Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Totalne zlekceważenie?

Autor: kamilia89 • 14.07.2011 10:42 • 38 odpowiedzi

kamilia89

14.07.2011 10:42

Odpowiedz
Witajcie, pisałam wcześniej na innym wątku. Wiec do rzeczy. Byłam dziś u onkologa.
Moje wyniki to ob 58 crp 12
usg węzły mso 15x7 i 14x7 hipoechogeniczne bez widocznej zatoki tłuszczowej.
prócz tego pocenia się w nocy i spadek wagi ok 10 kg w 2 mc.
Wczoraj zrobiłam próbę z alko. Lekkie pobolewanie ale w obojczyku a po chwili leciutko powiększone węzły.
Onkolog stwierdził, że to po infekcyjne, i nie ma sie czym martwić. To samo ob i crp.
I co ja mam robić ?

asia

14.07.2011 10:47

Odpowiedz

O 12:42, dnia 2011-07-14 Kamilia89 napisał(-a):

Witajcie, pisałam wcześniej na innym wątku. Wiec do rzeczy. Byłam dziś u onkologa.

Moje wyniki to ob 58 crp 12

usg węzły mso 15x7 i 14x7 hipoechogeniczne bez widocznej zatoki tłuszczowej.

prócz tego pocenia się w nocy i spadek wagi ok 10 kg w 2 mc.

Wczoraj zrobiłam próbę z alko. Lekkie pobolewanie ale w obojczyku a po chwili leciutko powiększone węzły.

Onkolog stwierdził, że to po infekcyjne, i nie ma sie czym martwić. To samo ob i crp.

I co ja mam robić ?

wg mnie lekarz to idiota.

A wy co myślicie??

gabi18

14.07.2011 12:09

Odpowiedz

A jak z białymi krwinkami?? Radziłabym się udać jeszcze raz do onkologa, ale już innego... Zycie nauczyło mnie, ze nie można się kierować opinia jednego lekarza wiec odwiedź drugiego.

kamilia89

14.07.2011 12:11

Odpowiedz

kurcze nie wiem jak z białymi... A jakie badanie trzeba zrobić by wiedzieć? Mam tylko procentowo: 45%

Nessa

14.07.2011 13:09

Odpowiedz
umów się do jakiegoś innego onkologa, może zorientuj się kto u Ciebie ma dobre opinie. Ewentualnie spróbuj poprosić o skierowanie do hematologa od Twojego lekarza rodzinnego. Jeśli masz środki możesz też spróbować umówić się na prywatną wizytę u hematologa. We Wrocławiu jest to koszt od 100 do 150zł.
Przy takich wynikach onkolog, który nawet nie zastanowi się nad biopsją, w moim przekonaniu jest pełnoetatowym kretynem.

kamilia89

14.07.2011 13:52

Odpowiedz

a może to jest tak, że te węzły mimo że sa hipoechogeniczne i bez tej zatoki tłuszczowej to są za małe na to by brać je na poważnie jako nowotworowe? w końcu niewiele odbiegają od normy...

Nessa

14.07.2011 14:05

Odpowiedz
to jest moje usg sprzed leczenia

po stronie lewej, w części środkowej oraz dolnej szyi widoczne są liczne, hypoechogenne węzły chłonne wlk. do 18x12mm. Pojedyncze z nich mają zachowaną śladową zatokę tłuszczową. W okolicy nadobojczykowej lewej widoczne dwa hypoechogenne węzły chłonne wlk. 18x9mm oraz drugi okrągły śr. 7mm. Wszystkie wyżej wymienione węzły chłonne mają nieprawidłowy obraz sonograficzny. Wskazana dalsza diagnostyka.

Ja wiem, że wszędzie się oszczędza na pacjencie, ale w takim przypadku dla świętego spokoju moim zdaniem powinno być skierowanie na biopsję. Napisz mi od kogo dostałaś skierowanie na to usg w ogóle? i od kiedy te węzły są powiększone

kamilia89

14.07.2011 14:24

Odpowiedz

Ja mam mniejsze, choć niewiele. Skierowanie dostała od lekarza 1 kontaktu, ale miało być w zamiarze na tarczyce, ale babka która je robiła znalazła te węzły i tez opisała. Wiesz co, zauważyłam ok 2-3 mc temu. Najpierw był mniejszy, po lewej, potem urósł, i pojawił się tez po prawej ale nie jest tak duży. hipogeniczność jest nieprawidłową strukturą, tak?

Aga71

14.07.2011 17:19

Odpowiedz

O 16:24, dnia 2011-07-14 Kamilia89 napisał(-a):

Ja mam mniejsze, choć niewiele. Skierowanie dostała od lekarza 1 kontaktu, ale miało być w zamiarze na tarczyce, ale babka która je robiła znalazła te węzły i tez opisała. Wiesz co, zauważyłam ok 2-3 mc temu. Najpierw był mniejszy, po lewej, potem urósł, i pojawił się tez po prawej ale nie jest tak duży. hipogeniczność jest nieprawidłową strukturą, tak?

Uważam,że koniecznie powinnaś udać się do innego onkologa lub hematologa. Z tego co słyszałam hematologia opolska cieszy się dobra opinią, ale nie jestem na 100% pewna. Poczytaj na forach i poszukaj kompetentnego lekarza. Mam już pewne doświadczenie w leczeniu, więc zaufaj mi, trafiłaś do złego lekarza.

kamilia89

14.07.2011 18:07

Odpowiedz
Jutro idę jednak. Powiem szczerze, że już miałam olac sprawe, bo w sumie człowiek to takie zwierze, że do wszystkiego sie przyzwyczai(mam na mysli pocenie). Boje się tylko że bedzie tak samo jak dziś...
Jeszcze przypomniało mi się jak pielegniarka pytała tego onkologa: "To co, robimy biopsję?"
Lekarz"Ale czego? Nie ma czego....."

kamilia89

14.07.2011 19:35

Odpowiedz

Co o tym wszystkim myślicie? Ja mam coraz większe wątpliwości....

asia

14.07.2011 20:26

Odpowiedz

O 21:35, dnia 2011-07-14 Kamilia89 napisał(-a):

Co o tym wszystkim myślicie? Ja mam coraz większe wątpliwości....

powiem tak- a nie mówiłam;)

kamilia89

19.07.2011 07:51

Odpowiedz
Po wizycie u onkohematologa dostałam skierowanie na usg jamy brzusznej i morfologie.... i to wszystko... mam się stawić za miesiąc...
Ja tak myślę, ze to chyba jednak nie to, bo jak tak czytam, to wszyscy chorzy mają powiększone węzły szyjne a ja mam podżuchwowe i to nie bardzo powiększone.
w każdym razie, ja na miesiąc zapominam o tym wszystkim.
Samo przyszło, samo przejdzie:)
a na to pocenie kupie sobie jakiś perspi block (czy jakoś tak:))

kamilia89

22.08.2011 08:16

Odpowiedz
witajcie!! już po, wiec tak w brzuchu ok, morfologia w sumie nie źle bo ob i crp podwyższone ale nie wiele ob 38 crp 12.
mam powiększone węzły chłonne podżuchwowe (te koło ucha) nie bolą ale wydaje mi się ze urosły. w usg wyszły hipoechogeniczne bez widocznej zatoki tłuszczowej o wymiarach ok 15x10 i 17x11. Onkolog powiedziała, że ona nie wie po co do niej przyszłam.. i ja chyba tez zaczynam tak sądzić... Czy jest możliwa zz z powiększonymi tylko tymi właśnie węzłami? czy powinnam skonsultować się z innym lekarzem? Aha, ostatnio znowu waga spadła(z tego akurat się cieszę)no i w nocy sie pocę dosyć mocno (jednak nie co noc) no i ostatnio jak się kładę to zaczyna mnie coś tak jakby dusić (zaczyna kaszleć).
Myślicie, że powinnam skonsultować to z kim innym? czy dac sobie spokój i cieszyć życiem:)

Asowa

22.08.2011 10:06

Odpowiedz

O 10:16, dnia 2011-08-22 Kamilia89 napisał(-a):

witajcie!! już po, wiec tak w brzuchu ok, morfologia w sumie nie źle bo ob i crp podwyższone ale nie wiele ob 38 crp 12.

mam powiększone węzły chłonne podżuchwowe (te koło ucha) nie bolą ale wydaje mi się ze urosły. w usg wyszły hipoechogeniczne bez widocznej zatoki tłuszczowej o wymiarach ok 15x10 i 17x11. Onkolog powiedziała, że ona nie wie po co do niej przyszłam.. i ja chyba tez zaczynam tak sądzić... Czy jest możliwa zz z powiększonymi tylko tymi właśnie węzłami? czy powinnam skonsultować się z innym lekarzem? Aha, ostatnio znowu waga spadła(z tego akurat się cieszę)no i w nocy sie pocę dosyć mocno (jednak nie co noc) no i ostatnio jak się kładę to zaczyna mnie coś tak jakby dusić (zaczyna kaszleć).

Myślicie, że powinnam skonsultować to z kim innym? czy dac sobie spokój i cieszyć życiem:)

Ostatnio miałam powiększony węzeł podżuchwowy i mój onkolog powiedział,że mam sprawdzić czy nic się nie dzieje z zębami...

Bo te węzły na ogół powiększają się od takich problemów.

A wtedy crp i ob może być podwyższone.

U ciebie z zębami wszystko ok?

Nie rośnie ci np "ósemka"?

Może masz malutki ubytek?

Na twoim miejscu wybrałabym się do dentysty a potem zobaczyła co dalej...

Aga71

22.08.2011 11:04

Odpowiedz

O 10:16, dnia 2011-08-22 Kamilia89 napisał(-a):

Miałaś robione RTG klatki piersiowej? Warto byłoby zrobić...

kamilia89

22.08.2011 11:13

Odpowiedz

Też brałam pod uwagę zęby, ale byłam teraz i wszystko ok!! ani ubytku ani nic! a rtg klatki nie miałam....

Aga71

22.08.2011 13:03

Odpowiedz

O 13:13, dnia 2011-08-22 Kamilia89 napisał(-a):

Też brałam pod uwagę zęby, ale byłam teraz i wszystko ok!! ani ubytku ani nic! a rtg klatki nie miałam....

Nie doszukuję się u Ciebie na siłę ziarnicy, ale mimo wszystko polecam rtg choćby z racji pojawiającego się kaszlu.

mikee80

22.08.2011 13:43

Odpowiedz

chudniecie bez zmiany diety ani stylu zycia , powtarzające sie poty, węzły bez zatoki tłuszczowej oraz ten wieczorny kaszel. ja bym jednak na wszelki wypadek uderzyl do innego onkologa czy hematologa. stany podgorączkowe są ? a w jakim miescie bylas u lekarza ?

kamilia89

22.08.2011 15:02

Odpowiedz

stany podgorączkowe? nie wiem, nie mierzyłam.... byłam w opolu