Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

sowieoczy.pl

Autor: Joaśka Żbikowska • 11.02.2005 20:06 • 37 odpowiedzi

Joaśka Żbikowska

11.02.2005 20:06

Odpowiedz
Mam kilka uwag na temat serwisu www.sowieoczy.pl ale nie ma kto na nie odpowiadać - szkoda. Dlatego spróbuję tutaj.

Po pierwsze stronka sprawia wrażenie zrobionej na kolanie. Przy tak wielkim materiale zgromadzonym przez Wojtka - mogłoby to lepiej i profesjonalniej wyglądać, szczególnie gdy robią ją ludzie związani zawodowo z informatyką.

Po drugie - uzurpowanie sobie praw do ogólnie pojętego serwisu jest nadużyciem. Materiały gromadził Wojtek, wiele osób mu pomagało, ktoś tam pisał teksty, ludzie wysyłali zdjęcia. Wojtek nigdy nie pozwolił sobie napisać - "wszelkie prawa zastrzeżone".
Po trzecie - co wynika z drugiego - prosiłabym o zapytanie mojego syna czy życzy sobie figurować na stronie sowie oczy, wraz ze zdjęciem. Na stronie Wojtka to miało sens, ponieważ była tam informacja - jaki rodzaj ziarnicy, jakie stadium, jak leczone, od kiedy remisja, kontakt z ozdrowieńcem - a nie zdjęcie i nazwisko - to nie ma sensu. Dane były przekazane Wojtkowi - autorowi bezpłatnego serwisu, non profit - o ziarnicy - w celu szerzenia wiedzy o chorobie.

Po trzecie i pół. Współzałożyciel przyszłej fundacji umieścił swoje zdjęcie w kolorkach - dla postronnej osoby wygląda to jak mistrz i jego stadko...

Po czwarte - nietaktem jest usuwanie komentarzy po 48 godzinach. Może należy skorzystać z jakiegoś innego programu do prowadzenia serwisu też za darmo ale lepszego? Na forum Wojtka, żadne (oprócz wulgarnych czy destrukcyjnych) nie były usuwane!

Po piąte - moja luźna uwaga nt nazwy fundacji (sowie oczy)- była tylko luźną uwagą, rzuconą przez mnie. NA nowym "portalu" jest przypisana już do innej osoby. Przykro mi, że nikt nie podziękował. To sama sobie podziękuję. Dziękuję, Joasiu.

Po szóste - jeżeli fundacja ma na celu pomoc innym - to na pewno nie działa w ciemno i ad hoc. Dlatego prosiłabym o informacje jaki jest konkretny plan działań fundacji (oprócz pozyskiwania funduszy i autoreklamy założycieli).
Na pewno są już jakieś najbliższe cele. Z tego wynika siódme.

Po siódme - i najważniejsze. Urzedzam, że może jestem ślepa i przeoczyłam - proszę wskazać mi na stronie www.sowieoczy.pl - jakiekolwiek słowa podziękowania dla Wojtka Piotrowicza za materiały, które w dobrej wierze udostępnił fundacji.
Pozdrawiam

121277

11.02.2005 20:19

Odpowiedz

2005-02-11 21:06... Joaśka Żbikowska napisał(a):

Mam kilka uwag na temat serwisu www.sowieoczy.pl ale nie ma kto na nie odpowiadać - szkoda. Dlatego spróbuję tutaj.

Podpisuję sie pod tym obiema rękami.

Na stronie panuje bałagan, nie wiadomo, gdzie czego szukać.

Informacje podane są bezosobowo i sucho jak w podręczniku medycyny.

To ma podnosić na duchu?

Znielubiłam tę strone od pierwszego wejrzenia.

Nie będę komentować wszystkich punktów, które poruszyła Asia - ale z każdym się zgadzam.

Zresztą co tu duzo mówić - inaczej to sobie wyobrażałam i jestem bardzo rozczarowana.

Poza tym to coś nigdy nie dorówna stronie Wojtka.

Tu widać, ze włożył w stronę całego siebie.

A tam - że ktoś chce go po prostu wykorzystać.

Pozdrawiam

Wiola

Gosia

11.02.2005 21:11

Odpowiedz

2005-02-11 21:19... 121277 napisał(a):

Ja jestem emocjonalnie związana z Wielką Stopą.Jak dobrze, że można tu sobie dzisiaj popisać. Wczoraj byłam w szoku, gdy zobaczyłam "Koniec Wielkiej Stopy?". Jestem chyba genetycznie skazana na wierność;). Pozdrawiam.

PaWell

11.02.2005 21:59

Odpowiedz

cóż widzę że sytuacja dojrzała do tego by ją sobie wyjaśnić

2005-02-11 21:06... Joaśka Żbikowska napisał(a):

Po pierwsze stronka sprawia wrażenie zrobionej na kolanie. Przy tak wielkim materiale zgromadzonym przez Wojtka - mogłoby to lepiej i profesjonalniej wyglądać, szczególnie gdy robią ją ludzie związani zawodowo z informatyką.

Strona jest zrobiona "ad hoc" gdyż Wojtek dał mi __jeden_ dzień__ na jej zrobienie.

cytuję

list 1:

From: piotrowicz@radiobartoszyce.pl

Date: 6 luty 2005 19:39:21 GMT+01:00

To: Pawel.Moszumanski@egis.pl

Reply-To: piotrowicz@radiobartoszyce.pl

Hello Pawel,

jutro wieczorkiem rezygnuje z domen

http://www.ziarnicazlosliwa.prv.pl

http://www.ziarnica.prv.pl

zmobilizuj swoich ludzi, zeby postawili COKOLWIEK. jakas wzmianke, ze w tym miejscu bedzie strona stowarzyszenia i beda tam materialy zwiazane z ziarnica.

list numer 2:

Subject: Re[2]:

Date: 6 luty 2005 22:00:46 GMT+01:00

To: pawel.moszumanski@egis.pl

Hello Pawel, dnia 2005-02-06 o 19:45 stało jak poniżej:

hmm.... a co z Tobą ?

nie chce o tym pisac. mowic tez nie..

:-(

może nie do końca uda się to zrobić już jutro... dwa,trzy >dni więcej

?

spoko. we czwartek wieczor oddam domeny.

PaWell

11.02.2005 22:03

Odpowiedz

Po drugie - uzurpowanie sobie praw do ogólnie pojętego >serwisu jest nadużyciem. Materiały gromadził Wojtek, wiele >osób mu pomagało, ktoś tam pisał teksty, ludzie wysyłali >zdjęcia. Wojtek nigdy nie pozwolił sobie napisać - "wszelkie >prawa zastrzeżone".

napis jest bo był w kodzie żródłowym - niedopatrzenie,

materiały są między innymi od Wojtka...

Poza tym to kto powiedział, że Wojtek nie bierze w tym udziału ?

cytuję

list 1:

Subject: Re[2]: Przenosiny...

Date: 7 luty 2005 17:04:23 GMT+01:00

Hello Pawel, dnia 2005-02-07 o 14:23 stało jak poniżej:

jesli uda Ci sie przeniesc forum dyskusyjne, to bierz je ;)

jakiś zrzut z bazy danych....

spoko, podesle Ci to, co jest.

list 2:

Date: 7 luty 2005 13:48:26 GMT+01:00

Hello Pawel,

moge Ci podeslac sporo materialow, ktore u mnie lezaly pod nazwa "ziarnica - do obrobki"..

to bedzie pare Uadnych megabajtow..

napisz mi tylko jak Ci to wrzucic na majla (archiwum .rar), zeby

przeszlo przez fajerUola..

PaWell

11.02.2005 22:04

Odpowiedz

Po trzecie - co wynika z drugiego - prosiłabym o zapytanie mojego syna czy życzy sobie figurować na stronie sowie oczy, wraz ze zdjęciem. Na stronie Wojtka to miało sens, ponieważ była tam informacja - jaki rodzaj ziarnicy, jakie stadium, jak leczone, od kiedy remisja, kontakt z ozdrowieńcem - a nie zdjęcie i nazwisko - to nie ma sensu. Dane były przekazane Wojtkowi - autorowi bezpłatnego serwisu, non profit - o ziarnicy - w celu szerzenia wiedzy o chorobie.

wyjaśnienie w http://www.sowieoczy.pl//comment.php?mode=display&order=ASC&pid=2

PaWell

11.02.2005 22:07

Odpowiedz

Po trzecie i pół. Współzałożyciel przyszłej fundacji >umieścił swoje zdjęcie w kolorkach - dla postronnej osoby >wygląda to jak mistrz i jego stadko...

przypadek, działanie całkowicie niezamierzone, osoba która de'facto "wkładała" zdjęcie nie przerobiła jej na BW,

Wojtka prosiłem od jakiegoś czasu by umieścił również mnie na liście... zrobiłem to sam w pośpiechu i efekt jaki jest widać... podkreślam iż nie jest to zamierzone działanie.

Przy pierwszej nadażającej się okazji ulegnie to zmianie

PaWell

11.02.2005 22:09

Odpowiedz

Po czwarte - nietaktem jest usuwanie komentarzy po 48 godzinach. Może należy skorzystać z jakiegoś innego programu do prowadzenia serwisu też za darmo ale lepszego? Na forum Wojtka, żadne (oprócz wulgarnych czy destrukcyjnych) nie były usuwane!

komentarz __NIE_SĄ_USUWANE .... jedynie usuwana jest informacja o nich która pojawia się na stronie główniej. Proszę sprawdzić.... wystarczy poczekać 48 godzin.

koot

11.02.2005 22:09

Odpowiedz

Ufff jakos tak pusto bylo bez Wielkiej Stopy... ten jeden dzien...

PaWell

11.02.2005 22:15

Odpowiedz

Po piąte - moja luźna uwaga nt nazwy fundacji (sowie oczy)- była tylko luźną uwagą, rzuconą przez mnie. NA nowym "portalu" jest przypisana już do innej osoby. Przykro mi, że nikt nie podziękował. To sama sobie podziękuję. Dziękuję, Joasiu.

a czy ja miałem czas na cokolwiek... w obliczu zamknięcia tego miejsca....

informacja

PaWell

dodano: 2005-02-10 17:42

no to jest ... na razie jeszcze w powijakach :)

no i dns jeszcze nie wszystkie go znają... dlatego na razie proponuje adres IP http://213.17.165.179/ za kilkanaście

godzin adres: www.sowieoczy.pl

W tej chwili trwają prace nad przeniesieniem informacji z Wielkiej Stopy...

Czekamy na uwagi i POMOC w prowadzeniu serwisu.

pojawiła się i za pięć minut serwis Wojtka zniknął... to miąlo być miejsce do dyskusji

zatem

DZIĘKUJEMY CI JOASIU ZA PROPOZYCJE NAZWY.

PaWell

11.02.2005 22:18

Odpowiedz

Po szóste - jeżeli fundacja ma na celu pomoc innym - to na >pewno nie działa w ciemno i ad hoc. Dlatego prosiłabym o >informacje jaki jest konkretny plan działań fundacji (oprócz >pozyskiwania funduszy i autoreklamy założycieli).

nie Fundacja a Stowarzyszenie a statut jest podlinkowany przez Wojtka gdzieś w wątku Stowarzyszenie... zapraszam do pracy nad nim.

Co do autoreklamy.... wybacz ale nawet tego nie skomentuje...

PaWell

11.02.2005 22:22

Odpowiedz

Po siódme - i najważniejsze. Urzedzam, że może jestem ślepa >i przeoczyłam - proszę wskazać mi na stronie www.sowieoczy.pl >- jakiekolwiek słowa podziękowania dla Wojtka Piotrowicza za >materiały, które w dobrej wierze udostępnił fundacji.

nie Funadacji a Stowarzyszeniu...

poza tym Wojtek mam nadzije w końcu da mi się namówić na Wspólną prace w stowarzyszeniu. Jeśli chodzi o strone to jest w pewnym sensie jest współautorem, a na pewno ma uprawnienia do administrowania nią.

Zwracam poza tym uwagę, iż strona http://www.radiobartoszyce.pl/wielka/ to nie to samo co www.ziarnicaslosliwa.prv.pl

i skąd wogóle pomysł, że Wojtek nie ma z nową stroną nic wspólnego... podziękowania... owszem...

Czy jak się przeprowadzasz w nowe miejsce to dziękujesz swoim współmieszkańcom że się przeprowadzili razem z Tobą ?

ziajka

11.02.2005 22:36

Odpowiedz

Mam pomysł – dajmy SowimOczom.pl trochę czasu. Strona Wojtka nie od razu wyglądała tak jak teraz. Wszystko wymaga dopracowania i naszego zaangażowania. Spodobał się koncept Stowarzyszenia, to spróbujmy je współtworzyć. Wszelkie błędy i niedociągnięcia będą z pewnością za naszym zgłoszeniem na bieżąco usuwane.

2005-02-11 21:19... 121277 napisał(a):

to coś nigdy nie dorówna stronie Wojtka

nie obrażajmy Pawła, który bardzo się stara stworzyć stronę odpowiadającą naszym wymaganiom. Sformułowanie ‘to coś’ to chyba lekka przesada..

PaWell

11.02.2005 22:41

Odpowiedz

Podpisuję sie pod tym obiema rękami.

Na stronie panuje bałagan, nie wiadomo, gdzie czego szukać.

nowe miejsce... stare przyzwyczajenia... nic na to nie poradzę.. w tej chwili... naprawdę biorąc pod uwagę presję czasu udało nam się całkiem dobrze przenieść zawartość serwisu.

Informacje podane są bezosobowo i sucho jak w podręczniku medycyny.

są kropka w kropke ( poza ozdobnikami - nie było na to czasu ) przeniesione ze strony Wielkiej Stopy

To ma podnosić na duchu?

Znielubiłam tę strone od pierwszego wejrzenia.

Nie będę komentować wszystkich punktów, które poruszyła Asia - ale z każdym się zgadzam.

Zresztą co tu duzo mówić - inaczej to sobie wyobrażałam i jestem bardzo rozczarowana.

to podziel się swoimi uwagami.. powiedz co sobie wyobrażałaś i jak... nic nie jest przesądzone... jeśli pozostali się zgodzą na przyjęcie pewnej formy to po prostu się ją przyjmie...

i nigdy nie stawiało sobie tego za Cel ... to Wojtek sugerował oddzielenie serwisu o ziarnicy od Swojej Strony.

A tam - że ktoś chce go po prostu wykorzystać.

To już są MOCNE SŁOWA - jestem człowiekiem honorowym i nie zgodze się z rzucaniem słów na wiatr w stosunku do mojej osoby.

baldi

11.02.2005 22:45

Odpowiedz
forwardowanie majli jest ponizej pasa.

chociaz, moze.. publikujmy dalej?

PaWell

11.02.2005 22:57

Odpowiedz
list otwarty:
tak nagłym wyłączeniem swojego serwisu mocno namieszałeś... użytkownikom należą się słowa wyjaśnienia... nie będę sam spijał piwa które obaj naważyliśmy... Dlaczego pozostali nie mają znać prawdy... ja nie mam nic do ukrycia. Chciałem dodać element stowarzyszenia do tego co już było po to by pomóc innym. To TY w pewnym sensie wymogłeś na mnie otworzenie drugiego serwisu... a teraz zamiast myśleć o tym jak pomóc innym to bawimy się w ping ponga słownego...
Pytam PO CO ZAMYKAŁEŚ SERWIS ( wprowadzając tyle negatywnych emocji ) jak jeszcze nie byliśmy gotowi ze Stowarzyszeniem i nowym miejscem... prosze odpowiedz na forum.

pozdrawiam.

rozżalony ....
Paweł Moszumański

PaWell

11.02.2005 23:04

Odpowiedz

2005-02-11 23:45... Baldi napisał(a):

nie przesyłam żadnych prywatnych treści... wszystko dotyczy tylko wyjaśnień związanych z serwisem i niech tak pozostanie.

baldi

11.02.2005 23:14

Odpowiedz

2005-02-12 00:04... PaWell napisał(a):

nie przesyłam żadnych prywatnych treści...

tu przeslales:

dodano: 2005-02-11 22:59

PaWell

11.02.2005 23:20

Odpowiedz

nie przesyłam żadnych prywatnych treści...

tu przeslales:

dodano: 2005-02-11 22:59

przepraszam... poniosło mnie.... przesadziłem

chciałem wyjaśnić sytuacja... wiem... moja wina...

każdemu może się przydażyć... liczę na wyrozumiałość

pozdrawiam serdecznie...

/PM

baldi

11.02.2005 23:20

Odpowiedz

nigdy nie chcialem brac udzialu w tej dyskusji, ktora zapoczatkowala Aśka.

ale dobrze, Pawel tego chce - prosze bardzo.

Hello Pawel, dnia 2005-02-11 o 23:55 stało jak poniżej:

na temat forwardowania CZYICHKOLWIEK maili znasz moje zdanie, prawda?

tak... znam...

to fajnie, ze je szanujesz.

tak nagłym wyłączeniem swojego serwisu mocno namieszałeś...

dalem ludziom 4 dni. mysle, ze to duzo.

Chciałem dodać element stowarzyszenia do tego co już było po to by pomóc innym

na co ja sie nie zgodzilem. jest to w majlach. napisalem, ze moja strona nie ma nic wspolnego z zadna organizacja, nie miala miec w swoich zalozeniach i nigdy nie bedzie miec.

To TY w pewnym sensie wymogłeś na mnie otworzenie drugiego serwisu...

w pewnym sensie... tylko w pewnym. serwis mial byc po to, by oddzielic to od mojej strony. bo moja strona to strona PRYWATNA. Lukasz chcial jakos strone powiazac z jego Fundacja. "tez" nie wyszlo.

a teraz zamiast myśleć o tym jak pomóc innym to bawimy się w ping ponga słownego...

ja sie nie mam zamiaru bawic. zrobiles blad - wziales galerie ozdrowiencow, choc mowilem Ci, ze nie mozesz. Aśka by glosu nie podniosla CHYBA, gdyby nie fotka jej syna.

Pytam PO CO ZAMYKAŁEŚ SERWIS

MOIM ZDANIEM nie mialo znaczenia czy zamkne go dzis/jutro/za 5 dni. uzytkownikow swojej strony poinformowalem, ze strona bedzie zamknieta,

poinformowalem o oddaniu domen.

jak dla mnie jest to /EOT. decyzja o zamknieciu WIELKIEJ stopy zapadla.