Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powiększone węzły chłonne

Autor: Kinga • 19.12.2011 14:28 • 30 odpowiedzi

Kinga

22.01.2012 01:33

Odpowiedz

moje węzły są powiększone już od roku, możliwe żeby mononukleoza aż tak długo trwała? i dlaczego obydwa wyniki (igG oraz IgM) są dodatnie? IgG jest dodatnie gdy w przeszłości się chorowało a IgM gdy teraz się choruje. A podobno gdy raz się zachorowało wytwarzane są w organizmie przeciwciała i nie choruje się po raz kolejny. To skąd przy dodatnim IgG dodatnie IgM?

Kinga

09.04.2012 22:30

Odpowiedz
Witam!
To znów ja. Już od dłuższego czasu nie myślałam o moich węzłach, nie byłam na kolejnej wizycie u hematologa, bo nigdy z nich nic nie wynikało. Lecz dzisiaj dla ciekawości chciałam sprawdzić jak tam się sprawują (mam je już rok) i w dole nadobojczykowym natrafiłam na twardy, niebolący węzeł, wielkości fasoli, który nie za bardzo chce się przesuwać. Nie wiem do końca czy to węzeł, czy może jakiś 'stały element budowy ciała', ale po drugiej stronie nic takiego nie wyczuwam. Nie widać go gołym okiem, tylko jest wyczuwalny pod naciskiem palców. Wyczułam także nowy na karku okrąglutki i malutki. Nie wiem czy to mają jakieś znaczenie, czy tylko kolejne 'prawidłowe' do kolekcji, bo taka moja uroda. Nie chce mi sie już chodzić po lekarzach, zawsze sugerowali, że mi nic nie jest.

_cichosza_

10.04.2012 07:03

Odpowiedz

O 00:30, dnia 2012-04-10 Kinga napisał(-a):

Witam!

To znów ja. Już od dłuższego czasu nie myślałam o moich węzłach, nie byłam na kolejnej wizycie u hematologa, bo nigdy z nich nic nie wynikało. Lecz dzisiaj dla ciekawości chciałam sprawdzić jak tam się sprawują (mam je już rok) i w dole nadobojczykowym natrafiłam na twardy, niebolący węzeł, wielkości fasoli, który nie za bardzo chce się przesuwać. Nie wiem do końca czy to węzeł, czy może jakiś 'stały element budowy ciała', ale po drugiej stronie nic takiego nie wyczuwam. Nie widać go gołym okiem, tylko jest wyczuwalny pod naciskiem palców. Wyczułam także nowy na karku okrąglutki i malutki. Nie wiem czy to mają jakieś znaczenie, czy tylko kolejne 'prawidłowe' do kolekcji, bo taka moja uroda. Nie chce mi sie już chodzić po lekarzach, zawsze sugerowali, że mi nic nie jest.

Nie bede Ci tu prawil moresow, ale sama dla sibie powinnasc sprawdzic co to moze byc. Wiele osob napisalo juz o tym postow. Takze sama powinnas wiedziec co zrobic

mikee80

10.04.2012 14:51

Odpowiedz

jeśli masz je juz rok to skonsultuj sie z chirurgiem onkologiem czy niewypadałoby pobrać jakiegoś.

Kinga

11.04.2012 09:29

Odpowiedz

O 16:51, dnia 2012-04-10 mikee80 napisał(-a):

jeśli masz je juz rok to skonsultuj sie z chirurgiem onkologiem czy niewypadałoby pobrać jakiegoś

W takim razie myślę, że to byłoby rozsądne. Tylko zawsze mam wrażenie, że zawracam lekarzom tyłek taką pierdołą. Przynajmniej tak się zachowują.

Asia86

11.04.2012 10:11

Odpowiedz

O 11:29, dnia 2012-04-11 Kinga napisał(-a):

O 16:51, dnia 2012-04-10 mikee80 napisał(-a):

jeśli masz je juz rok to skonsultuj sie z chirurgiem onkologiem czy niewypadałoby pobrać jakiegoś

W takim razie myślę, że to byłoby rozsądne. Tylko zawsze mam wrażenie, że zawracam lekarzom tyłek taką pierdołą. Przynajmniej tak się zachowują.

Moi tak samo się zachowują i mi również się odechciało chodzić.. przestałam sobie macać węzły...;)

mikee80

11.04.2012 16:25

Odpowiedz

ubezpieczenie płacisz więc lekarze są do twojej dyspozycji. czasem trzeba z nimi walczyć o swoje. szczególnie jak się jest ubezpieczonym w nfz

Asia86

12.04.2012 10:21

Odpowiedz

O 18:25, dnia 2012-04-11 mikee80 napisał(-a):

ubezpieczenie płacisz więc lekarze są do twojej dyspozycji. czasem trzeba z nimi walczyć o swoje. szczególnie jak się jest ubezpieczonym w nfz

Jak nie będą chcieli wystawić skierowania to nie wystawią. A za błędne diagnozy kar nie ma pewnie.

Ciężko się walczy o swoje, szczególnie gdy już się zaczyna wątpić czy warto i czy jest o co się bić. A końcu chłoniaki nie są popularne jak np grypa.

Jednak gdy przeczytałam posty niejakiej ulci po tym jak na forum ludzie byli przekonani, że jej napewno nic nie jest, nawet jej lekarze byli pewni, że napewno nic się nie dzieje, okazało się, że dziewczyna ma ziarnicę. Nie wiem jak Was, ale mnie to przeraziło... Bardzo wziełam to do siebie. Wykrycie nie jest takie łatwe :(

Z kolei mój tato uważa, że powinnam przestać szukać, bo jeszcze coś znajdę! I wrzeszczy na mnie, że chodzę do lekarzy i nie chce o tym słyszeć: "masz przestać natychmiast!"

Fajnie w sumie by było gdyby wystarczyło przestać szukać, a wtedy się niczego złego nie znajdzie co?;)

mikee80

12.04.2012 13:06

Odpowiedz

no niestety medycyna niejest az tak doskonala jak mogloby sie wiekszości wydawac. w przychodniach lecza choroby ktore i tak predzej czy pozniej same by przeszły. z powaznymi chorobami jest nieco inaczej. niedosc ze nie ma cudownych metod obrazowania organizmu na poziomie mikroskopowym to na dodatek nie ma lekow dajacych 100% gewarancje na wyleczenie. wiec jak nie ma oczywistych objawow to lekarza kaza czekac bo co maja zrobic ,przeciez nie mozna na kazdego z powiekszonymi wezłami wydawac fortuny na diagnozowanie trujacymi tk i rtg.

Luksman123

12.04.2012 21:03

Odpowiedz
Ludzie nie dajmy się zwariować. Mówię to jako doświadczony panikant na temat zdrowia, z własnego doświadczenia.

Miałem już "wkręty" na raka trzustki bolało mnie w nadbrzuszu i plecach i schudłem 10 kg. W Internecie "zdiagnozowałem" sobie raka trzustki. Wypisz wymaluj idealne objawy , nie mogłem spać po nocach z nerwów. Oba objawy okazały się prawdopobnie wynikać z nerwów. Czytałem i czytałem, zrobiłem wiele badan krwi, usg wielokrtonie, tomografię, rezonans - nic nie wyszło. A ja dalej czytałem, że trudny do wykycia itd.

BILANS: Wydałem ok. 3000 zł, napromieniowałem się TK.

Po wizytach u psychologa i lekach antydepresyjnych bóle przeszly, wróciłem do starej wagi ;)

....................

Dlatego mimo, że mam te węzły powiększone to staram się być spokojny i RACJONALNY.

Fakty: Węzły w obrazie usg mam trochę za duże, ale prawidłowej budowy i unaczynienia.

Węzły tej okolicy ma powiększone wielu ludzi i nawet o tym nie wie.

Wniosek: Przy braku objawów grupy B, idealnej morfologii, OB i LDH i takim wyniku usg: robię badanie kontrolne za 2,3 miesiące , NIE CZYTAM więcej w Internecie i robię spokojnie swoje.

Bekhame

10.07.2012 23:02

Odpowiedz

Cel.Concordo com o JulioK. c9 um absurdo ter de enratr com Mandado de Segurane7a para se obter tal benefedcio no SUS, que deveria ser um direito de todo o cidade3o.Mas, isto aqui ne3o e9 um paeds se9rio, e9 a Repfablica das Bananas!, que concede privile9gios somente e0 corja que este1 no poder, e tambe9m aos que ne3o este3o.Chris/SP