Napisz coś więcej o objawach: ból kości (jakich kości, ile trwa, jak intensywny), nocne poty, RTG klatki czysty?
Czy w proteinogramie masz coś napisane odnośnie obecności białka monoklonalnego? Możesz zeskanować wykres obrazujący poszczególne frakcje białkowe? Jeżeli nie to przyjrzyj się frakcji gamma - czy widzisz tam taki wąski pagórek? Z wyników moim zdaniem najbardziej niepokojące masz gammaglobuliny - ich podniesiony poziom może sugerować jakąś chorobę autoimmunologiczną (wtedy gdy nie będzie tego pagórka, tzw. piku) albo patologiczny rozrost plazmocytów czyli szpiczaka. Myślę, że w Twoim przypadku to raczej jakaś choroba z autoagresji ponieważ: jesteś za młoda na szpiczaka, masz za niskie OB, gammaglobuliny są podwyższone ale nie jest to wzrost znaczący (w szpiczaku często więcej), białko całkowite masz w normie.
Moim zdaniem dla pewności powinnaś zrobić biopsję szpiku, gdzie oceniona zostanie liczba plazmocytów (procentowo) - do 3-5% nie ma się czym przejmować. Sprawdź również mocznik, kreatyninę, ASPAT, ALAT, Wapń, B2 mikroglobulinę.
I jeszcze gorąca prośba - nie znikaj z tego forum przed diagnozą - pomożesz wielu ludziom, którzy są w podobnej sytuacji. Myślę, że to z całą pewnością nie jest ziarnica!!!
dziekuje za odpowiedz co do bolu kości to zaczeło się od bolu w mostku dokładniej bol zebra 3 i 4 po czym miałam rtg dla wyjasnienia zrobili tk i czystko zero patologi było to 15.o7.09 pożniej dostałam tabletki na zapalenie stawow nic nie przeszło badania z krwi niby wszystko ok a wezełki miałam sama już nie wiem od jakiego czasu myśle,że tak od lutego tłumaczyłam sobie wiecznie chodze zakatarzona i przeziebiona nie mam migdałkow wiec niby zero osłony na krtań-odwiedziłam laryngologa twierdzi ,że jest wszystko ok leczy mnie bez zadnych badan na krtan,chce pozbyć się katatu zyrtekiem smiech na sali. Prosiłam o wymaz powiedziała,że i tak to nic nie zmieni kazała iśc do onkologa i zmienić chirurga wiec kolejny już 4 chirurg nie chciał podjasc się wyciecia wezła na tetnicy. Wycieli malusienkiego pod obojczykiem po tej samej stronie co mam tego na tetnicy.Wynik hist. obraz mikroskopowy odpowiada odczynowo zmienionemu utkaniu wezła chłonnego .Boli mnie kolano i czasem szyja dochadzi do tego jeszcze szczeka a nie wspomniałam chirurg kazał zrobić porzadek z zebami wiec panorame zrobiłam i okazało sie ,że mam wrośniete 3 osemki usunełam w biegu 8 dolna po stonie wezła twierdził ,że to pewnie od tego ten wezeł chodz chirurg szczekowy był zaskoczony tym ,że taki wezeł od zeba ale co mu tam dostał 5oo za wyrwanie wiec :(!Chodziłam z napuchnieta twarza 2 tygodnie co 2 dzien u dentysty dostałam zapalenie suchego zebodołu i coś w kości usunał dretwienie policzka mam po dzien dzisiejszy wiec dałam sobie spokoj z reszta zebow nie boli nie ruszami tak 3 miesiace chodziłam na wyciszenie wyrwanego zeba-szok!!!Trafiłam do kolejnego onkologa obejrzał i stwierdził,że wezły trzeba wyciasc i zbadać.Jego pytanie to tniemy czy co pani chce,dostałam skierowanie na onkologie wymiekłam nie poszłam był to czas końca mojej umowy w pracy i bałam sie ,że nie dostane kolejnej:( pożniej zaczał si ebol głowy z jednej strony trwał 3 do 4 tygodni non stop cmienie takie już nie wiedziałam czy to szczeka czy głowa a może wezły poszłam do neurologa na SOR i tk mozgu czysto tylko jakieś zwapnienia .Jej ale sie rozpisałam nie mam nic o białku tylko wykres zaczyna sie od bardzo wysokiego pagorka i nagle spada i jest tych pagorkow 6 ale 5 takich na kilka mm a pierwszy ma z 5 cm badanie robili w Katowicach na ul.żelaznej