Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to może być ziarnica?

Autor: Mango • 28.05.2008 20:14 • 27 odpowiedzi

Mango

28.05.2008 20:14

Odpowiedz
witam, od 10 miesięcy mam problem. zaczęło się wszystko od bólu po wypiciu bardzo niewielkiej ilości alko. Potem ból powtarzał się z różną intensywnością, zazwyczaj dotyczył prawej strony, tj: ręki w odcinku od łokcia po bark, przez szyję, czasem aż po głowę i zawsze występował po znikomym wręcz spożyciu. Po jakimś czasie ból stał się odczuwalny także mimo braku bodzcow alkoholowych. Wtedy udalam sie do lekarza, dostalam skierowanie do reumatologa. po badaniach okazalo sie ze mam podwyzszone OB

Andrzej

29.05.2008 12:05

Odpowiedz

Ból szyi po wypiciu alkoholu jest niepokojącym objawem. Powinnaś iść do onkologa albo hematologa na konsultację.

BART

29.05.2008 14:17

Odpowiedz

A miałaś robione USG szyi ? Masz jakieś powiększone węzły chłonne ? Nie ma w Twojej relacji.

Mango

29.05.2008 14:47

Odpowiedz

O 16:17, dnia 2008-05-29 BART napisał(-a):

A miałaś robione USG szyi ? Masz jakieś powiększone węzły chłonne ? Nie ma w Twojej relacji.

Nie miałam USG szyji, bylam badana przez lekarzy, reumatologa i neurologa i nie stwierdzili niczego niepokojacego, choc mnie sie juz wtedy wydawalo ze jak dotykam szyji po prawej stronie, tam gdzie jest ognisko bolu poalkoholowego, to wyczuwam powiekszony wezel, ale skoro zostal on zignorowany przez lekarza to moze jest powiekszony tylko nieznacznie.

Ile kosztuje takie USG szyji?

asdfa

29.05.2008 15:00

Odpowiedz

O 16:47, dnia 2008-05-29 Mango napisał(-a):

Ile kosztuje takie USG szyji?

30-100 zł.

Mango

07.06.2008 07:30

Odpowiedz
W rentgenie klatki piersiowej wyszedł pakiet powiększonych węzłów w śródpiersiu. Z mocnym podejrzeniem ziarnicy muszę udać się na pobranie materiału do badań.

Skoro pierwsze objawy choroby

Morela

07.06.2008 08:49

Odpowiedz

O 09:30, dnia 2008-06-07 Mango napisał(-a):

W rentgenie klatki piersiowej wyszedł pakiet powiększonych węzłów w śródpiersiu. Z mocnym podejrzeniem ziarnicy muszę udać się na pobranie materiału do badań.

Skoro pierwsze objawy choroby

olllll

13.12.2008 15:59

Odpowiedz

witam, mam pytanie. a mianowicie, czy jezeli wyniki badan tzn morfologia wszystkie wyniki wrecz wzorcowe, ob =2, crp i aso wszystko w normie to moge byc spokojny?? pozdrawiam

Mimi

01.06.2009 12:43

Odpowiedz

Możecie odpowiedzieć na poniższą wiadomość.....

O 16:59, dnia 2008-12-13 olllll napisał(-a):

witam, mam pytanie. a mianowicie, czy jezeli wyniki badan tzn morfologia wszystkie wyniki wrecz wzorcowe, ob =2, crp i aso wszystko w normie to moge byc spokojny?? pozdrawiam

Kaśku

01.06.2009 13:42

Odpowiedz

O 14:43, dnia 2009-06-01 Mimi napisał(-a):

witam, mam pytanie. a mianowicie, czy jezeli wyniki badan tzn morfologia wszystkie wyniki wrecz wzorcowe, ob =2, crp i aso wszystko w normie to moge byc spokojny??

Niestety nie. Niejednokrotnie już na forum można było spotkać osoby ze zdiagnozowaną ZZ które miały idealne wyniki krwi w omencie wykrycia choroby. Jedyną metodą diagnostyczną która w dużym procencie może wykluczyć ZZ jest biopsja węzła.

Pozdrawaim,

Kasia

zoisyte

01.06.2009 13:43

Odpowiedz

O 14:43, dnia 2009-06-01 Mimi napisał(-a):

A jak tu odpowiedzieć?

Proszę opisać przypadek to będę miał na co odpowiedzieć.

Jakaś historia, dlaczego badania krwi, dlaczego miałby nie być w normie?

Kocham takich.

Rzuci hasło, weź wyciągnij szklaną kulę i mu odpowiedz.

Łuki

01.06.2009 17:48

Odpowiedz
Witam. Tak siedzę i czytam te forum że aż w końcu sam zapytam, chociaż wiem że to nie to samo co wizyta u lekarza, dlatego w końcu jutro idę do internisty.

Mój problem dotyczy węzłów za uchem na kości. Są tam 3 węzły ok 1 cm. Mam je dosyć długo szczerze to nie pamiętam kiedy je pierwszy raz wyczułem ale ok 2 lat temu. Pamiętam tylko 1 jak był mały, urósł do ok 1 cm może 1,2 (szerokość ok 3-4mm) ciężko to wyczuć. cały czas są takie same, twarde lekko się przesuwają. Ostatnio jakby coś się pojawiało za drugim uchem ale jak narazie strasznie płaskie o średnicy ok 4mm. Wyczułem też nad obojczykiem dwa takie małe ok 4mm też jakiś czas temu. CZasem mam wrażenie jakby mnie te nad obojczykiem bolały, jakbym miał coś za "krótkie", niezlokalizowany lekki ból niby w barku niby w szyi. Jak siedzę długo z ręką opuszczoną w dół to czasem po podniesieniu barku czuję ból jakby coś się naciągało podczas tego siedzenia. Czasami lekko swędzi mnie skóra ale możliwe że to od uczulenia bo podobno jestem uczulony na roztocza kurzu domowego i pyłki traw chociaż innych objawów raczej nie mam. Przeczytałem już chyba cały internet i przyczyny powiększonych węzłów mogą być różne. Ogólne prawie wcale nie choruję, jedyna moja choroba to raz na pare miesięcy katar. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. Z góry dziękuję i przepraszam, pewnie za kolejny wpis przewrażliwionego kolesia:) Pozdrawiam

gabi18

01.06.2009 18:46

Odpowiedz
witam, od 10 miesięcy mam problem. zaczęło się wszystko od bólu po wypiciu bardzo niewielkiej ilości alko. Potem ból powtarzał się z różną intensywnością, zazwyczaj dotyczył prawej strony, tj: ręki w odcinku od łokcia po bark, przez szyję, czasem aż po głowę i zawsze występował po znikomym wręcz spożyciu. Po jakimś czasie ból stał się odczuwalny także mimo braku bodzcow alkoholowych. Wtedy udalam sie do lekarza, dostalam skierowanie do reumatologa. po badaniach okazalo sie ze mam podwyzszone OB

Łuki

01.06.2009 21:14

Odpowiedz

tzn mnie po alkoholu raczej nie boli. dzis wypilem piwko i jest ok. teraz troche mnie boli bo ciagle napinalem bark w celu sprawdzenia gdzie mnie boli. nie czułem się jakoś zmęczony wieczorem ale temperatury nie badałem, myśle że czułbym że jest wyższa. A mocny jest taki ból po alkoholu?

Łuki

01.06.2009 21:15

Odpowiedz

sorki myslelem ze to do mnie.

zoisyte

02.06.2009 06:25

Odpowiedz

O 19:48, dnia 2009-06-01 Łuki napisał(-a):

Witam. Tak siedzę i czytam te forum że aż w końcu sam zapytam, chociaż wiem że to nie to samo co wizyta u lekarza, dlatego w końcu jutro idę do internisty.

Mój problem dotyczy węzłów za uchem na kości. Są tam 3 węzły ok 1 cm. Mam je dosyć długo szczerze to nie pamiętam kiedy je pierwszy raz wyczułem ale ok 2 lat temu. Pamiętam tylko 1 jak był mały, urósł do ok 1 cm może 1,2 (szerokość ok 3-4mm) ciężko to wyczuć. cały czas są takie same, twarde lekko się przesuwają. Ostatnio jakby coś się pojawiało za drugim uchem ale jak narazie strasznie płaskie o średnicy ok 4mm. Wyczułem też nad obojczykiem dwa takie małe ok 4mm też jakiś czas temu. CZasem mam wrażenie jakby mnie te nad obojczykiem bolały, jakbym miał coś za "krótkie", niezlokalizowany lekki ból niby w barku niby w szyi. Jak siedzę długo z ręką opuszczoną w dół to czasem po podniesieniu barku czuję ból jakby coś się naciągało podczas tego siedzenia.

To nie węzły. Ani te za uchem ani te nad obojczykiem.

Gabi18

02.06.2009 09:17

Odpowiedz

O 23:14, dnia 2009-06-01 Łuki napisał(-a):

tzn mnie po alkoholu raczej nie boli. dzis wypilem piwko i jest ok. teraz troche mnie boli bo ciagle napinalem bark w celu sprawdzenia gdzie mnie boli. nie czułem się jakoś zmęczony wieczorem ale temperatury nie badałem, myśle że czułbym że jest wyższa. A mocny jest taki ból po alkoholu?

Wiesz pamietam kiedys jedna sytuacje siedzialam sobie ze znajomymi w barze na piwku wypilam tylko lyk. Obrecze barkowe tak mnie zaczely bolec, ze nie moglam sama isc i ,,wylam" z bolu (przynamjmniej u mnie byl tak silny bol) pozniej nie moglam juz nawet patrzec na alko. Ale bole mialam tez wieczorem jak szlam spac wtedy bolalo mnie to ze oddycham, ze lezy na mnie koldra, nie moglam wstac, nie moglam lezec wiec caly czas jechalam na ketonalu i innych przeciwbolowych, ktore tez malo dzialaly. Jednak trzeba pamietac ,ze nie kazdy ma takie objawy.

Anna

02.06.2009 09:39

Odpowiedz

O 08:25, dnia 2009-06-02 Zoisyte napisał(-a):

Jesteś pewien?

zoisyte

02.06.2009 11:39

Odpowiedz

O 11:39, dnia 2009-06-02 Anna napisał(-a):

O 08:25, dnia 2009-06-02 Zoisyte napisał(-a):

Jesteś pewien?

Tak

Łuki

02.06.2009 11:45

Odpowiedz

To co to w takim razie jest?