Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

chyba czas zamknąć ten rozdział...

Autor: anetka_945 • 29.11.2011 19:00 • 30 odpowiedzi

anetka_945

29.11.2011 19:00

Odpowiedz
Odebrałam PET po autoprzeszczepie, remisja - jak wcześniej :))))!!!!!! Hurrrraaaaa!!!!! Jestem mega przeszczęśliwa, wyniki mam rewelacyjne!!! Nawet do pracy mogę już wracać. Chyba zaczynam "nowe" życie :) Sama nie wiem czy skakać z radości, czy Bogu dziękować, czy co mam robić?! Ale...Zeby nie było, że za szybko zapomnę o zz to lekarz zaproponował mi radio na klatke i brzuch (20Gy), tam gdzie miałam dwa największe guzy, ze względu na to że ich wielkość przekraczała 7 cm - nazwał to jakąś chorobą, ale pierwszy raz słyszałam tą nazwę więc nie pamiętam, a moje guzy miały tam 10 i 12cm, więc pomimo tego że jest OK, to chce jeszcze dla "ulepszenia" mnie naświetlić. I koniec leczenia, w zasadzie już jest koniec, wiem na czym stoję. :)

Z tego miejsca chciałam Wam wszystkim podziękować...
Przede wszystkim wogole za to, że istnieje ta stronka, na którą mogę wejść, wyżalić się, podzielić radością i wiem, że zostanę zrozumiana, pocieszona, wspierana....
Dziękuję tym, którzy czytali moje wpisy, tym którzy udzielali mi porad...

ZZ NSII st IVB to nie musi być wyrok ;)

Dużo wytrwałości dla wszystkich, którzy tu zaglądają, którzy kończą leczenie, a przede wszystkim dla tych, którzy dopiero stają do walki...

Asowa

29.11.2011 20:06

Odpowiedz

W takim razie witaj po tej drugiej, wygranej, stronie;)

CzarnaMamba

29.11.2011 20:41

Odpowiedz

Gratulacje Anetko!! wiedziałam że tak będzie! Mamy ten sam stopień ,od sierpnia 2011 jestem w Remisji oby tak dalej!!Pozdrawiam.

baldi

29.11.2011 21:25

Odpowiedz

O 20:00, dnia 2011-11-29 Anetka_945 napisał(-a):

tam gdzie miałam dwa największe guzy, ze względu na to że ich wielkość przekraczała 7 cm - nazwał to jakąś chorobą, ale pierwszy raz słyszałam tą nazwę więc nie pamiętam

moze

bulky desease

..? ;-)

w kazdym razie - witaj wsrod zywych :)

anetka_945

30.11.2011 06:23

Odpowiedz

moze

bulky desease

..? ;-)

tak, tak, właśnie tak to nazwał ;)

Gizmo

30.11.2011 07:07

Odpowiedz

Gratuluje!!!! Bardzo się cieszę, że możesz już odetchnąć i wracać do normalnego życia:) ja też miałam profilaktyczne naświetlania, przeszłam przez nie śpiewająco, jedyną niedogodnością było to, że trzeba było na nie jeździć każdego dnia:)) ale cóż to za niedogodność po tym co się przeszło?:) pozdrawiam serdecznie:)

anetka_945

30.11.2011 08:27

Odpowiedz

O 08:07, dnia 2011-11-30 Gizmo napisał(-a):

Gratuluje!!!! Bardzo się cieszę, że możesz już odetchnąć i wracać do normalnego życia:) ja też miałam profilaktyczne naświetlania, przeszłam przez nie śpiewająco, jedyną niedogodnością było to, że trzeba było na nie jeździć każdego dnia:)) ale cóż to za niedogodność po tym co się przeszło?:) pozdrawiam serdecznie:)

Tak, ja też tak uważam, że skoro zniosłam te wszystkie chemie to 10 naświetlań zleci raz dwa ;)

Gizmo, a możesz mnie oświeciś troszkę w temacie radio? tzn ile trwa jedno naświetlanie? no i podobno myć się nie wolno? ;) o zgrozo....

Nessa

30.11.2011 08:56

Odpowiedz
naświetlanko to chwila jest, 5 minut? kładziesz się, wbijają Cię w maskę, leżysz, myślisz o przyjemnych rzeczach i wychodzisz :) myć się nie wolno, ale jak masz mieć tylko 10 lampek to nie zdążysz się zaśmierdnąć :P
Jeśli nie będziesz mogła myć pachy ze względu na naświetlanie śródpiersia to polecam zwykły biały talk - działa cuda zapewniam

anetka_945

30.11.2011 09:41

Odpowiedz

O 21:41, dnia 2011-11-29 CzarnaMamba napisał(-a):

Gratulacje Anetko!! wiedziałam że tak będzie! Mamy ten sam stopień ,od sierpnia 2011 jestem w Remisji oby tak dalej!!Pozdrawiam.

Czrna Mambo, a po skonczonym leczeniu mialas jakies dodatkowe konsultacje? Mnie lekarz juz umówił na rezonans magnetyczny w poniedziałek, no radio to juz swoja droga i jeszcze do jakiegos specjalisty na konsultacje.....szalony, sie rozpedził :) mimo ze ja nic nie wspominalam ze cos bym dodatkowo chciala :///

CzarnaMamba

30.11.2011 10:17

Odpowiedz

Anetko..30.06 skonczyłam leczenie 8Abvd - 2 miesiące po tym miałam Peta-Remisja, potem we wrześniu rezonans magnetyczny by to dalej potwierdzić i skończyło się na tym że nie będzie radioterapii bo nie ma co naświetlać bo przed wykryciem choroby były minimalne rozmiary czy jakoś tak :-/Kochana Moja prowadząca non stopa do dziś wysyła mnie na kontrole do Ginekologa,Dermatologa,Okulisty,Laryngologa,Endokrynologa co 4 tyg kontrola z wynikami krwi -ob i crp po pól roku czyli w styczniu chcę mnie wysłać na Peta bo tomografu mówi nie opłaca się robić:]Pozdrawiam wszystkich!!

Gizmo

30.11.2011 13:54

Odpowiedz

Maskę do naświetlań dostajesz kiedy naświetlają Ci szyję. Ja miałam tylko śródpiersie i niczego takiego nie potrzebowałam. Przed rozpoczęciem naświetlań miałam (i Ty też będziesz mieć) rozplanowane leczenie. Położyli mnie pod tomografem i na ciele (markerem) zaznaczyli miejsca padania wiązek aby podczas naświetlań zawsze układać mnie tak samo. Naświetlanie trwa około nie wiem może minutki, króciutko. W Poznaniu nie było problemu z organizacją więc rzeczywiście wchodziłam na tą godzinę co byłam umówiona. Wchodzisz, rozbierasz się (więc dobrze mieć ze sobą duży ręcznik, by z szatni do aparatu przejść zakrytym:)) i kładziesz się pod aparatem. Aparat wygląda podobnie do tomografu, tylko jest mniej zabudowany:) Ludzie układają Cię by wiązki padały tam gdzie mają padać (trwa to sekundke) i zostajesz sama. Naświetlanie nie boli, słychać tylko małe buczenie i koniec. Ubierasz się i do domu:) ja chemię znosiłam fatalnie. Na radio jeździłam sama autem i normalnie funkcjonowałam. Pod koniec tylko lekko pobolewała skóra, ale szybko przeszło. Po skończonych naświetlaniach miałam kaszel, ale minął po 1,5tygodnia tak jak mnie uprzedzali. Apetyt miałam normalny, nic mnie nie mdliło. Podczas naświetlań i około 2 tyg po nie można myć naświetlanych miejsc. Trzeba je pudrować i dla mnie najlepszy był alantan - zasypka dla dzieci (grosze do kupienia w aptece). Kupiłam dwie zasypki, nie wykorzystałam jednej całej. To nie mycie da się przeżyć - w końcu teraz nie jest środek lata, a podmywać się można normalnie. Zresztą pomyśl co przeszłaś, to teraz już najmniejszy problem:) w razie pytań pisz, chętnie odpowiem:) pozdrowienia

anetka_945

30.11.2011 16:03

Odpowiedz
nie będzie radioterapii bo nie ma co naświetlać bo przed wykryciem choroby były minimalne rozmiary czy jakoś tak :-/

no to w przeciwienstwie do mnie u mnie w klatce najwiekszy 85x57x106 mm a w brzuchu 36x38x121,5 mm - giganty!!!

Janek

30.11.2011 16:11

Odpowiedz

anetka 945 bardzo mnie cieszą takie wpisy, gratulacje i dużo zdrówka, pozdrawiam

anetka_945

30.11.2011 16:16

Odpowiedz
Na radio jeździłam sama autem i normalnie funkcjonowałam. Pod koniec tylko lekko pobolewała skóra, ale szybko przeszło. Po skończonych naświetlaniach miałam kaszel, ale minął po 1,5tygodnia tak jak mnie uprzedzali. Apetyt miałam normalny, nic mnie nie mdliło. Podczas naświetlań i około 2 tyg po nie można myć naświetlanych miejsc. Trzeba je pudrować i dla mnie najlepszy był alantan - zasypka dla dzieci (grosze do kupienia w aptece). Kupiłam dwie zasypki, nie wykorzystałam jednej całej. To nie mycie da się przeżyć - w końcu teraz nie jest środek lata, a podmywać się można normalnie. Zresztą pomyśl co przeszłaś, to teraz już najmniejszy problem:) w razie pytań pisz, chętnie odpowiem:) pozdrowienia

Ja na okres naświetlań chyba muszę się u kogoś lub gdzieś zatrzymać w wa-wie, bo mam 130 km do stolicy, nerwowo by mnie te korki rozwaliły no i koszty tez duze :/ kosmetyków nie bede musiala brac wiec walizka bedzie lekka hihi :) zasypkę/ talk kupię na pewno!
dziekuje wam za odpowiedzi :)

Gizmo

30.11.2011 19:03

Odpowiedz

No ja w Warszawie nic nie pomogę, ale gdybyś miała coś do załatwienia w Poznaniu to zapraszam chętnie:) Naświetlania są co dzień z przerwą na weekend więc te 2 tygodnie szybko Ci miną (bo pisałaś, że masz tylko 10):)

anetka_945

02.12.2011 08:34

Odpowiedz
mam jeszcze pytanie do wszystkich ziarniaczków, którzy już mają radio za sobą. czy podczas trwania radio, obowiązuje jakaś specjalna dieta czy mogę jeść na co tylko będę miała ochotę? (pod warunkiem że będę ją miała) ;)

bardzo prosze o odp :****

Gizmo

02.12.2011 11:52

Odpowiedz

Niby jest wskazanie by unikać smażonego i gazowanego, ale ja się do tego kompletnie nie stosowałam, bo akurat na to mało zdrowe jedzenie miałam wtedy ochotę:) zalecają również (głównie przy naświetleniach szyi) by pić siemię lniane ale do mnie to również nie przemówiło. Zakupiłam, zrobiłam i na tym się skończyło:)

Nessa

02.12.2011 15:59

Odpowiedz

O 12:52, dnia 2011-12-02 Gizmo napisał(-a):

Niby jest wskazanie by unikać smażonego i gazowanego, ale ja się do tego kompletnie nie stosowałam, bo akurat na to mało zdrowe jedzenie miałam wtedy ochotę:) zalecają również (głównie przy naświetleniach szyi) by pić siemię lniane ale do mnie to również nie przemówiło. Zakupiłam, zrobiłam i na tym się skończyło:)

jadłam co popadło :) miałam radio na szyję więc smak straciłam, ale szybko wrócił. Jak masz mieć naświetlany brzuch to może warto zrezygnować na wszelki wypadek z golonki ;-)

anetka_945

02.12.2011 16:28

Odpowiedz

jadłam co popadło :) miałam radio na szyję więc smak straciłam, ale szybko wrócił. Jak masz mieć naświetlany brzuch to może warto zrezygnować na wszelki wypadek z golonki ;-)

Dzięki dziewczyny, bardzo cenne rady. :)))

anetka_945

07.12.2011 08:49

Odpowiedz
witajcie,
byłam wczoraj na symulacji. wogóle bardzo szybko wyznaczyli mi termin radio, juz chcieli w przyszlym tyg, 10 lampek, ale poprosiłam o termin po nowym roku bo miala bym lekki problem z dojazdem do wawy codziennie przed swietami. Dlatego zaczynam juz 2 stycznia.
Zastanawiam się czy ten marker mi sie nie zmyje?! no przeciez nawet jak ja go nie zmyje to sie wytrze pod ubraniem? mam zaznaczone 4 punkciki, znaczniki czy jakos tak.