Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

konsultacja w sprawie wyników

Autor: Ana • 06.12.2011 11:22 • 28 odpowiedzi

Ana

06.12.2011 11:22

Odpowiedz
witam,

od jakiegoś czasu około 2 lata czuje ze ze mną jest coś nie tak. Lekarze od początku bez badań obstawiali nerwicę, ale... nie robili żadnych badań. U laryngologów była kilku bo... najpierw bardzo mi napuchły ślinianki pod językiem USG - podejrzenie Sjogrena - immunolog wykluczył, teraz na tapecia okropna alergia- być może to powoduje moje dolegliwości językowo gardłowe... chodzi o to że najpierw miałam mrowienie języka i gule w gardle - że to niby nerwica, ale ostatnio pychnie mi język, mam ataki duszności, gardło z rana jest całe spuchnięte, czuję że mam zatkane uszy i co najgorsze od gdzieś roku borykam się z dyskomfortem w podniebieniu i języku, czuję jakby coś tam zameiszkało w nich - laryngolog 1szy,2gi,3ci olał. Teraz robiłam usg tarczycy i przy okazji szyi, tarczyca jak na moje Haschimoto jest OK ale węzły zwaliły mnie z nóg zwłaszcza, ze Wasze foryum czytałam już nie raz.

Oto mój wynik:
Obustronnie zwłaszcza wzdłóż naczyń szyjnych i brzegów m. czworobocznego widoczne liczne owalne węzły chłonne, większość z zachowanymi zatokami tłuszczowymi. Za prawym kątem żuchwy widoczny owalny węzeł chłonny o wymiarach 18x6 mm bez wyraźnej budowy warstwowej, wskazujący unaczynienie obwodowe i odwnękowe. Podobny węzeł o wymiarach 19x4 mm widoczny przy LCCA. Za lewym kątem żuchwy widoczne drobne owalne węzły chłonne z tendencją do tworzenia pakietu. Wskazane wykonanie biopsji węzłów o nieprawidłowym unaczynieniu.

Teraz pytanie, kto mi takie skierowanie na biopsje da? USG robiłam prywatnie.

Starsznie się boję- jak zobaczyłam słowo PAKIET od razu mi przyszła na myśl ziarnica, ale też obawiam się że mam raka w zatoce przynosowej czy tam podniebieniu bądź języku a to są przerzuty.

Pomóżcie proszę, co mam robić, do kogo się udać? Pani robiąca USG po 10 min badała te dwa węzły i się im przyglądała. Mam jeszcze węzła około 1 cm pod pachą ale mówi że nie groźny.

Aga71

06.12.2011 13:09

Odpowiedz

O 12:22, dnia 2011-12-06 Ana napisał(-a):

witam,

od jakiegoś czasu około 2 lata czuje ze ze mną jest coś nie tak. Lekarze od początku bez badań obstawiali nerwicę, ale... nie robili żadnych badań. U laryngologów była kilku bo... najpierw bardzo mi napuchły ślinianki pod językiem USG - podejrzenie Sjogrena - immunolog wykluczył, teraz na tapecia okropna alergia- być może to powoduje moje dolegliwości językowo gardłowe... chodzi o to że najpierw miałam mrowienie języka i gule w gardle - że to niby nerwica, ale ostatnio pychnie mi język, mam ataki duszności, gardło z rana jest całe spuchnięte, czuję że mam zatkane uszy i co najgorsze od gdzieś roku borykam się z dyskomfortem w podniebieniu i języku, czuję jakby coś tam zameiszkało w nich - laryngolog 1szy,2gi,3ci olał. Teraz robiłam usg tarczycy i przy okazji szyi, tarczyca jak na moje Haschimoto jest OK ale węzły zwaliły mnie z nóg zwłaszcza, ze Wasze foryum czytałam już nie raz.

Oto mój wynik:

Obustronnie zwłaszcza wzdłóż naczyń szyjnych i brzegów m. czworobocznego widoczne liczne owalne węzły chłonne, większość z zachowanymi zatokami tłuszczowymi. Za prawym kątem żuchwy widoczny owalny węzeł chłonny o wymiarach 18x6 mm bez wyraźnej budowy warstwowej, wskazujący unaczynienie obwodowe i odwnękowe. Podobny węzeł o wymiarach 19x4 mm widoczny przy LCCA. Za lewym kątem żuchwy widoczne drobne owalne węzły chłonne z tendencją do tworzenia pakietu. Wskazane wykonanie biopsji węzłów o nieprawidłowym unaczynieniu.

Teraz pytanie, kto mi takie skierowanie na biopsje da? USG robiłam prywatnie.

Starsznie się boję- jak zobaczyłam słowo PAKIET od razu mi przyszła na myśl ziarnica, ale też obawiam się że mam raka w zatoce przynosowej czy tam podniebieniu bądź języku a to są przerzuty.

Pomóżcie proszę, co mam robić, do kogo się udać? Pani robiąca USG po 10 min badała te dwa węzły i się im przyglądała. Mam jeszcze węzła około 1 cm pod pachą ale mówi że nie groźny.

Internista powinien na podstawie tego usg dać ci skierowanie do chirurga na ewentualną biopsję węzła, możesz również udać się do hematologa lub onkologa, żeby rozwiać swoje wątpliwości.

Powodzenia:-)

Asowa

06.12.2011 13:57

Odpowiedz

Internista powinien na podstawie tego usg dać ci skierowanie do chirurga na ewentualną biopsję węzła, możesz również udać się do hematologa lub onkologa, żeby rozwiać swoje wątpliwości.

Spróbowałabym do chirurga lub laryngologa.

Do hematologa trzeba tez mieć skierowanie.

I nie daj sobie zrobić biopsji cienkoigłowej.

Lepiej wyciąć to co podejrzane i dokładnie zbadać.

Ana

06.12.2011 15:50

Odpowiedz

O 14:57, dnia 2011-12-06 Asowa napisał(-a):

Bardzo źle to wygląda? Laryngolodzy u których byłam osłabiają mnie bo olewają mnie !!! Chirurg? Jakiś specjalny ? rózni są chirurdzy a do nich tez trzeba skierowanie. Idę jutro do oknologa może on ? Ale on też mnie olał rok temu mówiąc że jak nie mam nocnych potów to nic mi nie jest. Jestem już załamana, nasza polską służbą zdrowia! Jestem z Krakowa, może to coś da...

Ana

06.12.2011 15:54

Odpowiedz

O 16:50, dnia 2011-12-06 Ana napisał(-a):

Bardzo źle to wygląda? Laryngolodzy u których byłam osłabiają mnie bo olewają mnie !!! Chirurg? Jakiś specjalny ? rózni są chirurdzy a do nich tez trzeba skierowanie. Idę jutro do oknologa może on ? Ale on też mnie olał rok temu mówiąc że jak nie mam nocnych potów to nic mi nie jest. Jestem już załamana, nasza polską służbą zdrowia! Jestem z Krakowa, może to coś da...

aha... mam alergie na znieczulające środki m.in. lignokaina :( mogę miec problem z wycięciem tego...

beata79

06.12.2011 18:17

Odpowiedz

O 16:50, dnia 2011-12-06 Ana napisał(-a):

Myślę, że wizyta u onkologa to dobry pomysł. Co to za lekarz, który twierdzi, że jak nie ma nocnych potów to jest ok... brak komentarza dosłownie.

Nessa

06.12.2011 18:53

Odpowiedz

O 19:17, dnia 2011-12-06 beata79 napisał(-a):

Co to za lekarz, który twierdzi, że jak nie ma nocnych potów to jest ok... brak komentarza dosłownie.

konowałek

ana

06.12.2011 18:59

Odpowiedz
nie wyobrażam sobie, że mogę miec raka, ciągle mi się płakać chce, nie wyobrażam sobie, że mogę za niedługo już nie żyć! jestem totalnie załamana!! już wszystko się zlewa w kupę, ból kolana i kręgosłupa itp ;((((

Wróżka mi mówiła, że będę ciężko chorować... że opadnę z sił i będzie bardzo źle...
kurcze ja chcę mieć dziecko!

beata79

06.12.2011 19:20

Odpowiedz

O 19:59, dnia 2011-12-06 ana napisał(-a):

nie wyobrażam sobie, że mogę miec raka, ciągle mi się płakać chce, nie wyobrażam sobie, że mogę za niedługo już nie żyć! jestem totalnie załamana!! już wszystko się zlewa w kupę, ból kolana i kręgosłupa itp ;((((

Wróżka mi mówiła, że będę ciężko chorować... że opadnę z sił i będzie bardzo źle...

Jakie "mogę za niedługo nie żyć" ?! Kobieto weź się w garść !!! Jak widzisz większość z nas żyje i walczy. I zdecydowana większość wygrywa !!!

Po pierwsze nic jeszcze nie wiesz, poczekaj na diagnozę. Po drugie rak to nie wyrok ! Oczywiście każdy z nas miał doła i milion przemyśleń kiedy sie dowiadywał, że jest chory. Ale trzeba wziąć to na klatę i walczyć.

Nessa

06.12.2011 19:21

Odpowiedz

kochana nie kładź się już do grobu :) wróżki mówią takie rzeczy, bo jakby mówiły pozytywne to i tak mało kto by im uwierzył. Na dziecko też będzie czas. Moja pierwsza zasada wypracowana dzięki chorobie - dopóki problemu nie ma to się nie przejmować. Nie gdybaj bo nie wiesz jeszcze co będzie. Ludzie wychodzą z takich chorób!!!!!!

Aga71

06.12.2011 19:35

Odpowiedz
Jeśli jesteś z Krakowa to z całego serca polecam Szpital Uniwersytecki na Kopernika...i tamtejszą hematologię, zrób wszystko, żeby się tam dostać...na pewno nie pożałujesz:-), a twoje wątpliwości jakiekolwiek są będą rozwiane...
a wróżki kopnij w ...nowotwór nie przekreśla szansy na macierzyństwo, pamiętaj o tym!!!! gdyby rzeczywiście dopadł cię HL,lub inny nHL w Krakowie powiedzą Ci jak zaradzić i w tej kwestii:-)

Janek

06.12.2011 19:39

Odpowiedz

ana, o czym TY dziewczyno mówisz ? ja jestem dowodem na to, że można z tego dziadostwa wyjść, u mnie pierwsze leczenie było 26 lat temu i jak widać żyje, bierz się dziewczyno w garść, cóż to ziarnica, to taka cięższa grypa, ja ją tak wziąłem i Tobie tak radzę, dostała odpowiednią dawkę i cofnęła się złośnica, a dziecko będziesz miała, ja gdy wykryto u mnie zz to dzieci miałem w wieku moich wnuków, z tego co widzę na tym forum jest dużo dziewczyn , które po leczeniu urodziło zdrowe dzieci, głowa do góry,nie myśl na zapas, będzie dobrze, pozdrawiam

Lenka

06.12.2011 19:42

Odpowiedz

Tak, koniecznie do Krakowa do doktora W.J.

Aga71

06.12.2011 19:45

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2011-12-06 Lenka napisał(-a):

Dokładnie jego miałam na myśli:-)

ana

06.12.2011 19:58

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2011-12-06 Aga71 napisał(-a):

A kto to jest W.J. ? Gdzie on przyjmuje? Ja nie wiem co dalej robić, gdzie się zgłosić, do kogo ? jak się dostać do hematologa ? kto mnie tam kieruje? jestem taka zdezorientowana że szkoda gadać, póki nie mam diagnozy postawionej jakoś się trzymam.

Czy węzły w pakiecie zawsze oznaczają... no wiecie, to zło ?

Aga71

07.12.2011 07:27

Odpowiedz

O 20:58, dnia 2011-12-06 ana napisał(-a):

O 20:45, dnia 2011-12-06 Aga71 napisał(-a):

A kto to jest W.J. ? Gdzie on przyjmuje? Ja nie wiem co dalej robić, gdzie się zgłosić, do kogo ? jak się dostać do hematologa ? kto mnie tam kieruje? jestem taka zdezorientowana że szkoda gadać, póki nie mam diagnozy postawionej jakoś się trzymam.

Czy węzły w pakiecie zawsze oznaczają... no wiecie, to zło ?

mój mail: kaspaga@interia.pl, napisz jeśli jesteś zainteresowana kontaktem z J.W..

mój

ana

08.12.2011 11:20

Odpowiedz
poszłam ale tak się źle czułam a kolejka była starsznie długa gdyż okazało się że godziny wizyt w ogóle nie obowizują, więć Ci co byli zarejestrowani na 18 przyszli na 15 itd istny dramat... Dziś znów cały zcas zawroty głowy, ale to chyba od alergii...

Mam termin, tak mi doradzono do chirurga, ide jutro. Znów się będe trzęsła cała z nerwów :(

Buziaczki dla Was :*

Ana

08.12.2011 22:12

Odpowiedz
Kochani idę jutro do diagnostyki zrobić badania krwi- help mi!

Mam zrobić:
Rozmaz krwi z OB

i co jeszcze? słyszałam o IGE całkowitym przyda się bo mam też alergię ale tez mi mówiono coś o jakiś leukocytach rozszerzonych, coś a'la OB tylko czulsze- co to za badanie?
Jakie jeszcze powinnam zrobić ????

Asowa

14.12.2011 18:04

Odpowiedz

O 23:12, dnia 2011-12-08 Ana napisał(-a):

Kochani idę jutro do diagnostyki zrobić badania krwi- help mi!

Jak po wizycie u lekarza?

Ana

14.12.2011 22:41

Odpowiedz
Asowa, byłam u chirurga i stwierdził, że to nie jego działka :/ będąc u swojego immunologa zapytałam co mam robić i gdzie się udać, powiedział, że skoro leczę się endokrynologicznie a obraz tarczycy wygląda na lekko wyniszczony w sensie, ze moja tarczyca zanika powinnam wpierw udać się do endokrynologa bo być może te węzły spowodowane są tarczycą. Tak więc idę jutro do swojego lekarza wydam kolejne 200 zł ale co zrobić. I tak termin mam załatwiany bo najbliższy był na marzec a ja mam na jutro dzwoniąc dziś.

Wyniki krwi z rozmazem i OB bez zmian.

sama już nie wiem, może zrobi mi jutro biopsję chociaż wolałabym wyciąć te węzły. Czuję, że węzeł jest większy bo boli mnie od niego ucho .