misia
15.08.2011 16:46
RTG - ok, USG jamy brz - ok, morfologia z rozmazem: żeby nie pisać za dużo, raczej w normie (porównując do norm obok), ale: granulocyty pałeczkowate 1% (norma 3-8), eozynocyty 1% (norma 1-5).
OB - 28, CRP - 14,4
USG szyi: tarczyca niepowiększona, o obniżonej echogeniczności, w płacie prawym biegun górny, hipoechogeniczna zmiana ogniskowa o śr 4,5 mm (lekarz stwierdził, że to mały, niegroźny torbielek)
Na szyi po stronie lewej, poniżej kąta żuchwy uwidoczniono normoechogeniczną zmianę ogniskową o wym 45x20 mm - silnie unaczyniona. w jej sąsiedztwie grupa powiększonych węzłów chłonnych.
Po tym badaniu trafiłam do Wielkopolskiego Centrum Onkologii. tam zrobiono mi ponownie USG wynik:
W okolicy podżuchwowej ku tyłowi od tylnego bieguna ślinianki podżuchwowej węzeł chłonny hipoechogeniczny o wymiarach 32x 18 mm. poniżej zmiany węzły chłonne wielkości do ok 10 mm o sonograficznych cechach odczynowych. wskazana PCI.
lekarz, który robił USG powiedział, że to może być chłoniak, chociaż dobrą nowiną jest to, że węzeł zmalał. niesttety okazał się być hipoechogeniczny...
kilka dni później zrobiono mi biopsję cienkoigłową pod kontrolą USG (niestety nie chcieli mi tego guza wyciąć - chociaż na początku tak miało być ze względu na silne unaczynienie).
OTO WYNIK:
komórki nabłonka płaskiego z oznakami dyskariozy i wysięk ropny. obraz cytologiczny może odpowiadać torbieli bocznej szyi w stanie ropnego zapalenia. konieczna kontrola po leczeniu przeciwzapalnym.
Lekarz powiedział, że to wynik najlepszy z możliwych :)zapisał antybiotyk
teraz jestem po antybiotykoterapii (trzeciej już:/), guz na moje oko ma teraz mniej niż 2 cm, ale węzły chłonne obo niego wcale się nie zmieniły. jutro mam kontrolę w przychodni onkologii laryngologicznej.
moje pytanie jest takie: czy mogę ufać tej biopsji? czy przy obecności ropy w tym guzie możliwy jest jeszcze nowotwór?
przyznam, że bardzo się uspokoiłam, bo wcześniej każdy lekarz, który to widział mówił, że to może być chłoniak. moja pani onkolog "prowadząca" mówiła, że nie wygląda to najlepiej - bo guz był bardzo duży.
i jeszze jedno - jak ten guz wyrósł, przez 1 dzień był tkliwy, a wyrósł dosłownie w 1 dzień, przez ok 1-2 tyg miałam temp w okolicach 37 - 37,4
bardzo bardzo bardzo proszę o radę - co o tym myślicie???
i bardzo bardzo bardzo dziękuję z góry!!!