Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Katar, grypa ?

Autor: koot • 10.10.2004 15:02 • 25 odpowiedzi

koot

10.10.2004 15:02

Odpowiedz
Hej.
W piatek wzialem pierwsza chemie, a dzis (niedziela) mam ostry katar i lekka goraczke. Cos jakby poczatek grypy.
Czy w takich wypadkach lepiej dzwonic do swojego hematologa czy isc do lokalnego lekarza pierwszego kontaktu?
Czy przeczekac i wziasc jakies leki typu witamina c rutynoscorbin???

Pozdrowienia ! :-)

Kasia

10.10.2004 21:22

Odpowiedz

2004-10-10 17:02... KooT napisał(a):

Hej.

W piatek wzialem pierwsza chemie, a dzis (niedziela) mam ostry katar i lekka goraczke. Cos jakby poczatek grypy.

Czy w takich wypadkach lepiej dzwonic do swojego hematologa czy isc do lokalnego lekarza pierwszego kontaktu?

Czy przeczekac i wziasc jakies leki typu witamina c rutynoscorbin???

Wydaje mi się, że dla pewności warto skontaktować się ze swoim lekarzem, onkologiem czy hematologiem, może czasami po chemii poprostu są takie objawy. Lekarz rodzinny pewnie niewiele ci powie bo oni o nowotworach, chemii i skutkach niewiele wiedzą, a po co dodatkowo się faszerować środkami, które nie pomogą i dodatkowo sobie obciążać wątrobę:)

Pozdrawiam.

beata

12.10.2004 06:25

Odpowiedz
i jak tam?? minely te dolegliwosci??
pozdrawiam

koot

12.10.2004 12:02

Odpowiedz

2004-10-12 08:25... beata napisał(a):

i jak tam?? minely te dolegliwosci??

pozdrawiam

Hej! :)

No katar minal, ale teraz mam inny problem.

Przy jedzeniu czuje pieczenie w sliniankach. Jak cos sie wklada do ust (jedzenie) to naturlanych odruchem jest ze slinianki zaczynaja sline wydzielac. I wtedy czuje takie pieczenie ponizej uszu. Chociaz dzis juz mniejsze niz wczoraj ;) no i ciagle mam goraczke 37 wieczorami 37.6...

Poczekam do piatku , jade na kontrole morfologi to moze od razu zobacze sie z lekarzem ;)

Pozdrowienia :)

beata

12.10.2004 16:51

Odpowiedz
moje dziewcze mialo podobne dolegliwosci (to pieczenie w slininkach)-po drugiej chemii wszystko ustapilo...aaaa jeszcze jedno, kiedy miala pierwsze podanie, tez goraczkowala.
Jeszcze jedna rada-uwazaj na stany grzybiczne w jamie ustnej i przelyku, zostaly mi 2 flakoniki preparatu o nazwie MORONAL (niedostepny u nas),a bardzo skuteczny na takie dolegliwosci-moge odstapic (dostalam je za darmo od serdecznej przyjaciolki i nic za nie nie chce)-ale to juz Twoja decyzja
pozdrawiam

koot

12.10.2004 17:05

Odpowiedz

2004-10-12 18:51... beata napisał(a):

Jeszcze jedna rada-uwazaj na stany grzybiczne w jamie ustnej i przelyku, zostaly mi 2 flakoniki preparatu o nazwie MORONAL (niedostepny u nas),a bardzo skuteczny na takie dolegliwosci-moge odstapic (dostalam je za darmo od serdecznej przyjaciolki i nic za nie nie chce)-ale to juz Twoja decyzja

pozdrawiam

A jak sie objawia taki stan grzybiczny? swedzenie ?

Narazie nic takiego nie zauwazylem. Dzieki serdeczne za propozycje ;)

Pozdrowienia.

beata

13.10.2004 07:00

Odpowiedz
robi sie taki bialy nalot na dziaslach,wewnetrznej stronie warg,jezyku...w pierwszej fazie moze to wygladac jak mala chrostka, zaczerwieniona...to takie cos -jakby nadzerka, ale rozsiewa sie blyskawicznie i powoduje okropne dolegliwosci.Musisz dbac o higiene jamy ustnej,po kazdym posilku myc zeby i najlepiej plukac np dentoseptem (cos co ma w skladzie szalwie i rumianek).Moja mama (tez po chemii) miala inny sposob-plukala usta olejem slonecznikowym (ok 15-20 minut),ale to tylko dla wytrzymalych :)) mnie na sama mysl-odrzuca :D..no ale czego sie nie robi dla zdrowia
pozdrawiam

Gabi

13.10.2004 07:28

Odpowiedz

Pozdrawiam moja córeczka jak chorowała i dostawała takie grzybiczne stany to smarowałam jej (wewnątrz jamie ustnej)mascią Daktarin.Bardzo pomagało.A ostatnio dowiedziałam się od chorego na białaczkę , że najlepszy sposób dla niego to płukać usta w coca -coli.Może to się przyda . cześć

hela

13.10.2004 09:23

Odpowiedz

2004-10-12 14:02... KooT napisał(a):

Hej! :)

No katar minal, ale teraz mam inny problem.

Przy jedzeniu czuje pieczenie w sliniankach. Jak cos sie wklada do ust (jedzenie) to naturlanych odruchem jest ze slinianki zaczynaja sline wydzielac. I wtedy czuje takie pieczenie ponizej uszu. Chociaz dzis juz mniejsze niz wczoraj ;) no i ciagle mam goraczke 37 wieczorami 37.6...

Poczekam do piatku , jade na kontrole morfologi to moze od razu zobacze sie z lekarzem ;)

Pozdrowienia :)

hej,

ja miałam trochę inną dolegliwość ale objawiającą się też przez kilka dni po chemii-a mianowicie owrzodzenie migdałków, jedyne co było skuteczne to płukanie szałwią jamy ustnej i smarowanie ich dentoseptem. Aczkolwiek cały zabieg wyglądał niczym przedstawienie w cyrku bo jak tu się dostac do swych własnych:) migdałków na drugi dzień po chemii będąc nieziemsko wyczerpanym i nie powodowac odruchów wymiotnych?;)

pozdroofka

beata

13.10.2004 10:38

Odpowiedz

co do coca-coli, to slyszlam, ze bardzo pomaga przy nudnosciach, polecaja ja rownoczesnie ze solonymi paluszkami-nie wiem na ile ta metoda sie sprawdza,bo moja cora za nic nie chciala tego spozyc :))

koot

13.10.2004 11:59

Odpowiedz

2004-10-13 12:38... beata napisał(a):

co do coca-coli, to slyszlam, ze bardzo pomaga przy nudnosciach, polecaja ja rownoczesnie ze solonymi paluszkami-nie wiem na ile ta metoda sie sprawdza,bo moja cora za nic nie chciala tego spozyc :))

Dzieki wszystkim za rady! Naprawde bardzo przydatne :>

Ciekawe czy lekarze wiedza o niektorych ? :)

A czy ktos mial takie objawy jak 'dretwienie' opuszkow palcow?

Takie dziwne uczucie w obu rekach, jakby byly nie dokrwione koncowki palcow ;> a moze poprostu za duzo przed komputerem siedze ;)

Pozdrowienia!

baldi

13.10.2004 14:07

Odpowiedz

2004-10-13 13:59... KooT napisał(a):

dretwienie palcow zarowno u rak i nog jest jednym z efektow ubocznych leczenia ABVD. powinno ustac po zakonczeniu lecznenia.

hela

13.10.2004 15:44

Odpowiedz

2004-10-13 16:07... Baldi napisał(a):

dretwienie palcow zarowno u rak i nog jest jednym z efektow ubocznych leczenia ABVD. powinno ustac po zakonczeniu lecznenia.

Ja mialam dretwienie palcow zarowno w trakcie chemii jak i mam nadal czyli 8 m-cy po ostatniej i wyglada to jakby odpływala mi krew z koniuszkow palcow(robia sie bielutkie). Mialam brac Polfilin-wzielam i nic mam to nadal. Aczkolwiek coraz częściej zastanawiam sie też nad tym czy to aby na pewno nie od kompika;)

pozdroofka

beata

13.10.2004 16:27

Odpowiedz
mojej Domi tez dretwieja palce, a jest to tym bardziej dla niej uciazliwe,bo gra na gitarze (chodzi do szkoly muzycznej)-ale u niej to zdarza sie przejsciowo,natomiast moja mama jest juz rok po chemii i caly czas chodzi do neurologa z ta dolegliwoscia (najnormalniej stopy jej odmarzaja i sinieja),pani dr powiedziala,ze to klasyczne uszkodzenie po chemioterapii-tyle tylko,ze mama moja ma 64 lata i pewne zmiany w tym wieku sa juz nie do cofniecia
pozdrawiam

beata

14.10.2004 13:59

Odpowiedz
hallooo KooT-cie :D co z Toba?? wszystko ok?? bo jakos milczysz za dlugo
pozdrawiam

koot

14.10.2004 14:04

Odpowiedz

2004-10-14 15:59... beata napisał(a):

hallooo KooT-cie :D co z Toba?? wszystko ok?? bo jakos milczysz za dlugo

pozdrawiam

Hej ;) Dzieki, wszystko jak narazie okej ;)

Jutro kontrola morfologii...

Pozdrawiam ;>

Kasia

15.10.2004 22:40

Odpowiedz

2004-10-13 17:44... hela napisał(a):

2004-10-13 16:07... Baldi napisał(a):

Ja mialam dretwienie palcow zarowno w trakcie chemii jak i mam nadal czyli 8 m-cy po ostatniej i wyglada to jakby odpływala mi krew z koniuszkow palcow(robia sie bielutkie). Mialam brac Polfilin-wzielam i nic mam to nadal. Aczkolwiek coraz częściej zastanawiam sie też nad tym czy to aby na pewno nie od kompika;)

pozdroofka

Ja jestem 3 miesiące po chemioterapii i niestety nadal drętwieją mi palce, nie jest to bardzo uciążliwe, ale czasami trochę przeszkadza, głównie nasila się to mocno wówczas kiedy jest zimno. Ciekawe jak przetrwam zimę, jak będą minusowe temperatury:):)Trzeba sprawić sobie grube rękawice:):):)

keti

26.10.2004 12:55

Odpowiedz

ja obecni mamm drętwienie ra i nóg, co bardzo mnie martwi, a co to jest to leczenie które podajesz

anula

26.10.2004 20:58

Odpowiedz

2004-10-26 14:55... keti napisał(a):

ja obecni mamm drętwienie ra i nóg, co bardzo mnie martwi, a co to jest to leczenie które podajesz

też przechodziłam drętwienie nóg, oprócz tego były zawsze zimne, nie pomagały wełniane skarpety ani moczenie w gorącej wodzie, przeczytałam w mądrej książce, że to może być choroba Raynauda. Na szczęście nie! Moje zimne stopy były związane z tym, iż przez cały dzień mało się ruszałam, głównie siedziałam przy maszynie i szyłam sobie ubranka na powrót do pracy. Było to zimą, a na wiosnę -praca w ogrodzie i dolegliwości ustąpiły. Palce u rąk też drętwiały, ale mniej. Pozdrawiam i aby do wiosny!

aniarg

27.10.2004 12:33

Odpowiedz

2004-10-13 12:38... beata napisał(a):

Dzieki wszystkim za rady! Naprawde bardzo przydatne :>

Ciekawe czy lekarze wiedza o niektorych ? :)

Takie dziwne uczucie w obu rekach, jakby byly nie dokrwione koncowki palcow ;> a moze poprostu za duzo przed komputerem siedze ;)

Pozdrowienia!

no ja mialam takie dretwienie w prawej rece dwa palce mi dretwialy