Ana
06.12.2011 11:22
od jakiegoś czasu około 2 lata czuje ze ze mną jest coś nie tak. Lekarze od początku bez badań obstawiali nerwicę, ale... nie robili żadnych badań. U laryngologów była kilku bo... najpierw bardzo mi napuchły ślinianki pod językiem USG - podejrzenie Sjogrena - immunolog wykluczył, teraz na tapecia okropna alergia- być może to powoduje moje dolegliwości językowo gardłowe... chodzi o to że najpierw miałam mrowienie języka i gule w gardle - że to niby nerwica, ale ostatnio pychnie mi język, mam ataki duszności, gardło z rana jest całe spuchnięte, czuję że mam zatkane uszy i co najgorsze od gdzieś roku borykam się z dyskomfortem w podniebieniu i języku, czuję jakby coś tam zameiszkało w nich - laryngolog 1szy,2gi,3ci olał. Teraz robiłam usg tarczycy i przy okazji szyi, tarczyca jak na moje Haschimoto jest OK ale węzły zwaliły mnie z nóg zwłaszcza, ze Wasze foryum czytałam już nie raz.
Oto mój wynik:
Obustronnie zwłaszcza wzdłóż naczyń szyjnych i brzegów m. czworobocznego widoczne liczne owalne węzły chłonne, większość z zachowanymi zatokami tłuszczowymi. Za prawym kątem żuchwy widoczny owalny węzeł chłonny o wymiarach 18x6 mm bez wyraźnej budowy warstwowej, wskazujący unaczynienie obwodowe i odwnękowe. Podobny węzeł o wymiarach 19x4 mm widoczny przy LCCA. Za lewym kątem żuchwy widoczne drobne owalne węzły chłonne z tendencją do tworzenia pakietu. Wskazane wykonanie biopsji węzłów o nieprawidłowym unaczynieniu.
Teraz pytanie, kto mi takie skierowanie na biopsje da? USG robiłam prywatnie.
Starsznie się boję- jak zobaczyłam słowo PAKIET od razu mi przyszła na myśl ziarnica, ale też obawiam się że mam raka w zatoce przynosowej czy tam podniebieniu bądź języku a to są przerzuty.
Pomóżcie proszę, co mam robić, do kogo się udać? Pani robiąca USG po 10 min badała te dwa węzły i się im przyglądała. Mam jeszcze węzła około 1 cm pod pachą ale mówi że nie groźny.