Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy węzły mogą się w ogóle nie zmniejszać??

Autor: Olekk • 21.06.2009 14:50 • 10 odpowiedzi

Olekk

21.06.2009 14:50

Odpowiedz
Jestem po operacji tarczycy - po tym fakcie zapadłem na infekcje - powiększyły się węzły podżuchwowe (do 2cm z obydwu stron) - są miękkie, prawidłowa struktura USG (badam co 2 miesiące), dodatkowo wyczułem kilka poniżej 1 cm na karku z prawej strony (w zasadzie nie kark ale bok szyi) - lekarze uspokajają. Byłem u onkologa - wymacał nic sensacyjnego. Potem byłem u drugiego też raczej uspokajał i kazał obserwować? Ale skąd te węzły są i czemu się nie zmniejszają???? W sumie ważne że się nie powiększają.

Mam pytanie - dopokąd mam się badac i zamartwiać? Często piszecie o kulkach, gulkach, pestkach i fasolkach... a jak się ma trochę tłuszczyku na szyi to tego tak nie widać jak u chudych...

I jeszcze jedno pytanie - czy każdy onkolog zna się na ZZ - może chirurdzy mniej, a może trzeba jakiegoś specjalisty???

I już ostatnie w tym poście - najbardziej zgodni w ocenie są badający apartem USG - że węzły o zachowanej strukturze, odczynowe, reaktywne, z wnękami tłuszcowymi itd. - czy ich "wgląd" w sprawę jest naprawdę uspokajający czy bardzo subiektywny? Inaczej pytając: czy badający pomiarem USG rozpoznaje węzły ziarnicze?
Dziękuję z góry za odpowiedź

baldi

22.06.2009 06:58

Odpowiedz

O 16:50, dnia 2009-06-21 Olekk napisał(-a):

powiększyły się węzły podżuchwowe [..] lekarze uspokajają. Byłem u onkologa [...]. Potem byłem u drugiego też raczej uspokajał [...]

powiekszonych wezlow podzuchwowych nie wiaze sie z ziarnica.

W sumie ważne że się nie powiększają.

no wlasnie, wiec po co szukac sobie dodatkowych problemow.

I jeszcze jedno pytanie - czy każdy onkolog zna się na ZZ

*mocno* naiwne pytanie.

czy badający pomiarem USG rozpoznaje węzły ziarnicze?

nie.

asterath

22.06.2009 16:56

Odpowiedz

O 08:58, dnia 2009-06-22 Baldi napisał(-a):

powiększyły się węzły podżuchwowe [..] lekarze uspokajają. Byłem u onkologa [...]. Potem byłem u drugiego też raczej uspokajał [...]

powiekszonych wezlow podzuchwowych nie wiaze sie z ziarnica.

Jak to nie? U mnie wlasciwiwe tylko wezly podzuchwowe sa powiekszone, inne nie daja (albo juz przestaly) dawac o sobie znac.

Aelirenn

23.06.2009 12:00

Odpowiedz

Ale skąd te węzły są i czemu się nie zmniejszają????

Węzły na szyi są od byle g...anej infekcji np.gardła. Tak - mogą się nie zmniejszyć jeśli uległy zwłóknieniu czyli trwałemu powiększeniu. Nie ma co szukać dziury w całym. Obserwuj węzły (tylko nie macaj non stop) i się nie denerwuj.

Pozdrawiam.

idkfa

24.06.2009 10:22

Odpowiedz

A czy węzły mogą się powiększać od ich ciągłego macania??

baldi

24.06.2009 16:09

Odpowiedz

O 12:22, dnia 2009-06-24 idkfa napisał(-a):

moga, tak samo jak i inne czesci ciala. zwiazane jest to z wiekszym ukrwieniem.

Ciekawy

24.06.2009 16:18

Odpowiedz

O 12:22, dnia 2009-06-24 idkfa napisał(-a):

Z tego co ja wyczytałem to tak - choć Oficjalnych badań na ten temat nikt nie robił :)

- http://www.healthboards.com/boards/archive/index.php/t-26251.html-

Lekarz stwierdził że dotykanie powiększonych węzłów chłonnych po to by sprawdzić ich wielkość powoduję to, że utrzymują się one powiększone i nie zmniejszają się.

idkfa

24.06.2009 18:34

Odpowiedz
hm... no to dobrze

a zdrowe węzły powinny być ruchome?

i czy przy ziarnicy stają sie stałe (w przypadku gdy odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: tak) ?

idkfa

24.06.2009 18:48

Odpowiedz
hm... no to dobrze

[b]a zdrowe węzły powinny być ruchome?[/b]

i czy przy ziarnicy stają sie stałe (w przypadku gdy odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: tak) ?

Ciekawy

24.06.2009 21:10

Odpowiedz

O 20:48, dnia 2009-06-24 idkfa napisał(-a):

hm... no to dobrze

[b]a zdrowe węzły powinny być ruchome?[/b]

Generalnie na Forum chyba nie ma dwóch identycznych przypadków z identycznymi objawami :) Co diagnoza to inne objawy - inne węzły inne miejsca itp :) Nie ma reguły.

Ja trzymam się tego co mi powiedziało już kilku onkologów min. z CO I że węzły Ziarniczne są dość charakterystyczne i zazwyczaj widać je "na gołe oko" (o ile akurat te się powiększyły ze względu na nowotworowy rozrost) Generalnie jak już było pisane setki razy - Powodów powiększenia węzłów jest może ze 100 z czego 90 będą to błache infekcje 91 ZZ a reszta inne przeżuty nowotworowe - przykładowo. Nie da rady postawić diagnozy przez internet :) Proponuję badania - pytanie lekarzy i trochę samodzielnej analizy swojego organizmu z zachowaniem marginesu dla hipochondrii :)

Raz jeszcze Podstawowe Badania które wiele nie kosztują

Morfologia + OB + CRP + Rozmaz

RTG Klatki Piersiowej

RTG Jamy Brzusznej

USG węzłów z zaznaczeniem ich echostruktury

Przy czym Pamiętać zachorowalność to 2-3 przypadki na 100 000 osób - wiec nie każdy ma ten "zaszczyt" dołączenia do zacnego Grona :)

JimmiXzSq

19.05.2017 02:38

Odpowiedz

cJPO8h http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com