Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pytanie do wszystkich kochanych ziarniaków.

Autor: Iwona • 25.11.2005 19:47 • 43 odpowiedzi

Iwona

25.11.2005 19:47

Odpowiedz
Jakie zdrowie mieliście na długo przed chorobą. Czy w dzieciństwie i później często chorowaliście np. angina, częste przeziebienia. czy byliście tzw. delikatnymi dziecmi. Czy może odwrotnie zdowie jak dzwon a tu nagle choroba i to poważna.I czy u was zawsze głównym objawem był powiększony, widoczny węzel chłonny ?

Pozdowienia.

Ewa

25.11.2005 19:51

Odpowiedz

O 20:47, dnia 2005-11-25 Iwona napisał(-a):

Jakie zdrowie mieliście na długo przed chorobą.

tzw. końskie zdrowie AWF

I czy u was zawsze głównym objawem był powiększony, widoczny węzel chłonny ?

ani jeden węzeł chłonny na wierzchu

Iwona

25.11.2005 19:58

Odpowiedz

O 20:51, dnia 2005-11-25 Ewa napisał(-a):

To gdzie i w jakim jaki sposob wykryto, chodzi mi jakie były objawy.

baldi

25.11.2005 20:05

Odpowiedz

częste przeziebienia

tak dokladnie.

widoczny węzel chłonny ?

TAK.

DiDi

25.11.2005 20:07

Odpowiedz

Jakie zdrowie mieliście na długo przed chorobą. Czy w dzieciństwie i później często chorowaliście np. angina, częste przeziebienia. czy byliście tzw. delikatnymi dziecmi. Czy może odwrotnie zdowie jak dzwon a tu nagle choroba i to poważna.I czy u was zawsze głównym objawem był powiększony, widoczny węzel chłonny ?

Pozdowienia.

Witam

Ja zawsze bylam okazem zdrowia, nigdy nie przechodzilam zadnych powazniejszych chorob.

A jesli chodzi o wezly to nie mialam zadych widoczny tylko wezly brzuszne byly powiekszone, ktore niestety czesto dawaly o sobie znac kilku lub kilkunasto minutowym kluciem w podbrzuszu.

U mnie z takich innych objawow ktore wskazywaly, ze to cos powanego to byly prawie codzienne goraczki ok 39*, poty nocne i chyba najbardziej dokuczliwy dla mnie objaw jaki mialam to bole kosci kregoslupa (tlumaczylam sobie ze ta sa tzw. korzonki).

Pozdrawiam serdecznie :)

Iwona

25.11.2005 20:23

Odpowiedz

O 21:05, dnia 2005-11-25 Baldi napisał(-a):

tak dokladnie.

Jakiego typu, ostre, przewlekle, szybko mijające z gorączką i czy zwykłe leki na przeziębienia działaly.Od jakiego okresu twojego życia.

fantomasz

25.11.2005 20:38

Odpowiedz

O 21:07, dnia 2005-11-25 DiDi napisał(-a):

i chyba najbardziej dokuczliwy dla mnie objaw jaki mialam to bole kosci kregoslupa (tlumaczylam sobie ze ta sa tzw. korzonki).

I mnie kregosłup bolał cały czas .tzn jak sie choróbsko rozwijało.

Pozniej jak robiłem cos ;)np .stałem długo na nogach.

A teraz jak sie wyciagne nieprwaidłowa np.leze na łuzku i lekko sie przechle - boli.

Nie wiem do tej pory co jest tego przyczyną:|

DiDi a moze Ty wiesz ?-mowili Ci cos? co do tych bóli w kregosłupie?

To tak do tematu byłem zdrowy jak koń ;)dopuki............

Groszek

25.11.2005 21:10

Odpowiedz

Ja także do czasu ziarnicy chorowałam sporadycznie.Jeżeli chodzi o objawy to u mnie nie było powiększonych węzłów chłonnych (choroba rozwijała się w szpiku).Jedyne objawy to bóle stawów i temperatura sięgająca 40 stopni.

renata

25.11.2005 21:22

Odpowiedz

Okaz zdrowia

Pierwszy raz - powiększony węzeł ,poty i temperatura.

Drugi raz - powiększony węzeł,temperatura,poty i duży spadek wagi.

Wszystkie w/w poprzedzone były zapaleniem gardła,oskrzeli itp oczywiście bezskutecznie leczone antybiotykami.

DiDi

25.11.2005 21:36

Odpowiedz

DiDi a moze Ty wiesz ?-mowili Ci cos? co do tych bóli w kregosłupie?

To tak do tematu byłem zdrowy jak koń ;)dopuki............

Fantomasz wiem dobrze dlaczego mialam bole plecow (i nadal je mam ale czasami i bol jest malutki)

Glownym ogniskiem ZZ byl wlasnie kregoslup i tam powstaly nacieki, ktore powodowaly ucisk, a w efekcie okropny bol.

Po leczeniu naciekow juz nie ma, ale sa ubytki w kosciach,i albo to sprawia mi aktualnie maly bol,albo (jak twierdzi lekarz)kosci sie regeneruja.

Jak chcesz cos wiecej wiedziec to moje GG: 1763926

leszek

25.11.2005 21:38

Odpowiedz
witam. końskie zdrowie brak jakichkolwiek objawów tylko powiększony węzeł pod pachą . a jeszcze jedno jestem wcześniakiem 6-miesiąc.trzymajcie się ,,ziarniaczki,,

Ewa

26.11.2005 07:53

Odpowiedz

O 20:58, dnia 2005-11-25 Iwona napisał(-a):

O 20:51, dnia 2005-11-25 Ewa napisał(-a):

To gdzie i w jakim jaki sposob wykryto, chodzi mi jakie były objawy.

badania krwi - wysokie OB 85, kiepska morfologia,

pierwsze w życiu prześwietlenie płuc - guz w środpiersiu,

nocne poty - wcześniej nie kojarzone z chorobą (gorące lato

było),

utrata wagi - ale tez nie kojarzone z jakims stanem

chorobowym (życie studenckie -żyjesz z pieniędzy przez dni

piętnaście,a resztę z przyzwyczajenia.....!)

kasiaczekb

26.11.2005 08:47

Odpowiedz

Pozdowienia.

Witam,ja też nigdy nie chorowałam. Zawsze wysportowana, pelna życia. Nic nie wskazywało na to ze jestem chora. Jedyne co mnie zmartwiło to kulka na szyi. Poszłam do lekarza praktycznie w trzy dni od "wyskoczenia" kuleczki. Lekarka pierwszego kontaktu skierowała mnie na morfologie. Wyniki wyszły ok.(OB -7) Ale dała mi też skierowanie na rtg płuc,no i niestety cos tam było. Skierowano mnie do szpitala na wycinek węzła no i po 2 tygodniach dowiedziałam sie, że to ZZ. Jestem w tej chwili po 6 ABVD i radioterapii.W trakcie leczenia wyniki także miałam super.(Hb- 14). Teraz czekam na wizytę kontrolną... I mija właśnie rok od wykrycia kulki...........

magda

27.11.2005 20:04

Odpowiedz

Pozdowienia.

Wogóle nie chorowałam. I dlatego kiedy wyczułam na szyi powiększony węzeł chłonny od razu wiedziałam ze to nic dobrego. Zrobiłam zdjęcie płuc i jak zobaczyłam swoje płuca to nie mogłam dojść do siebie. We wnękach węzły układały się w "kwiatuszki". Biobsja potwierdziła przypuszczenia :(

A pół roku wcześniej robiłam rtg płuc do pracy - czyste i USG j.brzusznej ze względu na wysokie OB(82)-wszystko było bez jakichkolwiek zmian.

renata

28.11.2005 06:34

Odpowiedz

Zrobiłam zdjęcie płuc i jak zobaczyłam swoje płuca to nie mogłam dojść do siebie. We wnękach węzły układały się w "kwiatuszki". Biobsja potwierdziła przypuszczenia :(

A pół roku wcześniej robiłam rtg płuc do pracy - czyste i USG j.brzusznej ze względu na wysokie OB(82)-wszystko było bez jakichkolwiek zmian.

I co Wy na to?

Jak myślicie -pól roku i takie zmiany , czy może wcześniejsze badania były niedokładne.

baldi

28.11.2005 08:58

Odpowiedz

O 07:34, dnia 2005-11-28 renata napisał(-a):

I co Wy na to?

Jak myślicie -pól roku i takie zmiany , czy może wcześniejsze badania były niedokładne.

MOIM ZDANIEM: w jamie brzusznej _nie musialy byc w ogole_ powiekszone wezly. a co do rtg - bardzo czesto radiolog opisujacy fotke _moze_ sie pomylic LUB aparat do robienia zdjec przestarzaly.. i to sie ma nie tylko do RTG, czesto bywa tez tak przy CT.

mały książe

28.11.2005 12:04

Odpowiedz

Witam w klubie... u mnie też cała przygoda zaczęła się od kręgosłupa. A dokładniej, nowotwór osadził się na rdzeniu kręgowym i w dodatku naciekał. Wszystko objawiło się tym, że najzwyczajniej w świecie sparaliżowało mnie od klatki piersiowej w dół. Na szczęście po interwencji neurochirurgów i rehabilitacji wszystko wróciło do normy. No prawie, poza tym, że także miewam bóle pleców. Szczególnie tak jak Fantomasz gdy śpię. Poza tym, książkowe objawy: spadek wagi, poty nocne, OB i dodatkowo leukocytoza.

mały książe

28.11.2005 12:06

Odpowiedz

Bez powiększenia węzłów obwodowych...

małgo

28.11.2005 14:12

Odpowiedz

O 09:58, dnia 2005-11-28 Baldi napisał(-a):

O 07:34, dnia 2005-11-28 renata napisał(-a):

I co Wy na to?

Jak juz gdzies pisałam na tej stronie u mnie było dokładnie to samo , rtg nie wykazal zadnych zmian w srodpiersiu, pomimo tego iz były.Ciekawym jest jednak ze radiolog w trakcie opisywania tego zdjęcia zapytał czy na cos choruje czy to rutynowe badanie.

AGA

28.11.2005 14:24

Odpowiedz

O 13:04, dnia 2005-11-28 mały książe napisał(-a):

Witam w klubie... u mnie też cała przygoda zaczęła się od kręgosłupa. A dokładniej, nowotwór osadził się na rdzeniu kręgowym i w dodatku naciekał. Wszystko objawiło się tym, że najzwyczajniej w świecie sparaliżowało mnie od klatki piersiowej w dół. Na szczęście po interwencji neurochirurgów i rehabilitacji wszystko wróciło do normy. No prawie, poza tym, że także miewam bóle pleców. Szczególnie tak jak Fantomasz gdy śpię. Poza tym, książkowe objawy: spadek wagi, poty nocne, OB i dodatkowo leukocytoza.

U mojego narzeczonego bylo podobnie, tylko jemy sparazlizowało nogę, potem neurochirurdzy zorbili swoje, za to im chwała.

Sluchaj, jak przebiegało Twoje leczenie? My jestesmy po 6 ABVD i wyniki PET- dalej zmiany, teraz czekamy na chemię jużmkcniejsza w celu mobilizcacji komórek.