Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

jak schudnąć po leczeniu ziarnicy schematem ABVD

Autor: monika26x • 09.01.2010 16:40 • 16 odpowiedzi

monika26x

09.01.2010 16:40

Odpowiedz
Cześć jestem ok 7 miesięcy po leczeniu ziarnicy. Wszystko skończyło się dobrze ale skutek uboczny czyli nadwaga pozostał. Podczas leczenia przytyłam jakieś 15 kilogramów nie wiem jak to zrzucić od czego zacząć może ktoś mi podpowie co mam zrobić.

ruta131

09.01.2010 22:18

Odpowiedz

O 17:40, dnia 2010-01-09 monika26x napisał(-a):

Cześć jestem ok 7 miesięcy po leczeniu ziarnicy. Wszystko skończyło się dobrze ale skutek uboczny czyli nadwaga pozostał. Podczas leczenia przytyłam jakieś 15 kilogramów nie wiem jak to zrzucić od czego zacząć może ktoś mi podpowie co mam zrobić.

Dis

09.01.2010 22:53

Odpowiedz

O 23:18, dnia 2010-01-09 ruta131 napisał(-a):

O 17:40, dnia 2010-01-09 monika26x napisał(-a):

monika26x

10.01.2010 10:02

Odpowiedz

Zdaża się chemia ABVD posiada bardzo dużo sterydów. Ja po trzech dniach po chemii miałam straszny apetyt zjagła bym konia. Nie miałam dużo ruchu bo chemie przyjmowałam w okresie jesienno zimowym i niezbyt często wychodziłam na spacery. No i teraz są rezultaty 15 kilo do góry. Chcę to zrzucić ale nie bardzo wiem jak. Jeść coś trzeba żeby organizm się regenerował po tym ws zystkim a tyłek nadal rośnie. Dzięki za odpowiedzi i proszę o inne podpowiedzi. z góry dziekuję.

Kaśku

10.01.2010 11:39

Odpowiedz

O 11:02, dnia 2010-01-10 monika26x napisał(-a):

Zdaża się chemia ABVD posiada bardzo dużo sterydów.

- Raczej się nie zdaża że sam schemat sam w sobie je zawiera. Czasami sterydy sa podawane jednocześnie z chemią bo mają działanie min. przeciwzapalne, ale przy ABVD są raczej podawane w sporadycznych przypadkach.

A może są to kilogramy bo poprostu choroba ustąpiła...Nie wiem, tak sobie głośno myślę. Ja sama w tym momencie ważę dokładnie 10 kg więcej niż jak zaczynałam leczenie. Część tej wagi to napewno dzięki temu że choroba się cofnęła..no a resztę nie będę ukrywać zwalam na obżarstwo(-:

Tak jak ktoś wspomniał powyżej bardzo pomocne jest wycofanie węglowodanów czyli chleba, ziemniaków, makaranów itd. oraz zdecydowane ograniczenie tłuszczu i cukru (nawet tego naturalnego w owocach).

Sama właśnie się do takiej dietki przymierzam....Także życzę powodzonka i wytrwałości!!!

Pozdrawiam,

Kasia

Ja po trzech dniach po chemii miałam straszny apetyt zjagła bym konia. Nie miałam dużo ruchu bo chemie przyjmowałam w okresie jesienno zimowym i niezbyt często wychodziłam na spacery. No i teraz są rezultaty 15 kilo do góry. Chcę to zrzucić ale nie bardzo wiem jak. Jeść coś trzeba żeby organizm się regenerował po tym ws zystkim a tyłek nadal rośnie. Dzięki za odpowiedzi i proszę o inne podpowiedzi. z góry dziekuję.

monika26x

10.01.2010 13:14

Odpowiedz

Oczywiście to jest skutek wielkiego obżarstwa. Jak człowiek 3 dni nic nie mógł zjeść to jak kryzys minął to się wcinało co pod ręką było, a teraz są tego skutki niestety. Pytanie jak to zrzucić i czy wogóle można sie odchudzać w takiej sytuacji może musimy stosować jakąś specjalną dietę. Bardzo chciała bym schudnąć tylko tak żeby sobie nie zaszkodzić. Może ktoś z was spodkał się z taką sytuacją po leczeniu i zrzucił te zbedne kilogramy z siebie.

R131

10.01.2010 14:38

Odpowiedz

O 14:14, dnia 2010-01-10 monika26x napisał(-a):

Oczywiście to jest skutek wielkiego obżarstwa. Jak człowiek 3 dni nic nie mógł zjeść to jak kryzys minął to się wcinało co pod ręką było, a teraz są tego skutki niestety. Pytanie jak to zrzucić i czy wogóle można sie odchudzać w takiej sytuacji może musimy stosować jakąś specjalną dietę. Bardzo chciała bym schudnąć tylko tak żeby sobie nie zaszkodzić. Może ktoś z was spodkał się z taką sytuacją po leczeniu i zrzucił te zbedne kilogramy z siebie.

ewu

10.01.2010 16:49

Odpowiedz

Bonusowe kilogramy to raczej wynik przyjmowania sterydów, powodujących ów wilczy i niepohamowany apetyt.

Magdusia

10.01.2010 18:29

Odpowiedz
Leczona byłam Beacoppem esklawanym, w którego skład wchodzą sterydy. Efekty widać od razu. Przyjmując, że ważyłam zawsze 52 kg, ZZ zjadła mnie do 47 a teraz jest 57. Można powiedzieć, że przytyłam 5kg, bo pierwsze 5 traktuję jako odorabianie strat.
Chciałabym to zrzucić, ale tak wspomniano, czyli tak, aby sobie nie zaszkodzić. Wszystkie "diety cud" można sobie o kant d..y rozbić. Za jedyną słuszną drogę uważam dietetyka, który powinien być wprowadzony w sytuację. Stosowanie się do zaleceń profesjonalisty, wyklucza całkowicie "efekt jojo" po zakończonej diecie. Trzeba się tylko liczyć z czasem - ok pół roku. Trzeba jednak pamiętać, że aby schudnąć skutecznie, trzeba chudnąć powoli.
Sama mam zamiar coś zrobić z brzuszkiem i nie tylko :)
Życzę zatem Wam i sobie POWODZENIA!

madzia1

10.01.2010 20:34

Odpowiedz

O 12:39, dnia 2010-01-10 Kaśku napisał(-a):

- Raczej się nie zdaża że sam schemat sam w sobie je zawiera. Czasami sterydy sa podawane jednocześnie z chemią bo mają działanie min. przeciwzapalne, ale przy ABVD są raczej podawane w sporadycznych przypadkach.

Oczywiście, że zawiera. I nie wiem skąd masz takie informacje, że nie. Dexaven podawany tuż przed wlewem to steryd. Następnie H-cortison podawany przed Bleomycyną to też steryd.

Zdaje się, że wszyscy dostają Dexaven i Zofran, albo inny p/wymiotny lek przed podaniem chemii tylko sami nie wiedzą co to jest i po co :/

duki

11.01.2010 10:37

Odpowiedz
Ja bym powiedział tak:
-ogranicz cukry do minimum (główna pożywka dla nowotworów)
-jedz dużo warzyw - świeżych! Nie mrożonych! (gotowane bądź surowe)
-ogranicz mięso (szczególnie smażone i pieczone, oraz wędliny)
-jedz więcej ryb
-ziemniaki zastąp kaszą bądź ryżem (pełnoziarnistym)
-białe pieczywo zastąp razowym (najlepiej żytnim)
-mniej tłuszczów rafinowanych typu margaryna, lepiej używać dobrego masła - najlepiej sklarowanego.
-więcej tłuszczów bogatych w omega 3 i 6, oleje tłoczone na zimno z pierwszego tłoczenia - polecam lniany (nie smażymy i nie pieczemy na nim)
-zmień techniki gotowania (duszenie zamiast smażenia - pamiętaj o podlewaniu wodą)
-pijemy przed posiłkiem nie po! (rozpuszcza kwasy trawienne i gorzej trawimy)
-kolacje jedz najpóźniej o 18:00

No może wystarczy na dobry początek, sam stosuję te i inne zasady od roku czasu i pomimo 13 letniej postępującej choroby czuję się dużo lepiej! POLECAM!!!

Kaśku

11.01.2010 13:11

Odpowiedz

O 21:34, dnia 2010-01-10 Madzia1 napisał(-a):

Oczywiście, że zawiera. I nie wiem skąd masz takie informacje, że nie.

Informację taką uzyskałam od mojego lekarza prowadzącego który przy moim zapytaniu czy coś tam może być skutkiem sterydów z leczenia, powiedział "ale w Pani schemacie nie ma sterydów" (Byłam leczona ABVD) Ja przyznaje lekarzem nie jestem i nie zamierzam się z nikim w tej kwestii spierać. Mówię tylko to co usłyszałam od lekarza.

Pozdrawiam

madziula-ino

11.01.2010 13:31

Odpowiedz
zgadzam sie z Madzią1. mi przed każdą ABVD podają zofran i dexaven. Co do tych sterydów to ja sama wiem że tyje sie od nich strasznie ponieważ przez pół roku brałam encorton w dużych dawkach i przytyłam 5 kg. teraz biorę ABVD i kilka dnia po chemii żyje oparami jedzenia, a później zjadam wszystko co mi w ręcę wpadnie. już widzę że troszke przytyłam. ale ja się tym teraz nie przejmuję.
Moi drodzy ja rozumiem odchudznie ale chyba zapominacie o jednej najważniejszej rzezczy czym jest kilka kilogramów więcej od zycia które uratowaliscie tą chemia. Cieszcię sie zyciem, tym że zwyciężyliście z chorobą a kilogramy same znikną. Najlepszy sposób na odchudzanie to aktywność fizyczna (napewno nie zaszkodzi odzyskać trochę kondycji po chorobie) oraz jedzenie połowy porcji co zwykle. radujcie się życiem, używajcie każdej chwili. ja już sobie obiecuje że zmienię całe swoje życie, brakuje mi juz tylko jednego słowa: REMISJA !!!!!! pozdrawiam !!!!

abadonna

14.01.2010 10:06

Odpowiedz
Mi podawano przed chemią zofran w kroplówce, ale to nie spowodowało większego apetytu. U mnie sytuacja była wręcz odwrotna prawie anoreksja....totalny brak apetytu. jadlam z rozsadku. mocno schudlam, ale troche odbudowalam.
jestem juz siedem lat po skonczeniu leczenia a dalej mam problemy z jedzeniem. mogłabym nie jesc:)mam bardzo slaby apetyt.

madzia1

14.01.2010 11:01

Odpowiedz

O 11:06, dnia 2010-01-14 abadonna napisał(-a):

Mi podawano przed chemią zofran w kroplówce, ale to nie spowodowało większego apetytu.

Zofran jest lekiem p/wymiotnym, nie sterydem :>

na przyszłość czytałabym dokładniej posty.

abadonna

14.01.2010 20:05

Odpowiedz
Złośliwość wpisaną masz w naturę...
Napisalam tak dlatego, ze w poprzednim poscie byla o tym mowa.
tak sie sklada, ze wiem co to jest zofran, gdyż mam do czynienia zawodowo z medycyną

madzia1

14.01.2010 20:22

Odpowiedz

O 21:05, dnia 2010-01-14 abadonna napisał(-a):

Złośliwość wpisaną masz w naturę..

a to ciekawe :/ Interpretowałam to co napisałaś. A napisałaś: "Mi podawano przed chemią zofran w kroplówce, ale to nie spowodowało większego apetytu. " W wątku o sterydach.

Napisalam tak dlatego, ze w poprzednim poscie byla o tym mowa.

była o nim mowa po to żeby uświadomić co niektórym, co dostawali.

tak sie sklada, ze wiem co to jest zofran, gdyż mam do czynienia zawodowo z medycyną