postach...:

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=33488&fraza=ecce

Lena

10.09.2013 12:56

Odpowiedz
Tylko biopsja tych węzłów, w całości.
U mnie wyniki krwi super, usg - jakieś tam powiększone węzły, ale bez patologicznych utkań. Uparłam się na biopsję cienkoigłową i też nic, ale z ciekawości zrobiłam jeszcze rentgen bo czytałam o tym śródpiersiu i tam wyszedł cień. Wtedy z wszystkim do onkologa, wycięcie węzła i biopsja ziarnica NSI.

emenike

10.09.2013 16:31

Odpowiedz

a czy rozmiar ma znaczenie? Gdyż moje węzły są naprawde malutkie, chyba żaden nie ma powyżej centymetra. Tylko ich twardość mnie niepokoi.

emenike

11.09.2013 09:29

Odpowiedz

witam, poleciałem na to USG na pierwszy wolny termin. Opis jest dość jednoznaczny, ale mimo wszystko chciałbym znaleźć potwierdzenie w Was, doświadczonych:)

Obustronnie w odrębie szyi, w zakresie wszystkich stref (zwłaszcza typowo w strefie podżuchwowej i trójkąta tylnego a także podbródkowej - I, II i V P i L wg AAOHNS) uwidoczniono kilka powiększonych węzłów chłonnych o morfologii odczynowej bez cech akywności w badaniu CD/PD/e-flow, największe o wielkości poniżej 2cm, morfologii i lokalizacji - jak na załączonej dokumentacji zdjęciowej.

Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w obu dołach nad- i pod- obojczykowych. We wszystkich w/w lokalizacjach nie uwidoczniono węzłów chłonnych o morfologii i angioarchitektonice atypowej odczynowej, rozrostowej, cech hemodynamicznych aktywności oraz innych zmian patologicznych.

Wnioski:

Obustronna niewielka limfadenopatia szyjna odczynowa nieaktywna.

Zalecenia:

Badanie USG kontrolne za 3 miesiące.

Dodam, że w pakiecie zrobiłem sobie USG jamy brzusznej i tam żadnego powiększonego węzła, śledziona i wątroba w normie.

Czy ten wynik jest jednoznaczny i pozwala, z dozą ostrożności wynikającą z naczytania się miliona stron, zapomnieć o sprawie?

Aga71

11.09.2013 11:57

Odpowiedz
Z opisu wygląda na to, że wszystko jest ok...niepotrzebnie robiłeś jamę...zajęta jest dopiero w III/IV stadium choroby:-)
Jeśli coś cię jednak niepokoi zrób rtg klaty....
Moim zdaniem nie ma jednak podstaw do paniki i dalszego diagnozowania...

emenike

11.09.2013 16:04

Odpowiedz

Dzieki wielkie, jeszcze jakieś opinie?

joasia

16.09.2013 07:20

Odpowiedz

O 14:56, dnia 2013-09-10 Lena napisał(-a):

Tylko biopsja tych węzłów, w całości.

U mnie wyniki krwi super, usg - jakieś tam powiększone węzły, ale bez patologicznych utkań. Uparłam się na biopsję cienkoigłową i też nic, ale z ciekawości zrobiłam jeszcze rentgen bo czytałam o tym śródpiersiu i tam wyszedł cień. Wtedy z wszystkim do onkologa, wycięcie węzła i biopsja ziarnica NSI.

Lena, a jak duże miałaś te "powiększone węzły"?

Dziubas

16.09.2013 08:13

Odpowiedz

O 18:04, dnia 2013-09-11 emenike napisał(-a):

Nie jestem specem, teatem węzłów interesuję się od ponad roku, diagnozowana jestem bezskutecznie od od stycznia br. wydaje mi się jednak, ze po opisie usg widać, ze wykonywał je dośwadczony radiolog, niczego nie pominął i faktycznie na nic poważnego to nie wygląda.

Może dla własnego spokoju zrób rtg klatki.

Lena, prześlidziłam Twój wątek :-) przepraszam, ze zrobiłam z Ciebie BOYA ;-) Czy Towje pierwsze USG nie wzbudziło podejrzen radiologa, nawet kiedy wykrył tego węzła w dole obojczykowym???

dziubas

16.09.2013 08:17

Odpowiedz

O 10:13, dnia 2013-09-16 Dziubas napisał(-a):

Nie jestem specem, teatem węzłów interesuję się od ponad roku, diagnozowana jestem bezskutecznie od od stycznia br. wydaje mi się jednak, ze po opisie usg widać, ze wykonywał je dośwadczony radiolog, niczego nie pominął i faktycznie na nic poważnego to nie wygląda.

emenike prześlidziłam Twój wątek :-) przepraszam, ze zrobiłam z Ciebie BOYA ;-) Czy Towje pierwsze USG nie wzbudziło podejrzen radiologa, nawet kiedy wykrył tego węzła w dole obojczykowym???

dziubas

16.09.2013 08:21

Odpowiedz
Ja was najmocniej przepraszm, coś mi sie pomyliły te nazwy użykowników. Chodziło mi oczywiście o Ecce_homo...
wybaczcie!

Joasia

16.09.2013 08:46

Odpowiedz

O 10:13, dnia 2013-09-16 Dziubas napisał(-a):

Lena, prześlidziłam Twój wątek :-) przepraszam, ze zrobiłam z Ciebie BOYA ;-) Czy Towje pierwsze USG nie wzbudziło podejrzen radiologa, nawet kiedy wykrył tego węzła w dole obojczykowym???

Dziubas, czy coś w Twojej diagnozie poszło dalej? Czytałam wcześniejsze Twoje wpisy. U mnie od 3 miesięcy są powiększone 2 węzły pod pachami - najpierw wyskoczył jeden, potem drugi. Mam wrazenie że raz są nieco wieksze raz mniejsze. Na USG wyszedł pierwszy 1,3x0,8 bez cech patologii. Badania w normie, nieco podwyższone ezynocyty (ale spadaja, bo robiłam już badania 2 razy) i teraz obniżone nieco limfocyty (lekarka twierdzi, że to po infekcji). Byłam 2 razy u onkologa - patrzy na mnie jak na chorą psychicznie ;)

Ecce_homo

16.09.2013 11:26

Odpowiedz

O 10:21, dnia 2013-09-16 Dziubas napisał(-a):

Ja was najmocniej przepraszm, coś mi sie pomyliły te nazwy użykowników. Chodziło mi oczywiście o Ecce_homo...

wybaczcie!

radiolog napisał: wskazanie do konsultacji; endokrynolog (zlecający badania, czyli USG tarczycy ze względu na jej niedoczynność i zapalenie) nie dostrzegł niczego niepokojącego. Zasugerował kolejne USG za trzy miesiące.