Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

interpretacja wynikow przed biopsja

Autor: annie • 03.05.2011 09:54 • 18 odpowiedzi

annie

03.05.2011 09:54

Odpowiedz
Witam,
z wezlami walcze juz jakis czas. Pewnie wszystko szlo by nieco szybciej, gdybym udala sie do konkteretnego lekarza, ktorego poki co nie znalazlam. Tak wiec szlajam sie tu i tam. |wiadomo, ze cos jest nie tak, ale nie wiadomo co.

W badaniu usg stwierdzono, ze mam na szyi liczne powiekszone wezly chlonne (najwieksze do 20mm), niejednorodne i hypoechogenne.

rtg klatki piersiowej - ok

OB - 80
Leukocyty - 14,3
LYM% - 14,5%
MXD% - 1,3%
NEU% - 84,2%
Hemoglobina - 11
Hematokryt% - 32,9%
Erytrocyty - 4,02
MCV - 81,8
MCH - 26,9
MCHC - 32,8
Bialko c-reaktywne - 84,06
ASO - 166
Triglicerydy - 126
HDL - 43,5
mam skierowanie na biopsje wezla, ale termin dopiero w czerwcu, dlatego moze moglabym jeszcze cos sprawdzic, a moze wszystko juz przesadzone...
pomozcie

beata79

03.05.2011 11:42

Odpowiedz
Zrób biopsje prywatnie. Zaoszczędzisz troszkę czasu i stresu związnego z przeciagającymi się wciąż terminami. To nie jest jakiś astronomiczny koszt, bo z tego co pamiętam to około 50 zł, a robią praktycznie od ręki.
Nie jestem lekarzem ale na Twoim miejscu nie zwlekałabym zbyt długo.

Nessa

03.05.2011 20:29

Odpowiedz

O 13:42, dnia 2011-05-03 Beata79 napisał(-a):

Zrób biopsje prywatnie. Zaoszczędzisz troszkę czasu i stresu związnego z przeciagającymi się wciąż terminami. To nie jest jakiś astronomiczny koszt, bo z tego co pamiętam to około 50 zł, a robią praktycznie od ręki.

Nie jestem lekarzem ale na Twoim miejscu nie zwlekałabym zbyt długo.

będziesz mieć biopsję chirurgiczną? chodzi mi o to, czy wytną cały węzeł? bo jeśli masz skierowanie na cienkoigłową (chociaż po odległości terminu sądząc chyba nie) to walcz o chirurgiczną. A ten termin czerwcowy to początek czerwca chociaż? Standardowo czeka się na zabieg około 3 tygodni w Polsce plus kolejne 2 tygodnie na wyniki, więc niestety musisz uzbroić się w cierpliwość.

drodor

03.05.2011 20:54

Odpowiedz

O 11:54, dnia 2011-05-03 annie napisał(-a):

Witam,

z wezlami walcze juz jakis czas. Pewnie wszystko szlo by nieco szybciej, gdybym udala sie do konkteretnego lekarza, ktorego poki co nie znalazlam. Tak wiec szlajam sie tu i tam. |wiadomo, ze cos jest nie tak, ale nie wiadomo co.

W badaniu usg stwierdzono, ze mam na szyi liczne powiekszone wezly chlonne (najwieksze do 20mm), niejednorodne i hypoechogenne.

rtg klatki piersiowej - ok

OB - 80

Leukocyty - 14,3

LYM% - 14,5%

MXD% - 1,3%

NEU% - 84,2%

Hemoglobina - 11

Hematokryt% - 32,9%

Erytrocyty - 4,02

MCV - 81,8

MCH - 26,9

MCHC - 32,8

Bialko c-reaktywne - 84,06

ASO - 166

Triglicerydy - 126

HDL - 43,5

mam skierowanie na biopsje wezla, ale termin dopiero w czerwcu, dlatego moze moglabym jeszcze cos sprawdzic, a moze wszystko juz przesadzone...

pomozcie

Moim zdaniem nie powinno się tracić czasu . Jeśli finansowo jesteś wydolna , przyśpiesz co się da. Można jeszcze zrobić USG jamy brzusznej. Jak wygląda śledziona i wątroba oraz węzły okołoaortalne.To też nie jest majątek. Najlepsza byłaby tomografia komputerowa, ale to już koszt ok. 500-800zł. Jeśli chodzi o biopsję, to miarodajne będzie na pewno pobranie węzła w całości wraz z torebką, a nie biopsja cienkoigłowa. Najważniejsze jest jak najszybsze postawienie diagnozy. Życzę zdrowia i pozdrawiam.

Annie

04.05.2011 10:26

Odpowiedz
dzieki za pomocne uwagi,
umowiona biopsja to chirurgiczna (pobranie calego wezla, pod pelna narkoza) termin 1 czerwca, to jest szybki termin, niestety juz nic wiecej nie zmienie.
Przed biopsja mam zaplanowane miedzy innymi badanie usg brzucha. Ale to wszystko dopiero koniec maja.
Powiem szczerze, ze troche sie naczytalam, wiem, ze pewniejszej diagnozy niz biopsja, nie ma. Nie wiem tylko, co oprocz ziarnicy powinnam jeszcze brac pod uwage. Pomozcie z porownaniem wynikow, wiem ze sa slaba, ale na ile?

annie

06.06.2011 20:42

Odpowiedz

jestem po biopsji, wynikow jeszcze nie mam, ale stwierdzono u mnie toksoplazmoze. Mam skierowanie do poradni chorob zakaznych. Mimo to lekarz od chorob zakaznych uwaza, ze toksoplazmoza nie powoduje tak slabych wynikow. Czy ktos moze mi poradzic, co jeszcze powinnam zrobic?

Kaśku

07.06.2011 10:43

Odpowiedz
Czy ktos moze mi poradzic, co jeszcze powinnam zrobic?

Witam,

Poczekać na wynik biopsji, zebrać wszystkie wyniki i iść na konsultację do onkologa.

Zdrówka życzę,
Kasia

annie

27.07.2011 18:49

Odpowiedz
mam ziarnice!
Chyba pomylilam sie z zawodem, bo ja to dawno diagnozowalam, a lekarzom zajelo to prawie rok. Jestem juz po drugiej chemii i mam duzo checi do walki!
pozdrawiam wszystkich!

Nessa

27.07.2011 19:19

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2011-07-27 annie napisał(-a):

mam ziarnice!

Chyba pomylilam sie z zawodem, bo ja to dawno diagnozowalam, a lekarzom zajelo to prawie rok. Jestem juz po drugiej chemii i mam duzo checi do walki!

pozdrawiam wszystkich!

Mam podobne doświadczenia jeśli chodzi o lekarzy..... Powodzenia Ci życzę w walce :) Ile chemii masz zaplanowanych i jaki stopień choroby jeśli mogę wiedzieć?

Joaśka Ż.

29.07.2011 13:12

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2011-07-27 annie napisał(-a):

mam ziarnice!

pozdrawiam wszystkich!

A może w trakcie leczenia zacznij studia medyczne? Nie będziesz się nudzić, zajmiesz myśli a potem pomożesz innym. Ignorancja lekarzy, którzy się Tobą zajmowali jest wielka... i częsta, niestety.

Szybkiego powrotu do zdrowia!

Annie

29.08.2011 16:33

Odpowiedz

Mam podobne doświadczenia jeśli chodzi o lekarzy..... Powodzenia Ci życzę w walce :) Ile chemii masz zaplanowanych i jaki stopień choroby jeśli mogę wiedzieć?

Ide programem ABVD. Mam zaplanowane 6 dawek podawanych w 12 wlewach. To dosc standardowy program. Gdyby diagnoza bylaby szybsza, to pewnie i na 3 by sie skonczylo! Juz wiem jednak, ze na chemii sie nie konczy, bede przechodzila jeszcze radio, ale to pozniej. Puki co, kalendarz do konca roku mam zajety;)) Dobrze, ze lekarze maja dlugoterminowe plany ;))

Nessa

29.08.2011 20:10

Odpowiedz

O 18:33, dnia 2011-08-29 Annie napisał(-a):

Ide programem ABVD. Mam zaplanowane 6 dawek podawanych w 12 wlewach. To dosc standardowy program. Gdyby diagnoza bylaby szybsza, to pewnie i na 3 by sie skonczylo! Juz wiem jednak, ze na chemii sie nie konczy, bede przechodzila jeszcze radio, ale to pozniej. Puki co, kalendarz do konca roku mam zajety;)) Dobrze, ze lekarze maja dlugoterminowe plany ;))

no to leczenie takie jak moje :) ja właśnie przekroczyłam półmetek radioterapii :) trzymaj się dzielnie! Leczenie długie to prawda, ale później sobie odbijesz ;-)

Annie

01.09.2011 22:12

Odpowiedz

no to leczenie takie jak moje :) ja właśnie przekroczyłam półmetek radioterapii :) trzymaj się dzielnie! Leczenie długie to prawda, ale później sobie odbijesz ;-)

Powiedz mi prosze cos wiecej

kroooliczek89

02.09.2011 04:32

Odpowiedz

O 00:12, dnia 2011-09-02 Annie napisał(-a):

beata79

02.09.2011 06:01

Odpowiedz
Ja zakończyłam chemię końcem lutego, a radio końcem maja. NS I IIA. Też miałam 6 ABVD. Przed leczeniem miałam zrobione TK, a zaraz później PET. W trakcie leczenia, po 2 cyklu ABVD miałam kolejny PET - kontrolny czy ABVD działa. Wtedy miałam częściową remisję i podjęto decyzję, że dalej idziemy chemią ABVD. Po 6 cyklu ponowny PET, a na nim lekka progresja jedynego pozostałego czynnego węzła z śródpiersiu i decyzja lekarzy o doświetleniu samego śródpiersia. 2 miesiące po zakończeniu radio kolejny kontrolny PET i całkowita regresja węzła w śródpiersiu ale uwidoczniły się jakieś zagęszczenia w płucach tak więc teraz czekam na kolejny PET, który ma ostatecznie odpowiedzieć na pytanie czy udało mi się zwalczyć złośnicę. Pet mam mieć końcem września.
Tak to wyglądało u mnie :-)

Nessa

02.09.2011 09:43

Odpowiedz

Aga71

02.09.2011 09:48

Odpowiedz

Annie

06.09.2011 10:47

Odpowiedz

W trakcie chemii miałam robione tylko TK kontrolne (szyi i klatki) i usg brzucha. Pet był tylko przed leczeniem i po chemii. Spodziewam się, że po radioterapii tez mi zrobią, ale z DCO we Wrocławiu nigdy nic nie wiadomo do końca. Naświetlań mam mieć 17 tylko, bo po chemii była wg Peta całkowita remisja. Na dobicie resztek :) Radio znoszę w porównaniu z chemią bardzo dobrze. A o chemii powoli zapominam :)

swietnie, ze ci tak dobrze idzie!

Tak, lecze sie u dr,Ryszarda;) znasz go? slyszalas o nim?

Jutro jade, mam nadzieje, ze poda mi juz termin tomografii miedzy chemia, (po ktorym wlewie mialas kontrole?) juz bym chciala wiedziec, czy ta przyjemnosc w ogole przynosi zamierzone efekty;)

pozdrawiam,

Aga71

06.09.2011 12:07

Odpowiedz

swietnie, ze ci tak dobrze idzie!

Tak, lecze sie u dr,Ryszarda;) znasz go? slyszalas o nim?

Jutro jade, mam nadzieje, ze poda mi juz termin tomografii miedzy chemia, (po ktorym wlewie mialas kontrole?) juz bym chciala wiedziec, czy ta przyjemnosc w ogole przynosi zamierzone efekty;)

pozdrawiam,

Uwielbiam tego lekarza, ma świetny kontakt z pacjentem.Ja mam z nim kontakt do dzisiaj, chociaż zmieniłam ośrodek leczenia na inny, ale to nie z jego powodu. Nie miał on wpływu na moje późniejsze leczenie... Mnie niestety ABVD nie pomogła...więc koleje mojego leczenia lekko się skomplikowały.

Jeśli chodzi o badania postępu choroby zapewne wypisze Ci skierowanie na PET-a w Gliwicach po 3 cyklach. Przypuszczam, że masz zaplanowanych 6 cykli ABVD?