Tydzień temu odebrała wynik histopat. NS I, w usg wychodziły węzły nadobojczykowe a w rtg w śródpiersiu 45x25 mm. Dziś odebrałam wyniki pet i jestem załamana. Czy ktoś miał podobnie? Wizyta u lekarza dopiero za tydzień. jaki to jest stopień zaawansowania?
Węzły nadobojczykowe prawe w pakiecie 22x18, suv 21,79/26,10
Węzły śródpiersia prawego 17x22, suv 8,05/10,18
Węzły okołotchawiczne prawe, dolne, górne 37x56, suv 20,13x26,51
Masa miękkotkankowa śródpiersia przedniego 73x28x80, suv 20,63, 26,64
Węzeł okołooskrzelowy płucny prawy 11x11 suv: 3,64/3,70
Rozlany wzorst metabolizmu FDG w przestrzeniach szpikowych trzonów kręgów z maksimum w kręgu TH10SUV 4,95/5,56
Czynny proces rozrostowy o charakterze złośliwym (bulky) w wielu grupach węzłów powyżej przepony. Kinetyka metabolizmu FDG w przestrzeniach szpikowych może sugerować zajęcie szpiku kostnego.
Co to oznacza? Lekarz sugerował wcześniej 4xABVD i radio. Czy taki wynik wydłuży terapię i będzie też przeszczep szpiku?
Hm...spokojnie, badanie było wykonane przed rozpoczęciem leczenia, stąd wysokie wartości suv. Wszystko wskazuje na II stopień, co do zajęcia szpiku wydaje mi się to mało prawdopodobne, ponieważ zwyczajowo to ostatnie stadium z zajęciem już węzłów pod przeponą...tak mi się wydaje. Przypuszczalnie będziesz miała trepanobiopsję w celu wykluczenia zajęcia szpiku.
Co do terapii, to wszystko zależy od odpowiedzi organizmu na leczenie:-).
Trzymaj się i głowa do góry. Będzie dobrze. Poza tym przeszczep szpiku to nic strasznego, da się przeżyć, czego jestem przykładem :D