Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Powiększone węzły chłonne, sprzeczne wyniki - prośba o pomoc
Komentujesz wpis użytkownika
gonia27
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 10:14, dnia 2009-12-02 gonia27 napisał(-a): > > O 23:11, dnia 2009-12-01 lismanore777 napisał(-a): > > Witam serdecznie! (wiadomość pojawiła się na forum w innym dziale przez przypadek, z góry przepraszam i piszę jeszcze raz ) Mam pytanie , może ktoś mi pomoże w tej sprawie: choruję na kolagenozę mieszaną z przewodzącym toczniem układowym. Przez 10 lat nie miałam problemów z węzłami chłonnymi.W mojej najbliższej rodzinie były przypadki ziarnicy, czerniaka i innych nowotworów. W zeszłym roku usg wykazało liczne węzły w okolicy szyi, nadobojczykowe, karkowe powiększone tj. średnia wielkość 20mm-25mm. Biopsja BAC : liczne populacje komórek monomorficznych sugerujących chłoniaka. Decyzja wycinek:węzeł szyjny, przewlekłe zapalenie węzłów chłonnych o nieznanej etiologii. Ulga i badania na toxoplazmozę - ujemne obie klasy, Cytomegalia - wątpliwy (ale to w kolagenozie normalne, więc ponoć ujemny), mononukleoza - przeszłam. Po 6 miesiącach usg kontrolne: liczne węzły chłonne szyja i okolice oraz doły pachowe, przeciętna wielkość węzłów od 20mm-35mm do 37mm-45mm. Czas mijał. Kontrola za pół roku: listopad 2009 r. usg: b.liczne węzły, niektóre pogrupowane w pakietach, wielkość przeciętna węzłów od 25mm/37mm do 45mm/56mm.Przepływy średnie, w większości dobrze widoczne zatoki tłuszczowe (to ponoć dobrze dla mnie). A teraz mój problem: Wycinek węzła chłonnego tym razem pachowego (uparłam się) graniczy z cudem pod koniec roku, poradnia hematologiczna nieosiągalna (byłam w 9 - limity hehehehe). Czy jest możliwe aby ten pierwszy wycinek pokazał fałszywy wynik? Czy ktoś spotkał się z Was z takim przypadkiem? Morfologia idealna. > Mam podobnie wycieli wezeł i wyszedł odczynowy po zapaleniach wyciety spod obojczyka teraz myśle nad usunieciem kolejnego wezła na szyi puki co dostałam namiary na konkretnych lekarzy od Oli:) jutro jade do Warszawy wiec zobaczymy czego sie dowiem .Moje gg 3824194 to możemy porozmawiac. W chwili obecnej robie badania w kierunku tocznia i zespołu sjgrena:(
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź