asowa
22.09.2009 08:19
U ciebie może po prostu te węzły takie są i już:)
Autor: kwiatek1981 • 12.08.2009 09:21 • 30 odpowiedzi
asowa
22.09.2009 08:19
kwiatek1981
22.09.2009 13:47
no własnie problem polega na tym ze mi cały czas dokuczaja, tzn a to zaboli czasmi, szczególnie przy zmianie temperatury, ból barku do tegpo dochodzi i różne inne rzeczy, bóle migdałka, gardła uszu. jak do tej pory nie jakiekolwiek leczenie nie pomogło a juz sam nie wiem do jakiego lekarza sie udać. Ciesze sie ze badanie hist-pat nic nie pokazały ale to rozwiazuje moich problemów. bede szukał dalej, z tym ze nie wiem czego. zaczynam od ponownego wymazu z gardła i nosa. a dalej sam nei wiem, moze wkoncu trafie na jakiegos lekarza któremu cos przyjdzie dogłowy.
Olcia24
17.02.2010 19:28
rafal
20.02.2010 11:56
Rok temu mialem taki guz-gule na wezle chlonnym, ktory po terapii antybiotykowej zniknal. CRP, OB ,morfologia w normie.
LEkarz powiedzial ze jest to przez zepsute zeby.
Byl rok spokoju(czeste anginy)
teraz mam czestee bole w wezlach chlonych szyjnch i okolicach pach. powiekszony wezel chlonny podzuchwowy po lewej stronie. Swiadu nie odczuwam, potow nocnych rowniez.
Goraczkowac tez nie goraczkuje.
JEdnak martwi mnie ten bol wezlow..czuje jakby ucisk.jakby ktos mi zylozyl opaske na szyje..
I nie mam pojecia czy jest to wlasnie chloniak, czy moze przez czeste anginy, lub od zebow( ale jesli tak to skad bol pod pacha )
moze ktos mi podopowie czy moglaby to byc ziarnica.
a jesli tak to ile lat sie zyje z Ta choroba.
O 20:28, dnia 2010-02-17 Olcia24 napisał(-a):
Chyba mamy poniekąd podobny problem. Tzn. diagnostycznie. Węzeł miałam z naciekiem komórek atypowych T, o wysokim indeksie Ki67 i do tego jakaś martwica i komórki RS-podobne. Powiedzmy, że było blisko. Nic na siłę nie szukam, ale troche czekałam i widze że mononukloza nie wyklucza czegoś groźniejszego, ale jest póki co jakimś wyjaśnieniem, należy do tych "rzadkich przypadków". Od czasu zabiegu wycięcia węzła (teraz okazuje się, że może należało zacząć od badania krwi na EBV) dokucza mi ramie i łopatka(męczy się szybko) sam węzeł boli tylko przy dotykaniu i nadal jest, twardy i duży plus pare mniejszych w okolicy. Zamierzam przy najbliższej wizycie u lekarza z wynikami na EBV, wspomnieć o ramieniu, bo mnie zaczyna to martwić, że nie moge wrócić do stanu sprzed zabiegu. Zobaczymy jaki będzie werdyktw poniedziałek, ostateczny mam nadzieje.
Trzymaj się i powodzenia:)
Olcia24
20.02.2010 12:44
rafi
20.02.2010 18:18
no wlasnie zeby nie wyleczone jeszcze..
ale gdyby to bylo od zebow to skad bole pod pachami ?
O 13:44, dnia 2010-02-20 Olcia24 napisał(-a):
Specem nie jestem, sama dopiero jestem diagnozowana i na razie wszystko wskazuje na obecność wirusa Epsteina-Barra. Ja od dziecka miałam kłopoty z gardłem, w dzieciństwie miałam usuwany trzeci migdał i prawdopodobnie wówczas złapałam gronkowca złocistego, którego wykryto na początku liceum, gdy przez 3 m-ce chorowałam na krztuśca. Właśnie w okresie kiedy ten gronkowiec był aktywny (ropa w gardle, dziwny smak w ustach i oczywiście infekcje gardła) miałam powiększone węzły chłonne pod żuchwą. Ale ja to ja...
Nie ma zmiłuj musisz iść do lekarza i trochę mu potruć. Niech Ci zrobi wymaz z gardła, badania krwi, w dalszym czasie może biopsje cienkoigłową węzła. Jeśli Cię to tak martwi poproś o skierowanie do hematologa. Póki co to tylko szukanie po omacku.
A jak z tymi zębami, wyleczone?
Pozdrawiam i powodzonka.
Magda
20.02.2010 18:45
Przy ziarnicy węzły są niebolesne.
raf
20.02.2010 19:50
a co to moze byc.. caly dzien czuje bolesnyyy ucisk taki jakby opaska na szyji:(( i bole pod pachami
O 19:45, dnia 2010-02-20 Magda napisał(-a):
Przy ziarnicy węzły są niebolesne.
Kaśku
20.02.2010 20:57
O 20:50, dnia 2010-02-20 raf napisał(-a):
a co to moze byc.. caly dzien czuje bolesnyyy ucisk taki jakby opaska na szyji:(( i bole pod pachami
To mogą być węzły, ale niekoniecznie ziarnica. Może poprostu jakaś infekcja.
Pozdrawiam,
Kasia
kwiatek1981
21.02.2010 10:20
samo i spływająca ropa może świadczyć o chorych zatokach. jeżeli zęby masz nie doleczone zatoki mogą być chore od zębów, szczególnie górne zęby sąsiadujące z zatokami szczękowymi. ja mam identyczne objawy jak TY rafi, walcze z tym juz prawie rok i jak narazie diagnozy brak. aktualnie jestem 2 tygodnie po usunieciu migdałków i teraz dopiero jak mi nie przechodzi lekarze chca sprawdzic mi zatoki, mam miec tk zatok bo na rtg nic nie wychodzi ale to ze na rtg nic nie ma nie oznacza ze nie ma zapalenia zatok. najalepeje skontaktuja sie z lekarzem, nie zrobia ci badania na toksoplazmoze, borelioze itd. moze tutaj cos znajda i podejma leczenie.
O 21:57, dnia 2010-02-20 Kaśku napisał(-a):
O 20:50, dnia 2010-02-20 raf napisał(-a):
To mogą być węzły, ale niekoniecznie ziarnica. Może poprostu jakaś infekcja.
Pozdrawiam,
Kasia
xnd7YiTbV
18.05.2016 14:00
Daar kan ik me grotendeels in vinden. Bij C stelde ik me o.a. andere etenswaren voor. En daarnaast vind ik dat in de presentatie duidelijker naar voren had mogen komen dat hierdoor de &#a2k6;ham-1a8s vraag’ nog niet beantwoord was.@Jan: OK, als het er nog eens van komt, zal ik Maria mailen.