Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

proszę o pomoc w interpretacji wyników

Autor: roma • 19.03.2012 23:59 • 8 odpowiedzi

roma

19.03.2012 23:59

Odpowiedz
Witajcie, wiem że na tym forum wypowiada się wiele osób, które doszukują się u siebie choroby, której nie mają. Być może jestem jedną z nich, jednak moje objawy i wyniki badań doprowadziły mnie na tą stronę. Od ponad 8 miesięcy mam powiększone węzły chłonne szyi. Przez jakiś czas to bagatelizowałam, jednak gdy zorientowałam się, że węzły stale się powiększają, poszłam do lekarza. Zostałam skierowana na USG, a następnie na biopsję.
opis USG:
po prawej
-największy węzeł w okolicy przyczepu czaszkowego MOS o wymiarach 24x5x14 mm, w. chł o zachowanej echostrukturze z widocznym wnękowym przepływem
-kolejny co do wielkości węzeł w okolicy (ku przodowi) od opuszki, o wym 17x5x6 mm również o cechach jak wyżej
-kilka w.chł. wzdłuż przebiegu MOS o wym do 12 mm, o zachowanej echostrukturze, zwiększające się wymiarowo w kierunku podstawy szyi
po lewej:
-największy z węzłów ok 2-3 cm poniżej kąta żuchwy o wym 39x7x20 mm, w.chł. o częściowo zatartej echostrukturze w górnej połowie
-pozostałe węzły (głównie pod MOS) do 11mm w osiach długich

Zlecona została biopsja dwóch największych węzłów. Lekarz pobrał płyn tylko z jednego węzła (największego po prawej stronie), ponieważ drugi był "schowany" pod tętnicą
Rozpoznanie cytologiczne: Odczynowy węzeł chłonny

Nie zostałam skierowana na dalsze badania. Jednak minęło kilka miesięcy, a węzły nadal się powiększają. jeden z nich jest widoczny gołym okiem. Czy możecie doradzić mi, do kogo tym razem powinnam się zwrócić? I czy z wami było podobnie? a może biopsja od razu wykazywała ziarnicę?
Bardzo proszę o odpowiedź i przepraszam za tak długi post.
Pozdrawiam :)

Asowa

20.03.2012 08:17

Odpowiedz

O 00:59, dnia 2012-03-20 roma napisał(-a):

Witajcie, wiem że na tym forum wypowiada się wiele osób, które doszukują się u siebie choroby, której nie mają. Być może jestem jedną z nich, jednak moje objawy i wyniki badań doprowadziły mnie na tą stronę. Od ponad 8 miesięcy mam powiększone węzły chłonne szyi. Przez jakiś czas to bagatelizowałam, jednak gdy zorientowałam się, że węzły stale się powiększają, poszłam do lekarza. Zostałam skierowana na USG, a następnie na biopsję.

opis USG:

po prawej

-największy węzeł w okolicy przyczepu czaszkowego MOS o wymiarach 24x5x14 mm, w. chł o zachowanej echostrukturze z widocznym wnękowym przepływem

-kolejny co do wielkości węzeł w okolicy (ku przodowi) od opuszki, o wym 17x5x6 mm również o cechach jak wyżej

-kilka w.chł. wzdłuż przebiegu MOS o wym do 12 mm, o zachowanej echostrukturze, zwiększające się wymiarowo w kierunku podstawy szyi

po lewej:

-największy z węzłów ok 2-3 cm poniżej kąta żuchwy o wym 39x7x20 mm, w.chł. o częściowo zatartej echostrukturze w górnej połowie

-pozostałe węzły (głównie pod MOS) do 11mm w osiach długich

Zlecona została biopsja dwóch największych węzłów. Lekarz pobrał płyn tylko z jednego węzła (największego po prawej stronie), ponieważ drugi był "schowany" pod tętnicą

Rozpoznanie cytologiczne: Odczynowy węzeł chłonny

Nie zostałam skierowana na dalsze badania. Jednak minęło kilka miesięcy, a węzły nadal się powiększają. jeden z nich jest widoczny gołym okiem. Czy możecie doradzić mi, do kogo tym razem powinnam się zwrócić? I czy z wami było podobnie? a może biopsja od razu wykazywała ziarnicę?

Bardzo proszę o odpowiedź i przepraszam za tak długi post.

Pozdrawiam :)

Zrób morfologię, OB, CRP i powtórz USG.W zależności od tego jakie będą wyniki zaczniesz dalej działać.

Chyba poleciłabym ci wycięcie i zbadanie węzła w całości, bo biopsja nie zawsze wykazuje zmiany....

Nessa

20.03.2012 08:27

Odpowiedz

a miałaś badania na mononukleozę, toksoplazmozę, cytomegalię? Od nich też się powiększają węzły. W ogóle jakaś diagnostyka oprócz usg i biopsji? Rozumiem, że ta biopsja to nie było pobranie całego węzła? więc i tak powinno być do poprawki

roma

20.03.2012 09:59

Odpowiedz

O 09:27, dnia 2012-03-20 Nessa napisał(-a):

a miałaś badania na mononukleozę, toksoplazmozę, cytomegalię? Od nich też się powiększają węzły. W ogóle jakaś diagnostyka oprócz usg i biopsji? Rozumiem, że ta biopsja to nie było pobranie całego węzła? więc i tak powinno być do poprawki

Nie miałam badań na inne choroby, lekarz skierował mnie tylko na USG. A biopsja była wykonana za pomocą igły i wiem że nie jest całkowicie skuteczna.

Powinnam znowu pójść do internisty? Trochę nie wiem, co mam z tym zrobić.

roma

20.03.2012 10:07

Odpowiedz

Jest jeszcze jeden szczegół, ale nie wiem, czy to istotne. Kilka miesięcy przed tym, jak moje węzły zaczęły się powiększać, miałam podejrzenie czerniaka. Histpat wykazał, że to łagodna zmiana. Przy wycięciu była bardzo mała i nie naciekła do skóry właściwej.

Nessa

20.03.2012 10:12

Odpowiedz

ja skierowanie na te wirusówki dostałam od chirurga onkologa, nie wiem czy internista może dać? pewnie tak. Warto byłoby to sprawdzić. Węzłów, które się powiększają nie można tak sobie zostawić. Trzeba znaleźć przyczynę. A jak stan zębów? Nie pomogę Ci więcej niestety, bo sama nie wiem. Pomęczyłabym o skierowania.

Asowa

20.03.2012 12:27

Odpowiedz

O 11:07, dnia 2012-03-20 roma napisał(-a):

Jest jeszcze jeden szczegół, ale nie wiem, czy to istotne. Kilka miesięcy przed tym, jak moje węzły zaczęły się powiększać, miałam podejrzenie czerniaka. Histpat wykazał, że to łagodna zmiana. Przy wycięciu była bardzo mała i nie naciekła do skóry właściwej.

Może powinnaś pójść tym tropem i zrobić badania pod kątem czerniaka? Wybierz się do onkologa u którego byłaś z czerniakiem i niech zadecyduje co dalej.

Aga71

20.03.2012 14:11

Odpowiedz

O 13:27, dnia 2012-03-20 Asowa napisał(-a):

O 11:07, dnia 2012-03-20 roma napisał(-a):

Może powinnaś pójść tym tropem i zrobić badania pod kątem czerniaka? Wybierz się do onkologa u którego byłaś z czerniakiem i niech zadecyduje co dalej.

Większość rad popieram, przestrzegam przed wynikami BAC- u mnie wykazała reaktywne zapalenie węzła...natomiast biopsja całego węzła już HL.

Poszłabym na Twoim miejscu do dobrego hematologa lub onkologa z tymi wynikami...oni powinni zadziałać odpowiednio.

Dopóki nie masz diagnozy, nie martw się, diagnostyka dlasza jednak wskazana.

Anna

20.03.2012 18:50

Odpowiedz

O 15:11, dnia 2012-03-20 Aga71 napisał(-a):

Większość rad popieram, przestrzegam przed wynikami BAC- u mnie wykazała reaktywne zapalenie węzła...natomiast biopsja całego węzła już HL.

Mojej córce wycięto 2 węzły w całości. Okazało się, że jeden z nich miał charakter odczynowy, natomiast w drugim była zz. Taka to podstępna choroba.