Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

kolejne pytania dotyczące sposobów leczenia

Autor: hunt • 21.07.2004 18:34 • 13 odpowiedzi

hunt

21.07.2004 18:34

Odpowiedz

Mam kolejną serie pytań.Pewnie są pogmatwane ale prosze sprobujcie mi pomoc.Na ile pewne są rokowania przy stadium IIA czy zdarza sie ze ludzie z niego nie wychodzą?Czy wielkosc guzów i ich umiejscowienie (np duzy guz w srodpiersiu)i choroba przebiegająco objawowo (B) ma jakis wpływ na schemat leczenia .Czy to leczenie jest trudniejsze wymaga wiekszej ilosci cykli chemi + radio ? Czy po pozytywnie zakonczonym leczeniu nadal zostają wyczuwalne guzy?Dziekuje

georgina z poznania

21.07.2004 21:30

Odpowiedz

2004-07-21 20:34... hunt napisał(a):

(...)Czy wielkosc guzów i ich umiejscowienie (np duzy guz w srodpiersiu)i choroba przebiegająco objawowo (B) ma jakis wpływ na schemat leczenia .Czy to leczenie jest trudniejsze wymaga wiekszej ilosci cykli chemi + radio ?

w moim przypadku (ZZ IVB) umiejscowienie i rozmiary guza (w śródpiersiu, guz wielkości trzeciego płuca) pomimo uzyskania całkowitej remisji po 8 kursach ABVD przeszłam cykl radioterapii,po to, by upewnić się, że żadne komórki nowotworowe tam się nie ostaną.

Przed oceną stopnia zaawansowania choroby lekarka orzekła, że niezależnie od stopnia ZZ i tak czeka mnie 8 ABVD (każda w dwóch częściach),ale tylko pod warunkiem, że chemioterapia poskutkuje.Gdy byłam już w trakcie ABVD okazało się, że mam zajęty szpik i przerzuty do kości - pomimo tego chemia pozostała bez zmian.Potem lekarka przyznała, że w zasadzie można było podać coś innego, co daje lepsze efekty przy IVB.

tyle wiem z autopsji.pozdrawiam.

hunt

22.07.2004 11:32

Odpowiedz

Przed oceną stopnia zaawansowania choroby lekarka orzekła, że niezależnie od stopnia ZZ i tak czeka mnie 8 ABVD

Georgina jak to niezależnie od stopnia 8 cykli ABVD?Tzn zrozumiałem to tak ze to ze względu na tą ogromna wielkosc guza w srodpiersiu.A wiec nawet gdyby sie okazało ze choroba jest mniej zaawansowana a guz jest tak duzy zalecono by 8 ABVD.Czy tak ?

georgina z poznania

27.07.2004 18:16

Odpowiedz

2004-07-22 13:32... hunt napisał(a):

Georgina jak to niezależnie od stopnia 8 cykli ABVD?

witam!

2 lata temu w Poznaniu na Szamarzewskiego 8 ABVD było standardem przy leczeniu ZZ niezależnie od stopnia zaawansowania.tyle ode mnie.

pozdrawiam!

baldi

27.07.2004 18:21

Odpowiedz

2004-07-27 20:16... georgina z poznania napisał(a):

2 lata temu w Poznaniu na Szamarzewskiego 8 ABVD było standardem przy leczeniu ZZ niezależnie od stopnia zaawansowania

NIEPRAWDA. dziewczyno - CO TY WYPISUJESZ?!?!

georgina z poznania

27.07.2004 18:53

Odpowiedz

2004-07-27 20:21... Baldi napisał(a):

2 lata temu w Poznaniu na Szamarzewskiego 8 ABVD było standardem przy leczeniu ZZ niezależnie od stopnia zaawansowania

pisze o tym jaka była praktyka w poznaniu 2 lata temu,jak byli leczeni ludzie, z którymi spotkałam się w szpitalu.nie wypowiadam się autorytatywnie.to dość poważna różnica, więc zechciej proszę to zauważyc i nie atakuj mnie.dziękuję.

baldi

27.07.2004 20:26

Odpowiedz

2004-07-27 20:44... georgina z poznania napisał(a):

2004-07-27 20:21... Baldi napisał(a):

pisze o tym jaka była praktyka w poznaniu 2 lata temu,jak byli leczeni ludzie, z którymi spotkałam się w szpitalu.

moglas dodac to w poprzedniej swojej wypowiedzi. ja spotkalem sie z calkiem INNA praktyka, ktora moge udowodnic; a jesli bedzie trzeba to poprosze nawet o wypowiedz lekarza z tamtego osrodka i dopiero wyjdzie jaka jest prawda. i to jak bardzo sie mylisz i WPROWADZASZ W BLAD INNYCH - tez.

nie wypowiadam się autorytatywnie

a jednak zdaj sobie sprawe, ze to czytaja inni.

nie atakuj mnie

po raz kolejny mamy ODMIENNE zdanie na ten sam temat - czy to jest atakowanie?

I NIE POWTARZAJ TYCH SAMYCH WYPOWIEDZI po 2-3 razy z rzedu. uwierz, ze czytajacy to forum sa istotami rozumnymi/inteligentnymi i nie trzeba im powtarzac. jesli zechca - sami przeczytaja drugi, trzeci, a nawet piaty i szosty raz.

georgina

27.07.2004 20:50

Odpowiedz

2004-07-27 22:26... Baldi napisał(a):

ja spotkalem sie z calkiem INNA praktyka, ktora moge udowodnic; a jesli bedzie trzeba to poprosze nawet o wypowiedz lekarza z tamtego osrodka i dopiero wyjdzie jaka jest prawda. i to jak bardzo sie mylisz i WPROWADZASZ W BLAD INNYCH - tez.

jeśli odczuwasz potrzebę, by coś udowadniać...przykro, że zarzucasz mi kłamstwo i celowe wprowadzanie w błąd.praktyka w poznanskim osrodku zmienila sie, bo leczenie poszlo do przodu i zmienil sie tez szef osrodka.

zdaje sobie sprawe; widać nie dość wyraźnie podkreśliłam, że piszę o konkretnym przypadku, w konkretnym miejsu i czasie.

nie atakuj mnie

odnoszę wrażenie, że Cię niepomiernie irytuję ;-)

I NIE POWTARZAJ TYCH SAMYCH WYPOWIEDZI po 2-3 razy z rzedu. uwierz, ze czytajacy to forum sa istotami rozumnymi/inteligentnymi i nie trzeba im powtarzac. jesli zechca - sami przeczytaja drugi, trzeci, a nawet piaty i szosty raz.

za to bardzo przepraszam: nie wiem jak to się stało, zapewne mój analfabetyzm komputerowy.zawsze starałam się ciąć cytowane posty, więc tym bardziej nie zaśmiecałabym forum powtarzaniem własnych postów.przepraszam raz jeszcze i mam nadzieję, że ten pojawi się tylko raz.może te wielokrotne posty można jakoś usunąć, szkoda miejsca.

Joaśka Ż.

28.07.2004 07:34

Odpowiedz

2004-07-27 22:50... georgina napisał(a):

ja spotkalem sie z calkiem INNA praktyka, ktora moge udowodnic; a jesli bedzie trzeba to poprosze nawet o wypowiedz lekarza z tamtego osrodka i dopiero wyjdzie jaka jest prawda. i to jak bardzo sie mylisz i WPROWADZASZ W BLAD INNYCH - tez.

jeśli odczuwasz potrzebę, by coś udowadniać...przykro, że zarzucasz mi kłamstwo i celowe wprowadzanie w błąd.praktyka w poznanskim osrodku zmienila sie, bo leczenie poszlo do przodu i zmienil sie tez szef osrodka.

zdaje sobie sprawe; widać nie dość wyraźnie podkreśliłam, że piszę o konkretnym przypadku, w konkretnym miejsu i czasie.

nie atakuj mnie

odnoszę wrażenie, że Cię niepomiernie irytuję ;-)

za to bardzo przepraszam: nie wiem jak to się stało, zapewne mój analfabetyzm komputerowy.zawsze starałam się ciąć cytowane posty, więc tym bardziej nie zaśmiecałabym forum powtarzaniem własnych postów.przepraszam raz jeszcze i mam nadzieję, że ten pojawi się tylko raz.może te wielokrotne posty można jakoś usunąć, szkoda miejsca.

Nie ciachnęłam tego co powyżej :)

Georgino. Baldiego wkurza chyba pewność Twoich wypowiedzi. Ktoś z boku mógłby wziąć je za pewnik. Podkreślaj tylko w swoich wypowiedziach - "ja uważam, albo wg mnie, ja myślę że".

Gdybym w temacie np "dieta w ziarnicy" napisała, że "absolutnie nie wolno jeść bananów i sera żółtego w trakcie chemioterapii" - pozbawiłabym wiele osób przyjemności spożywania tych produktów. Plotka działa zawsze najszybciej :) a ludzie nie zjedzą, tak na wszelki wypadek - bo po co kusić licho.

A jeżeli napiszę: "Nasz lekarz prowadzący nie zalecał jedzenia bananów i żółtego sera - i to szczerze mówiąc - nie wiem dlaczego?" nie będzie to miało większego wpływu na dietę potencjonalnego ziarniaka.

Tak więc - spokojnie - i w sposób wyważony serwuj informacje - tylko tyle :) POzdrawiam serdecznie!

baldi

28.07.2004 07:37

Odpowiedz

2004-07-27 22:50... georgina napisał(a):

WPROWADZASZ W BLAD INNYCH

przykro, że zarzucasz mi kłamstwo i celowe wprowadzanie w błąd

mi jest BARDZIEJ przykro, ze to co piszesz moze zostac komus w glowie.

zdaj sobie sprawe, ze to czytaja inni.

widać nie dość wyraźnie podkreśliłam, że piszę o konkretnym przypadku, w konkretnym miejsu i czasie.

podkreslilas to.. PO CZASIE..

odnoszę wrażenie, że Cię niepomiernie irytuję

i co ciekawsze - juz nie tylko mnie, sie dowiedzialem.

I NIE POWTARZAJ TYCH SAMYCH WYPOWIEDZI po 2-3 razy z rzedu

nie wiem jak to się stało, zapewne mój analfabetyzm komputerowy

jesli ja nie wiem jak czegos uzyc, to nie uzywam.

może te wielokrotne posty można jakoś usunąć

mozna, ale ostatnio co robie to kasuje TYLKO Twoje wielokrotne posty i przestalo mnie to "bawic". przepraszam, nie bede tego kasowal. uznalem, ze szkoda mojego czasu. a miejsca na serwerze jest jeszcze sporo. jesli zabraknie pewnie ktos mi da wiecej..

Kasia

28.07.2004 12:06

Odpowiedz

Georgino wybacz mi, ale wydaje mi się że zbyt dużo i zbyt często piszesz.Zawsze chętnie byłam i nadal jestem na stronie Baldiego,ale gdy było Cię trochę mniej było lepiej, więcej konkretnych i bardzo przydatnych informacji dla nas chorych. Wiem że sama chorowałaś i wiele przeszłaś ale pisz proszę wtedy gdy naprawdę masz coś istotnego do przekazania. Pozdrawiam.

Ewita

28.07.2004 13:48

Odpowiedz
Ależ się zrobiło swojsko! Te łajanki, poczuanki, złosliwości, sarkazmy! Skąd my to znamy? Witajcie w świecie żywych i zdrowych!

Joaśka Ż.

28.07.2004 13:59

Odpowiedz

2004-07-28 15:48... Ewita napisał(a):

Ależ się zrobiło swojsko! Te łajanki, poczuanki, złosliwości, sarkazmy! Skąd my to znamy? Witajcie w świecie żywych i zdrowych!

Czyli wszystko w porządku :)

Gosia

28.07.2004 16:41

Odpowiedz

2004-07-28 14:06... Kasia napisał(a):

Georgino wybacz mi, ale wydaje mi się że zbyt dużo i zbyt często piszesz.

Ale się porobiło. Obawiam się, że po tym pościku Georgina długo się będzie zastanawiała, zanim coś napisze. A przecież jej posty są jednymi z ciekawszych. Pełne entuzjazmu i chęci podzielenia się swoimi doświadczeniami. Zawsze z ciekawością zaglądam czy coś jest od Niej. Tak więc banał: ile osób tyle opinii. Georgino i inni: piszcie. To naprawdę pomaga: i Wam i Nam. Każdy jest potrzebny!