Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

co robić wysiadam

Autor: gonia27 • 19.10.2009 12:40 • 31 odpowiedzi

gonia27

19.10.2009 12:40

Odpowiedz

Może jeszcze mnie pamietacie mam nadal problem z wezłami chłonnymi po prawej stronie wezeł na tetnicy sie nie zmniejsza i po 2 stronie tez mam kilka wezłow jeden 18mm i wyczowam kilka mniejszych przyczepionych do niego nie chca mi wyciaśc wezła w czestochowie boja sie ze jest na tetnicy wizyte kolejna u onkologa mam 3 listopada robiłam nawet tk głowy bo bolała mnie jakieś 3.5 tygodnia neurolog stwierdził ze zrobi tylko tk mozgowia nic nie wyszło robiłam morfologie ok rozmaz tez ob 9 i crp 5,3co radzicie ?? Jutro ide zrobic proteinogram nie wspomniałam o najważniejszym boli mnie szczeka z dwoch stron nie wiem czy to nie od wzłow z zebami mam niby wszystko ok

aga68

20.10.2009 06:02

Odpowiedz

przebadj sobie staw skroniowo-żuchwowy bo ból głowy, ból szczeki moze świdczyć o nieprawidłowościach tego stawu, bol moze być także w okolicacg szyi, karktu, rece itp

gonia27

20.10.2009 10:16

Odpowiedz

O 08:02, dnia 2009-10-20 aga68 napisał(-a):

przebadj sobie staw skroniowo-żuchwowy bo ból głowy, ból szczeki moze świdczyć o nieprawidłowościach tego stawu, bol moze być także w okolicacg szyi, karktu, rece itp

dziekuje za szybka odpowiedz .Jakie badania mam zrobić? boli mnie jeszcze nad kolanem? rece ,kark ok a głowa nie boli już od 2 tygodni miałam wyrwanego zeba 8 wrośnieta w dziasło choć czuje,że to może od wezełkow boli:(

aelirenn

21.10.2009 05:48

Odpowiedz

O 12:16, dnia 2009-10-20 gonia27 napisał(-a):

dziekuje za szybka odpowiedz .Jakie badania mam zrobić? boli mnie jeszcze nad kolanem? rece ,kark ok a głowa nie boli już od 2 tygodni miałam wyrwanego zeba 8 wrośnieta w dziasło choć czuje,że to może od wezełkow boli:(

Od węzłów jak najbardziej może boleć. Zwłaszcza jeżeli i one są bolesne. Jak jestem chora to czuję ból węzłów podrzuchwowych nawet jak kręcę szyją albo jem.

gonia27

21.10.2009 17:24

Odpowiedz

O 07:48, dnia 2009-10-21 aelirenn napisał(-a):

O 12:16, dnia 2009-10-20 gonia27 napisał(-a):

Od węzłów jak najbardziej może boleć. Zwłaszcza jeżeli i one są bolesne. Jak jestem chora to czuję ból węzłów podrzuchwowych nawet jak kręcę szyją albo jem.

to mam wyniki z krwi crp 0.9 ob 12\\29 z morfologi jedynie podniesione ppdw 21.3 a z rozmazu liczonego S-43% i L -56% coś nie tak chyba z tymL??? Ostatnio jak robiłam było 27 L a teraz tak skoczyło ???

olga

21.10.2009 18:35

Odpowiedz

A jak wyniki proteinogramu? Spójrz na białko całkowite i gammaglobuliny.

gonia27

21.10.2009 18:43

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2009-10-21 olga napisał(-a):

A jak wyniki proteinogramu? Spójrz na białko całkowite i gammaglobuliny.

Kochana musze czekac 7 dni na wyniki z proteinogramu:( a co u mnie z reszta?

olga

22.10.2009 15:08

Odpowiedz

Daj koniecznie znać co z wynikami proteinogramu. Z obecnych wyników masz podwyższone limfocyty - w zz raczej ulegają obniżeniu. Niestety podwyższają się w niektórych białaczkach i chłoniakach nieziarniczych. Ich wartości podnoszą się również przy wielu infekcjach wirusowych.

gonia27

22.10.2009 17:33

Odpowiedz

O 17:08, dnia 2009-10-22 olga napisał(-a):

Daj koniecznie znać co z wynikami proteinogramu. Z obecnych wyników masz podwyższone limfocyty - w zz raczej ulegają obniżeniu. Niestety podwyższają się w niektórych białaczkach i chłoniakach nieziarniczych. Ich wartości podnoszą się również przy wielu infekcjach wirusowych.

To mnie pocieszyłaś dziś ,byłam z wynikami u lekarki i powiedziała,że nie jest żle kazała zrobic bolerioze i toksoplazmoze oczywiscie prywatnie a co do podwyższonego L to 9.10.09 miałam 27 a wczoraj jak robiłam miałam mocny katar wiec nie wiem sprawdze jza jakiś czas 3 listopada ide do kolejnego onkolog ajednak zdecyduje sie na wyciecie wezła tego pierwszego na tetnicy dziś pani doktor zliczyła 3 wezły po lewej stronie i mowi ,że układaja sie w pakiety:( choć sa małe mam mieć usg tarczycy niepodobaja jej sie mieśnie szyi mam szerokie po lewej stronie chetnie bym wam pokazała ale nie mam pojeci ajak wstawić fotki

gonia27

26.10.2009 09:22

Odpowiedz

O 19:33, dnia 2009-10-22 gonia27 napisał(-a):

O 17:08, dnia 2009-10-22 olga napisał(-a):

To mnie pocieszyłaś dziś ,byłam z wynikami u lekarki i powiedziała,że nie jest żle kazała zrobic bolerioze i toksoplazmoze oczywiscie prywatnie a co do podwyższonego L to 9.10.09 miałam 27 a wczoraj jak robiłam miałam mocny katar wiec nie wiem sprawdze jza jakiś czas 3 listopada ide do kolejnego onkolog ajednak zdecyduje sie na wyciecie wezła tego pierwszego na tetnicy dziś pani doktor zliczyła 3 wezły po lewej stronie i mowi ,że układaja sie w pakiety:( choć sa małe mam mieć usg tarczycy niepodobaja jej sie mieśnie szyi mam szerokie po lewej stronie chetnie bym wam pokazała ale nie mam pojeci ajak wstawić fotki

witam widze ,że nikt się nie odzywa byłam dziś na usg brzucha czysto coś lekarz wspomniał o zatoce doglasa ,że widzi tam płyn to chyba mam jakiś problem z jajnikami tez;( tarczyca ok zrobił też wezły jeden na tetnicy zmniejszył sie ma 15x7 mm a ppo 2 stronie są 3 najwiekszy ma 9 x7 mm kazał obserwować mam jeszcze wizyte u onkologa 3 listopada zobaczymy co powiedza a proteinogram dopiero za 3 dni :(

asowa

26.10.2009 15:52

Odpowiedz

coś lekarz wspomniał o zatoce doglasa ,że widzi tam płyn to chyba mam jakiś problem z jajnikami tez;(

Płyn w zatoce nie jest niczym niepokojącym, a nawet w niewielkiej ilości (podczas owulacji)jest fizjologią u każdej miesiączkującej kobiety.

gonia27

27.10.2009 08:53

Odpowiedz

O 16:52, dnia 2009-10-26 Asowa napisał(-a):

coś lekarz wspomniał o zatoce doglasa ,że widzi tam płyn to chyba mam jakiś problem z jajnikami tez;(

Płyn w zatoce nie jest niczym niepokojącym, a nawet w niewielkiej ilości (podczas owulacji)jest fizjologią u każdej miesiączkującej kobiety.

mam wyniki z proteinogramu Albumin 55.4

alphia 1 4.4

alphia 2 10.5

beta 1 5.8

beta 2 3.0

Gamma 20,9

białko całkowite 7 A\\G 1.24 prosze was o interpretacje jestem zmartwiona juz

gonia27

27.10.2009 09:48

Odpowiedz

O 09:53, dnia 2009-10-27 gonia27 napisał(-a):

O 16:52, dnia 2009-10-26 Asowa napisał(-a):

mam wyniki z proteinogramu Albumin 55.4

alphia 1 4.4 55,8-66.1

alphia 2 10.5 2.9-4.9

beta 1 5.8 4.7-7.2

beta 2 3.0 3.2-6.5

Gamma 20,9 11.1-18.8

białko całkowite 7 A\\G 1.24 prosze was o interpretacje jestem zmartwiona juz

olga

27.10.2009 21:08

Odpowiedz
Napisz coś więcej o objawach: ból kości (jakich kości, ile trwa, jak intensywny), nocne poty, RTG klatki czysty?
Czy w proteinogramie masz coś napisane odnośnie obecności białka monoklonalnego? Możesz zeskanować wykres obrazujący poszczególne frakcje białkowe? Jeżeli nie to przyjrzyj się frakcji gamma - czy widzisz tam taki wąski pagórek? Z wyników moim zdaniem najbardziej niepokojące masz gammaglobuliny - ich podniesiony poziom może sugerować jakąś chorobę autoimmunologiczną (wtedy gdy nie będzie tego pagórka, tzw. piku) albo patologiczny rozrost plazmocytów czyli szpiczaka. Myślę, że w Twoim przypadku to raczej jakaś choroba z autoagresji ponieważ: jesteś za młoda na szpiczaka, masz za niskie OB, gammaglobuliny są podwyższone ale nie jest to wzrost znaczący (w szpiczaku często więcej), białko całkowite masz w normie.
Moim zdaniem dla pewności powinnaś zrobić biopsję szpiku, gdzie oceniona zostanie liczba plazmocytów (procentowo) - do 3-5% nie ma się czym przejmować. Sprawdź również mocznik, kreatyninę, ASPAT, ALAT, Wapń, B2 mikroglobulinę.
I jeszcze gorąca prośba - nie znikaj z tego forum przed diagnozą - pomożesz wielu ludziom, którzy są w podobnej sytuacji. Myślę, że to z całą pewnością nie jest ziarnica!!!

gonia27

28.10.2009 07:03

Odpowiedz

O 22:08, dnia 2009-10-27 olga napisał(-a):

Napisz coś więcej o objawach: ból kości (jakich kości, ile trwa, jak intensywny), nocne poty, RTG klatki czysty?

Czy w proteinogramie masz coś napisane odnośnie obecności białka monoklonalnego? Możesz zeskanować wykres obrazujący poszczególne frakcje białkowe? Jeżeli nie to przyjrzyj się frakcji gamma - czy widzisz tam taki wąski pagórek? Z wyników moim zdaniem najbardziej niepokojące masz gammaglobuliny - ich podniesiony poziom może sugerować jakąś chorobę autoimmunologiczną (wtedy gdy nie będzie tego pagórka, tzw. piku) albo patologiczny rozrost plazmocytów czyli szpiczaka. Myślę, że w Twoim przypadku to raczej jakaś choroba z autoagresji ponieważ: jesteś za młoda na szpiczaka, masz za niskie OB, gammaglobuliny są podwyższone ale nie jest to wzrost znaczący (w szpiczaku często więcej), białko całkowite masz w normie.

Moim zdaniem dla pewności powinnaś zrobić biopsję szpiku, gdzie oceniona zostanie liczba plazmocytów (procentowo) - do 3-5% nie ma się czym przejmować. Sprawdź również mocznik, kreatyninę, ASPAT, ALAT, Wapń, B2 mikroglobulinę.

I jeszcze gorąca prośba - nie znikaj z tego forum przed diagnozą - pomożesz wielu ludziom, którzy są w podobnej sytuacji. Myślę, że to z całą pewnością nie jest ziarnica!!!

dziekuje za odpowiedz co do bolu kości to zaczeło się od bolu w mostku dokładniej bol zebra 3 i 4 po czym miałam rtg dla wyjasnienia zrobili tk i czystko zero patologi było to 15.o7.09 pożniej dostałam tabletki na zapalenie stawow nic nie przeszło badania z krwi niby wszystko ok a wezełki miałam sama już nie wiem od jakiego czasu myśle,że tak od lutego tłumaczyłam sobie wiecznie chodze zakatarzona i przeziebiona nie mam migdałkow wiec niby zero osłony na krtań-odwiedziłam laryngologa twierdzi ,że jest wszystko ok leczy mnie bez zadnych badan na krtan,chce pozbyć się katatu zyrtekiem smiech na sali. Prosiłam o wymaz powiedziała,że i tak to nic nie zmieni kazała iśc do onkologa i zmienić chirurga wiec kolejny już 4 chirurg nie chciał podjasc się wyciecia wezła na tetnicy. Wycieli malusienkiego pod obojczykiem po tej samej stronie co mam tego na tetnicy.Wynik hist. obraz mikroskopowy odpowiada odczynowo zmienionemu utkaniu wezła chłonnego .Boli mnie kolano i czasem szyja dochadzi do tego jeszcze szczeka a nie wspomniałam chirurg kazał zrobić porzadek z zebami wiec panorame zrobiłam i okazało sie ,że mam wrośniete 3 osemki usunełam w biegu 8 dolna po stonie wezła twierdził ,że to pewnie od tego ten wezeł chodz chirurg szczekowy był zaskoczony tym ,że taki wezeł od zeba ale co mu tam dostał 5oo za wyrwanie wiec :(!Chodziłam z napuchnieta twarza 2 tygodnie co 2 dzien u dentysty dostałam zapalenie suchego zebodołu i coś w kości usunał dretwienie policzka mam po dzien dzisiejszy wiec dałam sobie spokoj z reszta zebow nie boli nie ruszami tak 3 miesiace chodziłam na wyciszenie wyrwanego zeba-szok!!!Trafiłam do kolejnego onkologa obejrzał i stwierdził,że wezły trzeba wyciasc i zbadać.Jego pytanie to tniemy czy co pani chce,dostałam skierowanie na onkologie wymiekłam nie poszłam był to czas końca mojej umowy w pracy i bałam sie ,że nie dostane kolejnej:( pożniej zaczał si ebol głowy z jednej strony trwał 3 do 4 tygodni non stop cmienie takie już nie wiedziałam czy to szczeka czy głowa a może wezły poszłam do neurologa na SOR i tk mozgu czysto tylko jakieś zwapnienia .Jej ale sie rozpisałam nie mam nic o białku tylko wykres zaczyna sie od bardzo wysokiego pagorka i nagle spada i jest tych pagorkow 6 ale 5 takich na kilka mm a pierwszy ma z 5 cm badanie robili w Katowicach na ul.żelaznej

gonia27

28.10.2009 07:18

Odpowiedz

co do temperatury to miałam w wakacje ale to chyba ze stesu i po wyrwanym zebi ea nigdy nie miałam nocnych potow,myślicie jak poprosze o skierowanie na pobranie szpiku to dostane bez problemu ???Bo ja myśle ,że nie tak szybko

olga

28.10.2009 09:40

Odpowiedz

Ten pierwszy pagórek to albuminy - jeżeli jest wysoki to bardzo dobrze! Pozostałe pagórki masz niziutkie, co oznacza, że owszem masz gammaglobulinemię ale poliklonalną co sugeruje jakąś chorobę autoimmunologiczną. Powiedz mi jeszcze czy cierpisz na suchość oczu i jamy ustnej? Jak Twoje parametry wątrobowe? A może masz jakiś rumień na twarzy? Zbadaj sobie koniecznie immunoglobuliny ilościowo (badanie z krwi), głównie IgG, IgM, IgA. Jeżeli wyniki będą w normie to poszukaj dobrego reumatologa. Jeżeli IgG będziesz miała powyżej normy a pozostałe immunoglobuliny obniżone nalegaj na biopsję szpiku w celu oceny ilości plazmocytów. Moim zdaniem to jakaś choroba tkanki łącznej, o szpiczaku raczej nie myśl.

gonia27

28.10.2009 11:10

Odpowiedz

O 10:40, dnia 2009-10-28 olga napisał(-a):

Ten pierwszy pagórek to albuminy - jeżeli jest wysoki to bardzo dobrze! Pozostałe pagórki masz niziutkie, co oznacza, że owszem masz gammaglobulinemię ale poliklonalną co sugeruje jakąś chorobę autoimmunologiczną. Powiedz mi jeszcze czy cierpisz na suchość oczu i jamy ustnej? Jak Twoje parametry wątrobowe? A może masz jakiś rumień na twarzy? Zbadaj sobie koniecznie immunoglobuliny ilościowo (badanie z krwi), głównie IgG, IgM, IgA. Jeżeli wyniki będą w normie to poszukaj dobrego reumatologa. Jeżeli IgG będziesz miała powyżej normy a pozostałe immunoglobuliny obniżone nalegaj na biopsję szpiku w celu oceny ilości plazmocytów. Moim zdaniem to jakaś choroba tkanki łącznej, o szpiczaku raczej nie myśl.

jej mam suchośc oczow i jamy problem z krtania już od bardzo dawno czuje kluche w gardle nie mam zadnego rumienia na twarzy ale czuje pieczenie całej twarzy a co to za choroba ?? to badanie sie tak nazywa immunoglobuliny ilościowo (badanie z krwi), głównie IgG, IgM, IgA mam prosbe to moje gg jak mozesz to odezwij sie 3824194

olga

28.10.2009 13:51

Odpowiedz
Oznacz te immunoglobuliny w klasie IgG, IgM, IgA - w prawie każdym laboratorium to zrobisz, przynajmniej w Warszawie tak jest.
Jeżeli masz takie objawy to strzel sobie lampkę wina i świętuj - moim zdaniem masz zespół Sjogrena lub jakąś chorobę toczniopodobną lub inną złożoną chorobę tkanki łącznej - spokojnie na to się nie umiera i żyje się z tym baaaardzo długo, aż do późnej starości. Wiem co mówię, mam podobnie: podobny proteinogram, podobną morfologię, podobny wynik hist-pat węzła, PET w normie, tysiące badań w trakcie dwuletniej diagnostyki. Poszukaj dobrego reumatologa. Jesteś z Warszawy? Jeżeli chcesz i możesz to podaj swój numer telefonu, zadzwonię. Przeglądnij sobie też moje wątki na tym forum od 2008 roku - zobaczysz i porównasz ze sobą.
Pozdrawiam serdecznie,
Olga

gonia27

28.10.2009 21:13

Odpowiedz

O 14:51, dnia 2009-10-28 olga napisał(-a):

Oznacz te immunoglobuliny w klasie IgG, IgM, IgA - w prawie każdym laboratorium to zrobisz, przynajmniej w Warszawie tak jest.

Jeżeli masz takie objawy to strzel sobie lampkę wina i świętuj - moim zdaniem masz zespół Sjogrena lub jakąś chorobę toczniopodobną lub inną złożoną chorobę tkanki łącznej - spokojnie na to się nie umiera i żyje się z tym baaaardzo długo, aż do późnej starości. Wiem co mówię, mam podobnie: podobny proteinogram, podobną morfologię, podobny wynik hist-pat węzła, PET w normie, tysiące badań w trakcie dwuletniej diagnostyki. Poszukaj dobrego reumatologa. Jesteś z Warszawy? Jeżeli chcesz i możesz to podaj swój numer telefonu, zadzwonię. Przeglądnij sobie też moje wątki na tym forum od 2008 roku - zobaczysz i porównasz ze sobą.

Pozdrawiam serdecznie,

Olga

dziekuje pewnie ,że chetnie podam Ci numer telefonu tylko gdzie nie na watku:) napisałam wyżej numer na gadu gadu jak tylko możesz to napisz do mnie :)a ten zespoł sjorgena to też może być chłoniak złośliwy:(