Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Ziarnica w połączeniu Toksplazmozą?

Autor: INES • 19.10.2012 17:15 • 4 odpowiedzi

INES

19.10.2012 17:15

Odpowiedz
Czy znacie przypadki osób chorych na ziarnicę, które równolegle miały toksoplazmozę?

Mam bliską osobę, która wzmaga się z wątpliwościami.
Ma potwierdzoną badaniami toksoplazmozę węzłową (spory pakiet przy szyi) - puszczona do domu - twierdzą że tego się nie leczy. Miała biobsję cienkoigłową tylko.

Mam gorączkę, spore poty nocne, mroczki przed oczami.
Na pełne pobranie węzła nie skora jest Pani lekarz dać skierowanie.

Jakieś sugestie?

Gizmo

19.10.2012 19:50

Odpowiedz

Ja sie nie znam, ale zawsze można odwiedzić innego lekarza. Lepiej dmuchać na zimne i skonsultować wszelkie wątpliwości:-)

INES

19.10.2012 19:57

Odpowiedz

Miałam na myśli - Ma gorączkę, spore poty nocne, mroczki przed oczami.

beata

20.10.2012 05:07

Odpowiedz

O 19:15, dnia 2012-10-19 INES napisał(-a):

Czy znacie przypadki osób chorych na ziarnicę, które równolegle miały toksoplazmozę?

Ma potwierdzoną badaniami toksoplazmozę węzłową (spory pakiet przy szyi) - puszczona do domu - twierdzą że tego się nie leczy. Miała biobsję cienkoigłową tylko.

Jakieś sugestie?

Ja miałam toksoplazmozę stwierdzoną w ciąży. potem okazało się,że węzły zaotrzewnowe są powiększone. lekarze twierdzili, że to toxo i czekali pół roku, aby stwierdzić czy coš się zmienia. obraz usg węzłów prawidłowy. potem laparoskopia i okazało się, że zz. lekarz prowadzący mnie w tej chwili stwierdził, że wynik toxo mógł być fałszywie dodatni.

agnieszka1

20.10.2012 19:17

Odpowiedz

O 19:15, dnia 2012-10-19 INES napisał(-a):

Jakieś sugestie?

3 lata przed diagnozą byłam w ciąży . Stwierdzono u mnie toksoplazmozę. Po tych 3 latach poczułam na szyi węzeł poczułam się swędziała mnie skóra. I ciągle miałam toksoplazmozę. Nie liczyłam jej. Wycięto mi węzęł ale do końca dawano nadzieję że to toksoplazmozę mimo pogarszającego samopoczucia doszedł ból brzucha. Węzęł badano 2 krotnie by mieć pewność że to za a nie toksoplazmoza. Okazało się że to zz III B NS. Toksoplazmozy pozbyła się podczas przeszczepu. Dopiero wtedy podano mi na to leki. Jestem rok po przeszczepie i w remisji