Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powiekszony wezel w srodpiersiu i za uchem

Autor: Ewa P. • 13.03.2013 14:46 • 5 odpowiedzi

Ewa P.

13.03.2013 14:46

Odpowiedz

Moja historia - czy ktos mial podobnie. Pod koniec lutego usg wykonywane w innym kierunku wykazalo powieksxony wezel chlonny w srodpiersiu. Po ponad tygodniu potwierdzilo to rtg pluc - 20 mm wezel w prawej wnece pluca. Ok tygodnia temu i tak utrzymuje mi sie do terax zauwaxylam ze mam powiekszony wexel za lewym uchem. Poza tym czuje sie oslabiona prawie caly czas, poza dluzszym spaverze oblewaja mnie poty, od kilku dni mam kaszel. Crp i ob mam w .normielekarz podejrzewa ziarnice badz sarkoidoze. W pon ide doszpitala na szczegolowe badania. Co sadzicie, co to moze byc? Czy ktos mial podobnie? Bo ja zachodze w glowe. Pozdrawiam wszystkich cieplo. Ewa

ygonx

13.03.2013 15:56

Odpowiedz

O 15:46, dnia 2013-03-13 Ewa P. napisał(-a):

Moja historia - czy ktos mial podobnie. Pod koniec lutego usg wykonywane w innym kierunku wykazalo powieksxony wezel chlonny w srodpiersiu. Po ponad tygodniu potwierdzilo to rtg pluc - 20 mm wezel w prawej wnece pluca. Ok tygodnia temu i tak utrzymuje mi sie do terax zauwaxylam ze mam powiekszony wexel za lewym uchem. Poza tym czuje sie oslabiona prawie caly czas, poza dluzszym spaverze oblewaja mnie poty, od kilku dni mam kaszel. Crp i ob mam w .normielekarz podejrzewa ziarnice badz sarkoidoze. W pon ide doszpitala na szczegolowe badania. Co sadzicie, co to moze byc? Czy ktos mial podobnie? Bo ja zachodze w glowe. Pozdrawiam wszystkich cieplo. Ewa

Głowa do góry, raczej to nie jest zz :). Ale bardzo dobrze ze idziesz juz do szpitala...bez diagnozy cie nie wypuszcza :). A żona chodzila rok po lekarzach z crp ogromnym a do szpitala nie przyjeli :) " tabletki magnezu i do domu bo to anemia". a tu ZZ juz sie rozgoscila. Pozdrawiam

Ewa P.

13.03.2013 16:35

Odpowiedz
Dziekuje Ygonx :) mam nadzieje ze zona juz
ma sie dobrze :) ja musze przyznac ze moj lekarz naprawde zaangazowal sie w moja sprawe. Niepokoi mnie zwlaszcza ten wezell w srodpiersiu, bo one zazwyczaj nie wroza niczego dobrego, ale be diagnozy moge gdybac jedynie.

Ewa P.

14.03.2013 09:34

Odpowiedz

Prosze niech ktos jeszcze wyrazi swoje zdanie

rodzynka

14.03.2013 10:51

Odpowiedz

O 10:34, dnia 2013-03-14 Ewa P. napisał(-a):

Prosze niech ktos jeszcze wyrazi swoje zdanie

Ewa, trudno cokolwiek powiedzieć. Musisz spokojnie poczekać na badania. Nie myśl o ziarnicy, bo przecież to mogą być jakieś zwykłe węzły odczynowe. Trzymaj się ciepło i daj znać, co wyszło :-)

Lena

14.03.2013 11:40

Odpowiedz
Przy ziarnicy chyba najczęściej mamy śródpiersie i nadobojczyk. Ten węzeł za uchem nie wygląda mi ziarniczo.
A w śródpiersiu węzły mogą się powiększać z innych powodów. Ja np. poza ziarniczymi węzłami mam powiększony węzeł okołotchawiczny i podostrogowy bo wielokrotnie miałam zapalenie oskrzeli, mam kaszel (alergia na kuch) i to z tego powodu. Choroby autoimmunologiczne takie jak sarkoidoza dają najczęściej symetryczne zmiany np. po obu stronach szyi, a asymetria podobno jest częściej przy nowotworach.
Jeżeli pocisz się na spacerze to raczej wynik osłabienia. Przy ziarnicy występują poty nocne. Budzisz się cała mokra, szczególnie na klatce piersiowej,trzeba przebrać piżamę itd.
Nie zamartwiaj się na zapas, trzeba poczekać na wyniki, przyczyn może być tysiąc...poinfekcyjne, odczynowe, sarkoidoza, borelioza, mononukleoza, za uchem od zęba, a w śródpiersiu od kaszlu...itp itd ;)