Sebastian
07.05.2013 07:13
Będę wdzięczny za odpowiedź bo ja już nie wytrzymuje psychicznie...
Autor: Sebastian • 07.05.2013 07:13 • 36 odpowiedzi
Sebastian
07.05.2013 07:13
marek
07.05.2013 07:24
Β2-mikroglobulina jest drobnocząsteczkowym białkiem układu antygenowego HLA-1. Wzrost stężeń w surowicy występuje w chorobach limfoproliferacyjnych, takich jak chłoniaki i szpiczak mnogi (gdyż białko to jest produkowane głównie przez komórki układu limfatycznego). Ze względu na małą masę cząsteczkową tego białka, jest ono filtrowane przez nerki i następnie wchłaniane zwrotnie w cewkach. Powoduje to wzrost stężeń beta2-mikroglobuliny w przypadkach zmniejszenia filtracji kłębkowej i niewydolności nerek. Zwiększenie wydalania białka z moczem może wskazywać na uszkodzenie kanalików nerkowych
Lena
07.05.2013 08:01
U mnie ziarnica kwitła, a LDH i B2 mikroglobulina były ok.
rodzynka
07.05.2013 08:12
O 10:01, dnia 2013-05-07 Lena napisał(-a):
U mnie podobnie, z tym że nie miałam tego drugiego badania. LDH idealne było.
PS. Deja vu, przed chwilą odpowiadałam na innym forum na identyczne pytanie :D
Sebastian
07.05.2013 08:14
Czyli badanie w gruncie rzeczy nic nie potwierdza ani nie wyklucza? Nie za wesoło;/
marek
07.05.2013 08:18
Sebastian
07.05.2013 08:34
O 10:12, dnia 2013-05-07 Rodzynka napisał(-a):
U mnie podobnie, z tym że nie miałam tego drugiego badania. LDH idealne było.
PS. Deja vu, przed chwilą odpowiadałam na innym forum na identyczne pytanie :D
bo to też moje pytanie:D napisałem na dwóch forach:P pozwól, że tutaj odpowiem na Twoje pytania :)
OB mam w normie jak inne parametry morfologii, choć troche białe krwinki spadły do 4,3 a zakres 4-10. Usg brzucha było 2krotnie i w porządku, wymazy z gardła pokazały Candide, gastroskopia zapalenie żołądka i 2 małe nadżerki na przełyku, Usg węzłów chłonnych w skrócie:
-podżuchwowe obustronnie prawy: 20x11x30, lewy 27x10x34
-pojedyncze węzły chłonne wielkości do 14x4 w okolicy CCA po stronie lewej
to było na jednym usg szyji tylko a teraz drugie pach i pachwin:
-doły pachowe wolne
-w okolicach pachwinowych obustronne pojedyncze odczynowe węzły chłonne o grubości 10-11mm
choć w lewej pachwinie wydaje mi się ze jeszcze jeden węzeł jest dość duży lecz go nie zbadano lub ominięto...
A wszystko zaczeło się 4grudnia na Laboratoriach z chemii na Politechnice gdzie mieszałem dla zabawy różne odczynniki po czym zasłabłem i zaczeły dziać się ze mna wszystkie złe rzeczy. Zatrucie cały czas badam choć byłem w Łodzi na oddziale Toksykologi i Pani profesor po wywiadzie i ogólnych badaniach odrzuciła teorie zatrucia, dwóch profesorów chemii też powiedziało, że nic groźnego nie moglo się wydzielić ale mieszałem odczynniki przypadkowo więc różnie to bywa.
No a objawy to schudłem z 64 do 59kg, osłabienie, senność, powiększony migdał lewy po grypie w lutym, czasem stan podgorączkowy, bóle żołądka i sam tego nie czuje ale dzisiaj dziewczyna powiedziała ze w nocy miałem pot na czole choć może jej się przyśniło, bole gardła i trudności w połykaniu, ból głowy... dużo troszkę ale i tak nie wszystkie :D
do laryngologa chodze i on nic nie widzi, byłem u onkologa prywatnie i kazał zrobić te dwa badania aby wykluczyć chłoniaka...
Bo skoro nie zatrucie to objawy podobne, a jak zatrucie to mogło przyspieszyć/spowodować chłoniaka chyba...
Stąd moje pytanie odnośnie tych badań czy po nich moge skupić się na leczeniu zatrucia czy mam się martwić chłoniakiem;/
Dodam, iż te duże węzły podżuchwowe są pewnie od niewyleczonych zębów bo mam je już huhu a mam 3 ząbki do wyrwania, i LDH jest już i wyszło poniżej normy troche...
Się rozpisałem masakrycznie za co przepraszam :) Forum śledze już jakiś czas tylko nigdy nie pisałem o sobie bo są ludzie co mają poważniejsze problemy a nie ja ze swoimi głupstewkami :) choć dla mnie ważnych;/
rodzynka
07.05.2013 12:33
Sebastian
07.05.2013 22:33
Aga71
08.05.2013 05:07
Sebastian
08.05.2013 09:28
O 07:07, dnia 2013-05-08 Aga71 napisał(-a):
Ja chyba nie martwiłabym się na zapas, jakoś tak nie wygląda mi to na zz. LDH poniżej normy to nic złego, przejmowałabym się, gdyby było powyżej normy. Fakt faktem, zgadzam się z przedmówcami, wyniki tych 2 badań w żaden sposób nie mogą wskazać na zz, nie mogą również jej wykluczyć. Należałoby ewentualnie wyciąć węzeł i zbadać.
Byłeś badany w kierunku boleriozy lub mononukleozy?
Trzymaj się i diagnozuj dalej, bo mimo wszystko za dużo tych węzłów
obys miała racje, byłem u internisty i dal skierowanie do przychodni i mam na 15maja ale spanikowalem i zapisalem sie na dzisiaj prywatnie. czy onkolog prywatnie może dac skierowanie na wyciecie?
Aga71
08.05.2013 11:35
Sebastian
08.05.2013 12:42
O 13:35, dnia 2013-05-08 Aga71 napisał(-a):
15 maja to nie jest odległy termin, poczekałabym:-)
onkolog może dać prywatnie skierowanie, ale wówczas chyba badanie będzie płatne...tak mi się wydaje:-)
ok, dziękuje :)
Moje obawy są następujące, że po rzekomym zatruciu substancja którą się zatrułem wpływa na tworzenie się komórek i ich patologiczny rozwój przez co wywoła u mnie chłoniaka... Tego się boje najbardziej:( bo jak to wyleczyć wtedy skoro zmieniony zostanie genotyp i komórki ciągle będą źle produkowane...
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/Pys8-03m-05.pdf
zamieszczam link jakby ktoś się zainteresował wpływem toksyn obecnych w środowisku na układ limfatyczny i nie tylko
Sebastian
08.05.2013 18:25
Aga71
08.05.2013 19:44
aha no i wyniki LDH poniżej normy, a B-2-mikroglobulina 1,8 a zakres 0,8-2,2. Reszta badań CRP i OB niskie więc chyba faktycznie za bardzo się nakręcam:) poczekamy na wyniki biopsii i na mój upragniony wycinek :)
otóż to, spokojnie:-)
Sebastian
09.05.2013 14:32
Mam pytanie. właśnie byłem na rtg klatki bo z tego co piszecie tam też dobrze zbadać czy nie ma węzłów. Ten kto będzie mi opisywał zdjęcie zwróci uwage na węzły wgl? jak widziałem to zdjecie to szczerze nic takiego nie widziałem
Sebastian
09.05.2013 19:20
Sebastian
12.05.2013 12:28
O 21:20, dnia 2013-05-09 Sebastian napisał(-a):
Oto moje dzisiejsze wyniki usg:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f81b6154d0c0a46d.html
W tych wynikach zastanawia mnie tylko czy te kilka węzłów koło siebie pod żuchwą nie są tymi dużymi po 3,2mm na wcześniejszym usg??? Tam właśnie Pani Radiolog stwierdziła, że jest kilka ale zapisała jako jeden tak mi się wydaje... Choć przy tym badaniu powiedziałem, że te duże już mam jakiś czas więc jest też możliwość, że radiolog obecnie nie ujoł ich w opisie??
ja zaraz oszaleje chyba... w czwartek na usg pokazalo jeden wezel chlonny pod prawa pacha a wczoraj wyczulem drugi po lewej!! w prawej paszce sa chyba jednak dwa a nie jeden co tez mnie zalamuje;/ wizyte mam dopiero w srode a ja sie boje ze to postepuje teraz w bardzo szybkim tempie;/ w dzien mam 37,2 a w nocy 36,6 a czasem i 36,4, czuje sie zmeczony, senny i az caly trzase sie z nerwow... chodze, krzycze na kazdego i wgl odchodze od zmyslow...
Boje sie ze zatrucie (niby) w grudniu wywolalo u mnie chloniaka!
Jak mam sie dostac na oddzial onkologiczny aby nie czekac do srody?
Sebastian
13.05.2013 09:29
Sebastian
14.05.2013 09:49