Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Diagnoza po BAC - torbiel boczna szyi???
Komentujesz wpis użytkownika
Aga71
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 18:24, dnia 2011-08-15 Aga71 napisał(-a): > > O 18:46, dnia 2011-08-15 misia napisał(-a): > > moje problemy zaczęły się ok 1,5 miesiąca temu. wtedy pod żuchwą wyszła mi kulka - duża, na oko 3-4 cm. poszłam do lekarza 1-go kontaktu - zlecił antybiotyk. po kuracji okazało się, że nic się nie zmieniło, więc poszłam do lekarza jeszcze raz - tym razem do innego. on podszedł do sprawy inaczej - zasugerował nowotwór, zlecił morfologię z rozmazem, USG jamy brzusznej, RTG klatki piersiowej. moje wyniki: > > RTG - ok, USG jamy brz - ok, morfologia z rozmazem: żeby nie pisać za dużo, raczej w normie (porównując do norm obok), ale: granulocyty pałeczkowate 1% (norma 3-8), eozynocyty 1% (norma 1-5). > > OB - 28, CRP - 14,4 > > USG szyi: tarczyca niepowiększona, o obniżonej echogeniczności, w płacie prawym biegun górny, hipoechogeniczna zmiana ogniskowa o śr 4,5 mm (lekarz stwierdził, że to mały, niegroźny torbielek) > > Na szyi po stronie lewej, poniżej kąta żuchwy uwidoczniono normoechogeniczną zmianę ogniskową o wym 45x20 mm - silnie unaczyniona. w jej sąsiedztwie grupa powiększonych węzłów chłonnych. > > Po tym badaniu trafiłam do Wielkopolskiego Centrum Onkologii. tam zrobiono mi ponownie USG wynik: > > W okolicy podżuchwowej ku tyłowi od tylnego bieguna ślinianki podżuchwowej węzeł chłonny hipoechogeniczny o wymiarach 32x 18 mm. poniżej zmiany węzły chłonne wielkości do ok 10 mm o sonograficznych cechach odczynowych. wskazana PCI. > > lekarz, który robił USG powiedział, że to może być chłoniak, chociaż dobrą nowiną jest to, że węzeł zmalał. niesttety okazał się być hipoechogeniczny... > > kilka dni później zrobiono mi biopsję cienkoigłową pod kontrolą USG (niestety nie chcieli mi tego guza wyciąć - chociaż na początku tak miało być ze względu na silne unaczynienie). > > OTO WYNIK: > > komórki nabłonka płaskiego z oznakami dyskariozy i wysięk ropny. obraz cytologiczny może odpowiadać torbieli bocznej szyi w stanie ropnego zapalenia. konieczna kontrola po leczeniu przeciwzapalnym. > > Lekarz powiedział, że to wynik najlepszy z możliwych :)zapisał antybiotyk > > teraz jestem po antybiotykoterapii (trzeciej już:/), guz na moje oko ma teraz mniej niż 2 cm, ale węzły chłonne obo niego wcale się nie zmieniły. jutro mam kontrolę w przychodni onkologii laryngologicznej. > > moje pytanie jest takie: czy mogę ufać tej biopsji? czy przy obecności ropy w tym guzie możliwy jest jeszcze nowotwór? > > przyznam, że bardzo się uspokoiłam, bo wcześniej każdy lekarz, który to widział mówił, że to może być chłoniak. moja pani onkolog "prowadząca" mówiła, że nie wygląda to najlepiej - bo guz był bardzo duży. > > i jeszze jedno - jak ten guz wyrósł, przez 1 dzień był tkliwy, a wyrósł dosłownie w 1 dzień, przez ok 1-2 tyg miałam temp w okolicach 37 - 37,4 > > bardzo bardzo bardzo proszę o radę - co o tym myślicie??? > > i bardzo bardzo bardzo dziękuję z góry!!! > Bardzo chciałabym Ci napisać, że możesz ufać biopsji cienkoigłowej, ale niestety nie mogę tego zrobić. Jestem przykładem złej diagnozy po biopsji cienkoigłowej. Wykazała reaktywne zapalenie węzła...niestety dopiero pobranie węzła w całości dało faktyczny obraz. Leczyłam się na zz 1,5 roku. > Z całego serca życzę Ci, aby diagnoza biopsji się potwierdziła. Bądź jednak czujna. Ja byłam i walczyłam o wiarygodną diagnozę 3 miesiące.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź