Nie krzyczcie na mnie, tylko nie krzyczcie, mam jedno pytanie – tylko jedno i proszę, niech mi ktoś odpisze chociaż TAK albo NIE.. więcej już nikomu tyłka zawracać nie będę. Wybieram się w przyszłym tygodniu do onkologa, niemniej jednak wolę tu się zapytać niż wygłupić w gabinecie.
Ostatnio to ty na nas krzyczałaś:)
Węzeł MIĘKKI, przesuwalny, ruchomy, podłużny i płaski ale DUŻY i nie zmieniający się od bardzo dawna (18mm) – może być węzłem ziarniczym? Czy raczej te ziarnicze ZAWSZE są twarde i kuliste?
Węzły nowotworowe są twarde, niebolesne i nie przesuwają się.
Naprawdę nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi! Może źle szukam, nie wiem.
We wszystkich źródłach, które czytałam o tym pisze..
np tutaj:
Nowotworowe powiększenie węzłów chłonnych
Przyczyny nowotworowego powiększenia węzłów chłonnych: Choroby nowotworowe układu krwiotwórczego (chłoniaki ziarnicze i nieziarnicze) oraz wszystkie inne nowotwory dające przerzuty do węzłów chłonnych drogą limfatyczną
Cechy charakterystyczne: Zmienione nowotworowo węzły chłonne mają twardą konsystencję, z czasem powiększają się nawet do bardzo dużych rozmiarów, tworzą konglomeraty i nacieki, są trudno przesuwalne względem podłoża, skóra nad nimi jest z reguły niezmieniona. Powiększeniu węzłów chłonnych towarzyszą objawy choroby nowotworowej, m.in. ból, osłabienie czy chudnięcie
Chciałabym też znaleźć gdzieś zdjęcie z badania USG takiego podejrzanego węzła i porównać ze swoim – i nici z szukania. Ja po prostu mam jeszcze nadzieję, że może moje węzły, które są właśnie takie – nie są podejrzane nowotworowo. .
A co ci powiedział lekarz robiąc USG?
Masz jakieś inne objawy oprócz tego powiększonego węzła?