Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Ziarnica ? Czy wmawianie ...

Autor: Zaniepokojona ! • 11.10.2011 08:12 • 9 odpowiedzi

Zaniepokojona !

11.10.2011 08:12

Odpowiedz
Witam,
Znalazłam Waszą stronę przypadkowo ponieważ szukałam podobnych objawów jakie ma moja Mama.
Ale od początku :
Wczoraj powiedziała mi : "Patrz ja mam jakiegoś guza tu na kości obojczykowej" Nie wiem jak to wytłumaczyć ale chodzi o te tak jakby dwie kuleczki które możemy wyczuć jak się kończą obojczyki pod szyją...
No i stąd moje szukanie "guz na obojczyku, ból obojczyka". Nic mądrego nie znalazłam o tym ... Ale znalazłam Waszą stronę gdzie pisze że jak się ma ziarnicę to po wypiciu alkoholu boli bark. Moja Mama właśnie tak ma że jak wypije np. na imprezie w sumie sporadycznie ale większą ilość alkoholu to ją boli!Ale jak wypije lampkę wina to nie. Ale czy to znaczy że już ma ziarnicę ? Nie ma żadnych innych objawów które są na Waszej stronie. Ma 48 lat, nigdy w naszej rodzinie nie było takich chorób. Przeważnie umierają na wylew albo ze starości.
Robiła 2-3 miesiące temu morfologię i OB i wszystko było dobrze. Czy na obojczyku są węzły chłonne w ogóle?
Mama też miała problemy z żołądkiem miała zrosty zrobili jej laparoskopię i w sumie to już było jakieś 2,5 roku temu i od tego czasu tak ją to ramię pobolewa. Gdzieś czytałam że ramie może boleć od żołądka. Chodzi mi o prawe ramię. Bardzo się boję że może być chorą proszę o jakąś radę co robić, myśleć. Pewnie napisałam tu wszystko chaotycznie ale nie umiem się skupić. Jeśli chodzi o inne węzły chłonne to nie skarżyła się że są powiększone nawet wczoraj sprawdzałyśmy na szyi.

Pozdrawiam

Justyna

11.10.2011 08:26

Odpowiedz
Witaj.
Jeśli poczytasz trochę forum znajdziesz tam sporo wiadomości.
Węzły nadobojczykowe zawsze budzą pewien niepokój, bo zazwyczaj (choć się zdarza)nie powiększają się pod wpływem infekcji. Nadto np. nad lewym obojczykiem znajduje się też węzeł, który może oznaczać inne, poważne choroby.
Nikt Ci tu nie odpowie, czy może być to zz, czy inne schorzenie.
Węzły nadobojczykowe o ile to rzeczywiście węzły, wymagają kontroli pod USG. To badanie wstępnie rozstrzygnie, czy dać spokój i jedynie obserwować, czy diagnozować dalej.
Pozdrawiam.

Nessa

11.10.2011 08:33

Odpowiedz

węzły są nad albo pod obojczykiem, nie na nim. Jeśli faktycznie wyczuwalne jest tam jakieś zgrubienie to warto to sprawdzić. Jeśli coś jest na obojczyku to również proponuję sprawdzić. W każdym z tych przypadków jest tam coś czego być nie powinno.

Zaniepokojona !

11.10.2011 08:50

Odpowiedz

O 10:33, dnia 2011-10-11 Nessa napisał(-a):

węzły są nad albo pod obojczykiem, nie na nim. Jeśli faktycznie wyczuwalne jest tam jakieś zgrubienie to warto to sprawdzić. Jeśli coś jest na obojczyku to również proponuję sprawdzić. W każdym z tych przypadków jest tam coś czego być nie powinno.

A czy ten ból po wypiciu alkoholu to już przesądzone że to ziarnica? W ogóle nigdy bym nie pomyślała o takiej chorobie i o tym że ból ramienia po alkoholu to ziarnica ... Przeczytałam całe Wasze forum i niektórzy mają po kilka węzłów powiększonych a jednak inni im piszą że jest wszystko dobrze.

Justyna

11.10.2011 08:58

Odpowiedz

A czy ten ból po wypiciu alkoholu to już przesądzone że to ziarnica? W ogóle nigdy bym nie pomyślała o takiej chorobie i o tym że ból ramienia po alkoholu to ziarnica ... Przeczytałam całe Wasze forum i niektórzy mają po kilka węzłów powiększonych a jednak inni im piszą że jest wszystko dobrze.

Ziarnica jest chyba jedynym chłoniakiem w przypadku którego niektórzy pacjenci uskarżają się na ból poalkoholowy.

Poza tym mówią o bólu węzłów, nie danej części ciała. Ponadto często morfologia i OB sa w porządku.

Jak jak pisałam wcześniej, bez USG niczego nie rozstrzygniesz. Badanie nie jest drogie, a może rozwiać wątpliwości lub szybko pokierować diagnozę na dalszy tor.

Wielokrotnie o tym pisano i nie sądzę, żeby ktokolwiek odważył się tu napisać, że należy czekać i obserwować nie robiąc USG.

Zaniepokojona !

11.10.2011 09:19

Odpowiedz

O 10:12, dnia 2011-10-11 Zaniepokojona ! napisał(-a):

Witam,

Znalazłam Waszą stronę przypadkowo ponieważ szukałam podobnych objawów jakie ma moja Mama.

Ale od początku :

Wczoraj powiedziała mi : "Patrz ja mam jakiegoś guza tu na kości obojczykowej" Nie wiem jak to wytłumaczyć ale chodzi o te tak jakby dwie kuleczki które możemy wyczuć jak się kończą obojczyki pod szyją...

No i stąd moje szukanie "guz na obojczyku, ból obojczyka". Nic mądrego nie znalazłam o tym ... Ale znalazłam Waszą stronę gdzie pisze że jak się ma ziarnicę to po wypiciu alkoholu boli bark. Moja Mama właśnie tak ma że jak wypije np. na imprezie w sumie sporadycznie ale większą ilość alkoholu to ją boli!Ale jak wypije lampkę wina to nie. Ale czy to znaczy że już ma ziarnicę ? Nie ma żadnych innych objawów które są na Waszej stronie. Ma 48 lat, nigdy w naszej rodzinie nie było takich chorób. Przeważnie umierają na wylew albo ze starości.

Robiła 2-3 miesiące temu morfologię i OB i wszystko było dobrze. Czy na obojczyku są węzły chłonne w ogóle?

Mama też miała problemy z żołądkiem miała zrosty zrobili jej laparoskopię i w sumie to już było jakieś 2,5 roku temu i od tego czasu tak ją to ramię pobolewa. Gdzieś czytałam że ramie może boleć od żołądka. Chodzi mi o prawe ramię. Bardzo się boję że może być chorą proszę o jakąś radę co robić, myśleć. Pewnie napisałam tu wszystko chaotycznie ale nie umiem się skupić. Jeśli chodzi o inne węzły chłonne to nie skarżyła się że są powiększone nawet wczoraj sprawdzałyśmy na szyi.

Pozdrawiam

Ale popatrzcie tu też ktoś pisał o alkoholu i to nie ziarnica ... Moją Mamę nie bolą węzły w ogóle ...Mama idzie dziś lub jutro do lekarza pierwszego kontaktu i zobaczymy co mądrego powie ...

kopiuję wątek gdzie znalazłam o alkoholu u Was :

Witam!

mam pytanie dotyczace objawu jakim jest bol wezlow chlonnych po alkoholu. jeszcze kilka dni temu nie mialam pojecia, ze moze to byc objawem ziarnicy. U mnie bol szyi/karku pojawil sie kilka miesiecy temu. Pojawia sie nawet po bardzo malej ilosci alkoholu (nigdy nie pilam duzo) i to doslownie po jednym, dwoch lykach. Na poczatku nawet nie wiazalam tego z alkoholem - dopiero za 3-4 razem zdalam sobie sprawe, ze ten specyficzny bol pojawia sie tylko i od razu po spozyciu alkoholu. Internetowe poszukiwania doporwadzily mnie do tego forum i tematu ziarnicy. Martwie sie, bo ziarnica to jedyna choroba, z ktora ten objaw jest laczony. Mimo iz jest rzadki to jednak bardzo specyficzny i moze wskazywac na ziarnice nawet przy braku jakichkolwiek innych objawow... w kazdym razie nie znalazlam zadnego innego wytlumaczenia...

czy mozecie cos powiedziec na ten temat z wlasnego doswiadczenia? czy ten objaw sam w sobie jest wystarczajacym powodem do wizyty u lekarza? mam jednego wyczuwalnego guza na szyi (podluzny, ruchomy), ale ma go juz od wielu lat i nic sie nie zmienia, wiec nigdy sie tym nie marwtilam. Bole glowy, twarzy, okresowe powiekszone wezly zawsze laczylam z chronicznym zapaleniem zatok...

bede wdzieczna za wszystkie opinie i odpowiedzi.

dziekuje i pozdrawiam! P.S. Przepraszam za brak Polskich znakow, jestem za granica i nie chce przestawiac klawiatury w pracy:)

autor: Baldi, dodał 2011-07-20 18:31 komentuj

czytaj blog > O 16:46, dnia 2011-07-20 Gosia napisał(-a):

czy ten objaw sam w sobie jest wystarczajacym powodem do wizyty u lekarza?

NIE.

przestań pić alkohol - problem zniknie.

+0

autor: Gosia, dodał 2011-07-21 10:13 komentuj

Dzieki Baldi!

Pozdrawiam

Kaśku

11.10.2011 10:50

Odpowiedz
Szczerze mówiąc to z tego postu nigdzie nie wynika ze to nie była ziarnica.....tu na forum nie ma lekarzy, a to ze Baldi napisał dziewczynie żeby przestała pić alkohol to tak naprawdę nie wiemy co się działo dalej....Z całym szacunkiem, ale lekarzem nie jest.
Poza tym tamta osoba miała powiększone węzły od lat a to najczęściej wiąże się z niegdyś przebytymi infekcjami, a nie ziarnicą.

Bynajmniej na razie nie macie co panikować z tą ziarnicą, ale na pewno nie zaszkodziłoby zrobić USG tej zmiany przy obojczyku

życzę dużo zdrówka,
Kaia

Zaniepokojona !

11.10.2011 11:08

Odpowiedz

O 12:50, dnia 2011-10-11 Kaśku napisał(-a):

Szczerze mówiąc to z tego postu nigdzie nie wynika ze to nie była ziarnica.....tu na forum nie ma lekarzy, a to ze Baldi napisał dziewczynie żeby przestała pić alkohol to tak naprawdę nie wiemy co się działo dalej....Z całym szacunkiem, ale lekarzem nie jest.

Poza tym tamta osoba miała powiększone węzły od lat a to najczęściej wiąże się z niegdyś przebytymi infekcjami, a nie ziarnicą.

Bynajmniej na razie nie macie co panikować z tą ziarnicą, ale na pewno nie zaszkodziłoby zrobić USG tej zmiany przy obojczyku

życzę dużo zdrówka,

Kaia

Dziękuję, właśnie dzwoniła do mnie Mama że była u rodzinnego i pilnie kazał się jej zgłosić do ortopedy ponieważ jest to jakieś zapalenie stawu i że już powinna była dawno to zrobić jak ją bolało ... (w sumie bark czy też ramię boli ją od jakiegoś czasu) w tym tyg. wybierzemy się do tego ortopedy. Czyli wiadomo skąd ta "kulka"

Tylko martwi mnie ten ból w czasie picia alkoholu (jejku to brzmi jakby była alkoholiczką :D )

Mama miała- ma problemy z żołądkiem i ciekawi mnie czy to jej promieniuje od żołądka ... bo wiem że bark boli od dwunastnicy, żołądka ...

I jak wypije to podrażnia alkoholem dwunastnicę a ta promieniuje do barku ... dziwna teoria ale lepsza ta niż żadna ...

mikee80

12.10.2011 08:52

Odpowiedz

jeśli chodzi o tą teorie to bark , przy sprawach zołądkowych , może bolec gdy powieksza sie węzły nadobojczykowe 'wirchova' . Są to węzły pprzy lewym obojczyku.

tilia

12.10.2011 10:22

Odpowiedz

O 13:08, dnia 2011-10-11 Zaniepokojona ! napisał(-a):

O 12:50, dnia 2011-10-11 Kaśku napisał(-a):

Dziękuję, właśnie dzwoniła do mnie Mama że była u rodzinnego i pilnie kazał się jej zgłosić do ortopedy ponieważ jest to jakieś zapalenie stawu i że już powinna była dawno to zrobić jak ją bolało ... (w sumie bark czy też ramię boli ją od jakiegoś czasu) w tym tyg. wybierzemy się do tego ortopedy. Czyli wiadomo skąd ta "kulka"

Tylko martwi mnie ten ból w czasie picia alkoholu (jejku to brzmi jakby była alkoholiczką :D )

Mama miała- ma problemy z żołądkiem i ciekawi mnie czy to jej promieniuje od żołądka ... bo wiem że bark boli od dwunastnicy, żołądka ...

I jak wypije to podrażnia alkoholem dwunastnicę a ta promieniuje do barku ... dziwna teoria ale lepsza ta niż żadna ...

Zanim u mnie zdiagnozowano ziarnicę byłam leczona na żołądek, kręgosłup, rwę barkową, nerwicę i alergię na alkohol. Niestety okazało się, że to wszystko na nic a chora jestem 'tylko' na zz.

Moje objawy - ostry ból w klatce od razu po wypiciu nawet łyka alkoholu, nocne poty, swędzenie całego ciała, bóle w klatce piersiowej promieniujące na ręce, bark, brzuch, napadowe zmęczenie (bywały dni, że wstawałam rano zmęczona ale też dni gdy czułam się świetnie). Poza tym cały czas miałam anemię. Badano mnie rok i dopiero jak wyskoczył mi węzeł nadobojczykowy to jedna lekarka (Pani Profesor, wizyta prywatna) połączyła fakty i dała na cito skierowanie do Centrum Onkologii.

Życzę Twojej Mamie zdrowia ale też nie dajcie się zbyć i walczcie o tomografię klatki piersiowej z kontrastem. U mnie to było kluczowe badanie! Nawet RTG nie wykazał guza 8 cm.