Kinga
19.12.2011 14:28
Od ponad roku mam powiększone węzły chłonne szyi oraz pod pachami. Miałam dziś robione usg węzłów z wynikiem:
"Na szyi w okolicach podżuchwowych obustronnie widoczne są hypoechogeniczne owalne węzły do 24x6 mm po lewej stronie i do 19x7 mm po prawej, bez cech patologicznego unaczynienia. Przynaczyniowo i pod mięśniami MOS dość liczne także owalne węzły do 15x6 mm. W obrębie ślinianek przyusznych wezły własne do 7 mm. W dołach nadobojczykowych nie znaleziono powiększonych węzłów chłonnych. W dołach pachowych węzły chłonne nieliczne, z zatokami, wielkości do 18 mm."
Obecnych wyników krwi jeszcze nie mam. Ale ok. miesiąc temu miałam robione badania krwi. Miałam podwyższone żelazo 34,11 mikromol/l (norma 6,6-26), Podwyższone MONO# 0,93 X10^3/mikrol (norma do 0,8), obniżone NEUT% 43,5% (norma 45-70) oraz LYMPH% na górnej granicy, OB po 1h 9mm. Miałam również robione badanie na toksoplazmozę i nie mam jej. Nie wiem czy powinnam się tym martwić. Czy coś takiego może występować bez poważniejszej przyczyny?
Z góry dziękuję za odpowiedź!