Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: proszę o pomoc w interpretacji wyników
Komentujesz wpis użytkownika
Asowa
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 08:17, dnia 2012-03-20 Asowa napisał(-a): > > O 00:59, dnia 2012-03-20 roma napisał(-a): > > Witajcie, wiem że na tym forum wypowiada się wiele osób, które doszukują się u siebie choroby, której nie mają. Być może jestem jedną z nich, jednak moje objawy i wyniki badań doprowadziły mnie na tą stronę. Od ponad 8 miesięcy mam powiększone węzły chłonne szyi. Przez jakiś czas to bagatelizowałam, jednak gdy zorientowałam się, że węzły stale się powiększają, poszłam do lekarza. Zostałam skierowana na USG, a następnie na biopsję. > > opis USG: > > po prawej > > -największy węzeł w okolicy przyczepu czaszkowego MOS o wymiarach 24x5x14 mm, w. chł o zachowanej echostrukturze z widocznym wnękowym przepływem > > -kolejny co do wielkości węzeł w okolicy (ku przodowi) od opuszki, o wym 17x5x6 mm również o cechach jak wyżej > > -kilka w.chł. wzdłuż przebiegu MOS o wym do 12 mm, o zachowanej echostrukturze, zwiększające się wymiarowo w kierunku podstawy szyi > > po lewej: > > -największy z węzłów ok 2-3 cm poniżej kąta żuchwy o wym 39x7x20 mm, w.chł. o częściowo zatartej echostrukturze w górnej połowie > > -pozostałe węzły (głównie pod MOS) do 11mm w osiach długich > > > > Zlecona została biopsja dwóch największych węzłów. Lekarz pobrał płyn tylko z jednego węzła (największego po prawej stronie), ponieważ drugi był "schowany" pod tętnicą > > Rozpoznanie cytologiczne: Odczynowy węzeł chłonny > > > > Nie zostałam skierowana na dalsze badania. Jednak minęło kilka miesięcy, a węzły nadal się powiększają. jeden z nich jest widoczny gołym okiem. Czy możecie doradzić mi, do kogo tym razem powinnam się zwrócić? I czy z wami było podobnie? a może biopsja od razu wykazywała ziarnicę? > > Bardzo proszę o odpowiedź i przepraszam za tak długi post. > > Pozdrawiam :) > Zrób morfologię, OB, CRP i powtórz USG.W zależności od tego jakie będą wyniki zaczniesz dalej działać. > Chyba poleciłabym ci wycięcie i zbadanie węzła w całości, bo biopsja nie zawsze wykazuje zmiany....
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź