Witam mam już wynik tk i mam pakiety powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu przednim, w dole podobojczykowym lewym oraz na szyi obustronnie poniżej tarczycy. Wątroba znacznie powiększona wymiar CC ok 190mm bez zmian ogniskowych we wnęce wątroby widoczny jest powiększony węzeł chłonny ok 16x15mm. Cała resztę mam w normie, teraz czekam na telefon kiedy bede mieć badanie Pet w Bydgoszczy. Co myślicie czy dalej mam ZZ NS II czy gorsze stadium ogólnie czuje się dobrze do tej pory nie mogę uwierzyć w nowotwór.
Jeszcze nie jest określone stadium. Cyfra rzymska (NS II) oznacza stopień 'złośliwości' samego nowotworu - może być NS I i NS II. To dotyczy tylko wyniku histopatologicznego i podobno(?) nie jest elementem rokowniczym. Cyfra arabska (przynajmniej w moich papierach) określa zaawansowanie choroby. U mnie w tej chwili jest NS II CHL 2B. Mam bardzo powiększone węzły śródpiersia i troszke szyi. W brzuchu nic i szpik czysty. Dlatego 2. B dlatego, że miałam objawy (nocne poty, kaszel, zmęczenie, swędzenie, ból po alkoholu).
A wiadomo już kiedy masz mieć PETa? Moja lekarka zrezygnowała na razie ze względu na długie terminy i od razu wysłała mnie na chemię. Już po pierwszej czuję różnicę. Nawet mąż zauważył, że przestałam kasłać.