Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy zle wyniki i powiekszony wezel to wyrok ziarnicy?

Autor: marti • 22.06.2011 15:50 • 4 odpowiedzi

marti

22.06.2011 15:50

Odpowiedz
witam
mam 32 lata mieszkam w angli. mam od 3 tyg ( wtedy znalazlam) powiekszony wezel na szyi po srodku z boku nie boli rusza sie. poczytalm w internecie noi oczywiscie panika.
31 maja mialam zaatakowane migdaly z czopami ropnymi dostalam penicyline ktorej nie wzielam do konca ( wiem nie najmadrzej) po tyg wrocilam do lekarza poniewaz ciagnelo mnie ucho noi chcialam mu pokazac wezel powiedzial ze nie mam raka ( bo jestem na tym punkcie przewrazliwiona) powiedzial zeby przykladac lod i zejdzie po 2 tyg i kolejna aplikacja antybiotykow na tydzien.
po kilku dniachposzlam do drugiego lekarza powiedziala ze mam maly wezel ze nie mam raka. 2 dni temu skonczylam antybiotyki a wczoraj poszlam na badania krwi
wyszly srednio
ob 0-15 moj wynik 16 za wys
wbc 4-_10 moj wynik 11.76 za wys
neut 1.8-7.7 moj wynik 8.16 za wys
lym 1.0- 4,5 moj wynik 2.30 norma
mono 0-0.8 moj wynik 1.06 za wys
eos baso w normie
plytki w normie
czerwone w normie
toksoplazmoza negatyvnie
wezel powiekszony nadal mam jutro usg

wszystkie badania robie prywatnie na wlasna reke bo jak nadmienilam wczesniej angielscy internisci mnie olali i tak naprawde to dzieki temu portalowi bo najwiecej sie dowiedzialam

teraz pytanie. czy od ciaglego krecenia dookala wezlem mogl sie on powiekszyc? mam juz manie dotykania go
czy pod palcem to faktyczny jego rozmiar ( jest wielkosci cukierka M&M 'sa)czy na usg wyjdzie inny rozmiar?
czy po prawie 3 tyg od rozpoczecia infekcji migdalow 21 dni dokladnie moga byc slady infekcji w badaniach krwi?

marta

22.06.2011 17:37

Odpowiedz

O 17:50, dnia 2011-06-22 marti napisał(-a):

witam

mam 32 lata mieszkam w angli. mam od 3 tyg ( wtedy znalazlam) powiekszony wezel na szyi po srodku z boku nie boli rusza sie. poczytalm w internecie noi oczywiscie panika.

31 maja mialam zaatakowane migdaly z czopami ropnymi dostalam penicyline ktorej nie wzielam do konca ( wiem nie najmadrzej) po tyg wrocilam do lekarza poniewaz ciagnelo mnie ucho noi chcialam mu pokazac wezel powiedzial ze nie mam raka ( bo jestem na tym punkcie przewrazliwiona) powiedzial zeby przykladac lod i zejdzie po 2 tyg i kolejna aplikacja antybiotykow na tydzien.

po kilku dniachposzlam do drugiego lekarza powiedziala ze mam maly wezel ze nie mam raka. 2 dni temu skonczylam antybiotyki a wczoraj poszlam na badania krwi

wyszly srednio

ob 0-15 moj wynik 16 za wys

wbc 4-_10 moj wynik 11.76 za wys

neut 1.8-7.7 moj wynik 8.16 za wys

lym 1.0- 4,5 moj wynik 2.30 norma

mono 0-0.8 moj wynik 1.06 za wys

eos baso w normie

plytki w normie

czerwone w normie

toksoplazmoza negatyvnie

wezel powiekszony nadal mam jutro usg

wszystkie badania robie prywatnie na wlasna reke bo jak nadmienilam wczesniej angielscy internisci mnie olali i tak naprawde to dzieki temu portalowi bo najwiecej sie dowiedzialam

teraz pytanie. czy od ciaglego krecenia dookala wezlem mogl sie on powiekszyc? mam juz manie dotykania go

czy pod palcem to faktyczny jego rozmiar ( jest wielkosci cukierka M&M 'sa)czy na usg wyjdzie inny rozmiar?

czy po prawie 3 tyg od rozpoczecia infekcji migdalow 21 dni dokladnie moga byc slady infekcji w badaniach krwi?

o rany nikt nie chce mi nic powiedziec.....

Jonza

22.06.2011 20:10

Odpowiedz

czy od ciaglego krecenia dookala wezlem mogl sie on powiekszyc?

Lepiej zostaw go w spokoju, napewno nie pomagasz mu sie wchlonąc, raz na pare dni sobie sprawdz i starczy:P a jak cos ma sie powiekszyc to sie powiekszy nawet jak nie bedziesz dotykala

nie mam pojecia,ale pewnie podobne wyamiary jak czujesz ma

nie wiem,ale mozliwe

Jesli chodzi o chloniaka to on raczej objawia sie zanizonymi wartosciami bialych krwinek. Nie martw sie na zapas, zrob usg wezlow szyjnych, powtorz wyniki krwi za jakis czas i idz z tym do internisty.

Aga71

23.06.2011 15:43

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2011-06-22 Jonza napisał(-a):

Jesli chodzi o chloniaka to on raczej objawia sie zanizonymi wartosciami bialych krwinek. Nie martw sie na zapas, zrob usg wezlow szyjnych, powtorz wyniki krwi za jakis czas i idz z tym do internisty.

No niestety jeśli chodzi o HL to wbc mogą zdecydowanie wykraczać powyżej normę. Ja miałam 15800 i jest to jeden z czynników rokowniczych.

Njawazniejsze usg węzłów i tk, aczkolwiek nie wróżyłabym od razu choroby.

marta

23.06.2011 15:54

Odpowiedz

O 17:43, dnia 2011-06-23 Aga71 napisał(-a):

O 22:10, dnia 2011-06-22 Jonza napisał(-a):

No niestety jeśli chodzi o HL to wbc mogą zdecydowanie wykraczać powyżej normę. Ja miałam 15800 i jest to jeden z czynników rokowniczych.

Njawazniejsze usg węzłów i tk, aczkolwiek nie wróżyłabym od razu choroby

.

bylam na usg

na usg 3mmx 5 mm wezel chlonny pod palcem wydawal mi sie on bardzo duzy nie powiekszona watroba nie powiekszona sledziona zadnych innych powiekszonych wezlow. powiedzial lekarz ze nie mam ziarnicy i zabronil mi internetu. pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia wszystkim.