Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

echogeniczność

Autor: jaaaa9999 • 13.12.2010 18:49 • 26 odpowiedzi

rainbow

20.12.2010 14:54

Odpowiedz

O 12:05, dnia 2010-12-16 Rainbow napisał(-a):

O 11:27, dnia 2010-12-16 Baldi napisał(-a):

O 09:10, dnia 2010-12-16 Rainbow napisał(-a):

trafiłam na znanego profesora który po badaniu "zwykła macanka" w gabinecie stwierdził nawrót, zreferował mi że będę miała autoprzeszczep itd. położył mnie w szpitalu, badali mnie i po kilku dniach wyszłam ... jego podejrzenia były niesłuszne.

siesz sie, ze to nie byl specjalista, ktory znalazl u Ciebie nowotwor jajnika, ktory mozna wyleczyc tylko poprzez stosunek :]

troche schodzimy offtopicznie ;-)

he he :))) akurat wolałabym aby ten lekarz nie leczył mnie poprzez stosunek :)

byłam u kontroli i wszystko okay :) a strasznie schizowałam. strasznie. na szczęście trwafiłam na fajnego lekarza, który robił usg. od razu odpowiedał na wszystkie pytania i jednznacznie określał czy węzeł jest okay czy nie. w moim przypadku na szczęście wszystko jest ok. te węzełki, które miałam większe od dawna są bez zmian. mówi że są płaskie (nie okrągłe) , określał ich ukrwienie itd. odnośnie zatok mówi że u mnie węzły nie mają bardzo wyraźnych zatok, ale to jak najbardziej się zdarza, widocznie tak mam. również ludzie bez takiej przeszłości mają właśnie takie węzły. w końcu pracuje w CO od wielu lat i chyba się zna :0 poza tym to bardzo skrupulatny i kompetentny lekarz. I hope :)

co myslicie ? :)

baldi

20.12.2010 16:20

Odpowiedz

O 15:54, dnia 2010-12-20 Rainbow napisał(-a):

ze sie stanowczo za mocno nakrecasz :D

rainbow

20.12.2010 16:35

Odpowiedz

O 17:20, dnia 2010-12-20 Baldi napisał(-a):

O 15:54, dnia 2010-12-20 Rainbow napisał(-a):

ze sie stanowczo za mocno nakrecasz :D

aj noł :( ... Wszystkiego dobrego świątecznie!!!

form

30.03.2011 12:41

Odpowiedz
a propos echogenicznosci i kształtu..
wiem,ze nie kazdy hypoechogeniczny wezel jest nowotworowy.
ale chce rozwiac kilka watpliwosci i troche usystematyzowac informacje,ktore "zdobywam" za pomoca tego forum..

1)czy na usg zawsze widac,ze wezel jest odczynowy? czy mozna stwierdzic tylko echogenicznosc,a jesli jest hipo to okreslenie "odczynowy" jest zalezne od oceny lekarza?czyli jednoczesnie moze byc roznie interpretowane?

2) wezly okragle ( np 7x7 m) , kilka w miejscu, ale nie w pakiecie, hypoechogeniczne ,wszystkie "kulki" ,ale nie przekraczajace 1 cm sa tez niepokojace? czy wielkosc jest takim samym kryterium jak jego echogenicznosc?

3) o co chodzi z ta zatoka? nie mam nic takiego w opisie

4) jaki wynik bac jest ok? tzn czy sa jakies nazwy lacinskie lub inne,ktore sa porzadajace, albo moze latwiej napisac,czego lepiej na tym wyniku nie przeczytac ??
bede wdzieczna za odpowiedz.

form

30.03.2011 12:45

Odpowiedz

lacinskie lub inne,ktore sa porzadajace

łoj, mialo byc "PORZĄDANE" ;)

Nessa

30.03.2011 17:03

Odpowiedz

O 14:45, dnia 2011-03-30 form napisał(-a):

lacinskie lub inne,ktore sa porzadajace

raczej POŻĄDANE

form

31.03.2011 13:01

Odpowiedz

raczej POŻĄDANE

o matko, oczywiscie.przepraszam,chyba zaczynam sie tym wszystkim stresowac,bo nie tylko na tej plaszczyznie cos nawalam..