Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: ziarnica czy zlośliwy chłoniak?
Komentujesz wpis użytkownika
blondgirl
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 10:37, dnia 2012-07-13 blondgirl napisał(-a): > Witam! > Jestem na tym forum nowa. > Na początku czerwca zauważyłam na szyji po lewej stronie lekko widoczne obrzmienie. Z uwagi na to, że znajdowało się obok znamienia, które mam od urodzenia, poszłam z tym do dermatologa. Dermatolog powiedział, że do stan zapalny i dał mi maść z antybiotykiem oraz skierowanie do chirurga na wycięcie. Niestety zauważyłam tam też powiększony węzeł chłonny. Gdy przed zabiegiem pokazałam to chirurgowi, odmówił wykonania zabiegu i wysłał mnie na usg węzłów chłonnych (to było 26.06). > USG wykazało pakiet zmienionych węzłów szyi w okolicy znamienia do 3,5 cm. Na zdjęciu węzły są podłużne. Węzeł, który jest wyczuwalny jest raczej miękki i przesuwalny. > Z tym wynikiem chirurg odesłał mnie do CO w Szczecinie na Strzałowskiej, gdzie wyznaczono mi termin wycięcia węzła do badania na 26 lipca. > W międzyczasie zrobiłam rtg klatki piersiowej (bez zmian) i morfologię krwi z rozmazem. Wynik z morfologii, to OB - 3, CRP - 0,19. Nieprawidłowości są w zakresie: > a) limfocytów - w morfologii jest 18,9% przy normie 20-45 i 1,4 tys/ul przy normie 1,5-3,5. Przy czym w rozmazie jest 26% przy normie 25-40 > b) neutrocyty > 73,4% - norma 45-70 > 5,6 tys/ul - norma 2,5-5,0 > rozmaz: > neutrofile pałeczkowe 1% (norma 3-5) > neutrofile segmentowe 67% (norma 45-70) > monocyty 5% (norma 2-8) > Lekarz rodzinny stwierdził, że jest w normie. > Jednakże wczoraj odkryłam, że jak gdyby powiększył mi się węzeł nadobojczykowy lewy, a dziś rano poczułam, że większe są węzły pachwinowe (pod brzuchem). W zasadzie nic nie czuję tylko jeśli chodzi o węzły pachowe. > W ubiegłym tygodniu (10.07) badał mnie lekarz onkolog i palpacyjnie stwierdził tylko ten węzeł na szyi. > Zanim zauważyłam zmiany z węzłami często bolały mnie kości dłoni i palców oraz staw łokciowy (na ogół lewy). Teraz też mnie czasami pobolewają, ale myślałam że to od pracy na kompie. > Innych objawów nie mam. No może czuję się trochę zmęczona. Ale to też dlatego, że teraz mam problemy ze snem. Nie schudłam, nie drapię się, apetyt wraca, gdy odpuszczają nerwy, temperatura w normie (najmniej jak do tej pory rano 36,0, a najwięcej po południu 36,7 - na ogół 36,3 - 36,6). W nocy czasami się pocę, ale nie są to te zlewne poty i to odkąd dowiedziałam się, że muszę iść do szpitala. > Nie wiem co mam robić. Czy to oznacza, że mam chłoniaka złośliwego czy ziarnicę? > Dodam, że mam 31 lat, nie palę, nie piję alkoholu. W ostatnim czasie (tak od maja) byłam przepracowana, a odkąd na USG wyszedł mi ten pakiet węzłów żyję w okropnym stresie (takim paraliżującym).
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź