Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Czy ktoś statystyki nawrotów Ziarnicy?
Komentujesz wpis użytkownika
Tomasz
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 16:17, dnia 2010-08-04 Tomasz napisał(-a): > (...)A może napiszesz mi coś o podtypie ziarnicy na jaką ja chorowałam. Był to typ LP z przewagą limfocytów stadium II. Czy częste są nawroty w tym typie. Dodam,że jestem rok po leczeniu.n Mimo tego czasu nadal to siedzi mi w głowie i nie daje mi spokoju.(...) > Kiedyś ten typ - jak aktualnie miałem okazję przeczytać - uważany był za lepiej rokujący, w stosunku do innych typów. Jak jednak z czasem się okazało, o szansie na wyleczenie (remisję, czyli 5 lat bez objawów po zakończeniu leczenia), decyduje jednak bardziej zaawansowanie i rozwój choroby a nie typ histopatologiczny. Typ z dominującymi limfocytami dotyka w 75 % mężczyzn. 53 % chorych na ten podtyp histopatologiczny ziarnicy jest zazwyczaj w stadium I zaawansowania choroby, a tylko u 6 % chorych wykrywa się stadium IV zaawansowania. Zazwyczaj choroba rozwija się w węzłach szyjnych. Bardzo rzadko spotyka się ten podtyp, który powoduje wzrost masy węzłów w klatce piersiowej i brzusznej. Tylko 10 % chorych doświadcza objawów B (poty nocne, utrata masy ciała, podwyższona temperatura). Książka podaje również, że podtyp LP choroby Hodkina, ze względu na powiązanie ze wczesnym stadium zaawansowania choroby, leczony był również metodami operacyjnymi. Pacjentom (51 jeden osobom, jak podaje źródło) zaserwowano leczenie operacyjne zaatakowanych węzłów szyjnych, ze względu na fakt, że nie podejrzewano rozwoju choroby nowotworowej. Tylko kilku (dokładnie 7) z grupy pięćdziesięciu pacjentów umarło po 7 latach, jak pokazują badania. Typ LP zwykle nawraca w identycznej ilości przypadków jak inne podtypy ziarnicy (20-30 % zwłaszcza przez pierwsze 5 lat od zakończenia leczenia), ale nawroty LPHL są zwykle łagodniejsze niż innych podtypów. Niestety ten podtyp ziarnicy znacznie częściej niż inne przekształca się w chłoniaki nieziarniczne. Pacjenci leczeni na podtyp LP doświadczą tego samego ryzyka, którego doświadczają chorzy na inne postacie HL i leczeniu metodami konwencjonalnymi: u 6-8 % rozwinie się białaczka po leczeniu chemioterapeutykami. Niewielka część będzie narażona na nowotwory innych organów (solid cancers).
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź