Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

o Zosi Stankiewicz - Burskiej

Autor: Anula • 28.03.2005 16:38 • 59 odpowiedzi

małgo

25.04.2005 18:21

Odpowiedz

2005-04-25 17:58... Piotr napisał(a):

Ostatniego odcinka nie dało się oglądać bez torebek lotniczych. Szukanie lekarza w Stanach i reakcje bliskich - na miejscu postaci granej przez Foremniak otworzyłbym do nich ogień z ciężkiej broni maszynowej ;-)

W każdym razie moja lwica miała ubaw.

Nie chce z tego wątku zrobic czegos w rodzaju ,bieżące streszczenia serialu ale prosze niech ktos od czasu do czasu napisze co tam u pani Zosi bo ja zrezygnowałam z telewizora na rzecz innych rozrywek...

Zoisyte

25.04.2005 18:46

Odpowiedz

2005-04-25 20:21... małgo napisał(a):

2005-04-25 17:58... Piotr napisał(a):

Ostatniego odcinka nie dało się oglądać bez torebek lotniczych. Szukanie lekarza w Stanach i reakcje bliskich - na miejscu postaci granej przez Foremniak otworzyłbym do nich ogień z ciężkiej broni maszynowej ;-)

W każdym razie moja lwica miała ubaw.

Jajakobyły ZZ też się turlałem po podłodze.

Ale d. Starzyński mnie poprostu ściął z nóg.

I rzekomo lekaże nie mówią o śmierci??? :)

Aga

26.04.2005 08:44

Odpowiedz

Fakt, watek Zosi chorej na zz jest mdlacy, ale ja zastanawiam sie nad jednym: wiele osob chorych na ziarnice padlo ofiarami bledow, czy niedopatrzen lekarzy pierwszego kontaktu (m. in. moj maz), ktorzy zbagatelizowali pierwsze objawy tej choroby. Ludzie - lekarze? tak naprawde malo wiedza o ziarncy, bialaczki - owszem, jakies inne "raki" tez, a ziarnica wydaje sie choroba "malo popularna" i taka jakas nieobecna, moze dlatego ze objawy takie nietypowe i rozne, no nie wiem.... Moze dzieki temu watkowi w tym popularnym przeciez serialu, lekarze "odkryja" ze taka choroba istnieje tez i wcale tak rzadko nie wystepuje u ludzi? Jakby tak sie stalo, byloby super

Martek

05.05.2005 21:21

Odpowiedz
Zgadzam się z Agą!
Ja tez jestem przykładem złej diagnozy lekarza rodzinnego-ponad trzy miesiace leczona byłam na ...astmę i alergię,a miałam poprostu ziarnicę.
Jesli serial (którego nie oglądam z braku czasu) ma choć troche w tym pomóc żeby lekarze przypomnieli sobie o ZZ to o.k.

Jarzy

06.05.2005 21:08

Odpowiedz
Nigdy nie lubiłem tego serialu, ale często go oglądałem jak np. w niedziele bywałem u dziadków. Taka sielaneczka... Ostatnio zaś obejrzałem bo mnie mama zawołała mówiąc że sobie posłucham o mojej byłej towarzyszce życia. To co obejrzałem, to nie wiedziałem czy śmiać sie czy płakać. Kompletnie wszystko oderwane od rzecywistości. Na szczęście moja onkolog już dawno mówiła że ten serial to kupa bzdur. Jej akurat nie mam powodów nie ufać. A i tepiła tez "Osrty Dyżur".
Pozdrawiam

baldi

08.05.2005 14:15

Odpowiedz
Ueeee, w koncu mam okazje obejrzec ten serial. jest zajeFAJNY..

"trepanobiopsja wykazala typ B ziarnicy czyli z objawiami ogolnymi"..

a mi sie wydawalo, ze objawy ogolne to swiad, poty, utrata wagi, etc.. to co, zmieniamy podstrony? ;)

małgo

08.05.2005 15:28

Odpowiedz
Heh po tym jak sie pozbyłam znow zorganizowałam sobie telewizor ;-)Załapałam sie na jakąs wczorajszą powtorke i dzisiejszy odcinek.Stwierdzam ze przekaz serialu mimo wszystko optymistyczny choc ubrany w złe emocje strach, obawy, żal za to z dzielną bohaterką Zosią(postawa ktorej ma w nas wzbudzac podziw) ,te procentowe super rokowania , dawanie szansy pacjentowi na całkowite wyleczenie w najgorszej postaci ziarnicy,stwierdzenia serialowego profesora jakoby ziarnica była choroba wyleczalną ba! nawet nie dziedziczną(gdybym chciała edukowac sie na serialach zapewne byłabym spokojna o mojego syna ;-) niestety nie jestem...)
Wszystko to ma służyc obaleniu mitu nowotwor=rak=wyrok=nieuchronna śmierc ,seriale bowiem mają nas pouczac...
BTW Zaobserwowałam ciekawe zjawisko socjologiczne,zbiorowa hipochondria po emisji kazdego z odcinkow;-)

Gosia

08.05.2005 18:27

Odpowiedz

2005-05-08 16:15... Baldi napisał(a):

Ueeee, w koncu mam okazje obejrzec ten serial. jest zajeFAJNY..

Wprawdzie również zauważyłam nieścisłości w tym serialu odnośnie ziarnicy, ale przypomniałam sobie swoje i męża emocje sprzed dwóch lat i się wzruszyłam. Jednak. Czekam jak dalej rozwinięty zostanie ten wątek. Do tej pory nie ogladałam tego serialu. A teraz owszem. Zwłaszcza, że była tam też historia pana z oponiakiem. To znów historia, z którą utożsamia się moja mama. Jest już po dwóch operacjach tego guza mózgu. Pozdrawiam.

Zoisyte

08.05.2005 18:56

Odpowiedz
Dzisiejszy odcinek w skrócie:
3 DEBILIZMY :)
1. Zośka ma CS IV B - bzdura...takiego stadium już nie można przeoczyć.
2. Zagrożenie odmą przy wszczepieniu portu - że normalnie rotfla zaliczyłem.
3. Pielęgniarka podłącza się do portu - sorki, ale za taką metodę jaką przedstawili w serialu to jest kryminał.

Ogólnie cool...ale dla tych co już to przeszli.
Nowi właśnie umierają ze strachu

ewa

09.05.2005 16:24

Odpowiedz

2005-05-08 20:56... Zoisyte napisał(a):

Dzisiejszy odcinek w skrócie:

3 DEBILIZMY :)

grubo się mylisz...

można przeoczyć.

baldi

09.05.2005 16:30

Odpowiedz

2005-05-09 18:24... ewa napisał(a):

grubo się mylisz... można przeoczyć.

w srodowisku lekarskim? ;) gdzie wszystkie badania maja od reki i na zawolanie? ;)

ewa

09.05.2005 16:42

Odpowiedz

2005-05-09 18:30... Baldi napisał(a):

2005-05-09 18:24... ewa napisał(a):

grubo się mylisz... można przeoczyć.

w srodowisku lekarskim? ;) gdzie wszystkie badania maja od reki i na zawolanie? ;)

dlatego dzielna zosia nie została przeoczona.

wszystkie badania miała od ręki i na zawołanie.

nie chodziła ponad rok od lekarza do lekarza.:>

ewa

09.05.2005 17:12

Odpowiedz
Swoją drogą chyba padł mit najwspanialszego szpitala w Leśnej Górze: czołowa lekarka Polski-niedouczona. Strywializowała nawet u siebie objawy nowotworowe. Nie chciałabym nigdy dostać się w jej ręce.
A może po prostu film zaczyna przystawać do polskich realiów.:)
Czepiam się może, ale Zosia BEACOPP dostaje wg planu podawania ABVD. Kolejna nieścisłość.
:>

Ali

09.05.2005 19:49

Odpowiedz
Ja sie nie czepiam... na poczatku chcialem i nawet probowalem sie dodzwonic... ale nic z tego...

W krotkim okresie czasu serial spowoduje ze do forum niestety (albo na szczescie) dolaczy kilka nowych osob (statystycznie moze 10-15), do tej pory zupelnie nieswiadomych swojej choroby.
Lekarze beda nazekali ze wiekszosc pacjetow 'choruje' teraz na ZZ ale pozytywem tego bedzie chociaz pobiezne zaznajomienie sie przez nich z objawami choroby - co przyszlym potencjalnym ziarnicowca moze wyjsc tylko na zdrowie...
W dluzszej perspektywie... ludzie o tym zapomna... Zosia urodzi kolejne dziecko - watek sie zmieni i zz zniknie za horyzontem....

I dobrze bo to zla choroba byla...

To tylko film...

A tak swoja drogo moze za jakis czas warto by sprawdzic kto dzieki serialowi sie dowiedzial ze TO ma... i...

Ali

Zoisyte

15.05.2005 07:26

Odpowiedz
Dziś znowu. Godzina 16.00
Naszykujcie popcorn.
Ogłaszam konkurs na największą pomyłkę w terapii ZZ :)
Nagroda do odbioru w Warszawie

baldi

15.05.2005 09:28

Odpowiedz

2005-05-15 09:26... Zoisyte napisał(a):

ja _znowu_ nie moge obejrzec :-(

bardzo zaluje ;)

gośc/iówa

15.05.2005 11:15

Odpowiedz

2005-05-15 11:28... Baldi napisał(a):

2005-05-15 09:26... Zoisyte napisał(a):

ja _znowu_ nie moge obejrzec :-(

bardzo zaluje ;)

Jeszcze nic straconego ;)

wręcz przeciwnie, wszystko przed Tobą ;)

w poniedziałki i soboty są powtórki ;)

Pozdrawiam :)

KARINA O.

17.05.2005 15:13

Odpowiedz
"Oto co im wysłałam bo to się zniesc nie da tego co oni pokazuja w tym durnym serialu. Zróbcie coś bo sieją horror:

DO SCENARZYSTY!

JESTEM OBURZONA I STANOWCZO PROTESTUJE PRZECIWKO TAKIEMU WIZERUNKOWI LECZENIA ZIARNICY JAKI JEST PREZENTOWANY W SERIALU.
WYNIKA Z NIEGO ZE KAŻDY KOLEJNY CHORY POWINIEN OD RAZU POŁOZYĆ SIĘ DO TRUMNY I PORZUCIĆ WSZELKIE NADZIEJE NA CAŁKOWITE WYLECZENIE Z CHOROBY.
JESTEM CHORA NA ZIARNICE OD STYCZNIA UBIEGŁEGO ROKU A MOJE LECZENIE PRZEBIEGŁO SPOKOJNIE I BEZ ZEGNANIA SIE Z RODZINĄ PRZED UDANIEM SIE NA AUTOPRZESZCZEP
CZY POMYŚLELIŚCIE O RODZINACH CHORYCH I O SAMYCH CHORYCH KTÓRZY UDAJĄ SIĘ NA LECZENIE A TO CO POKAZUJECIE JEST GRUBO GRUBO PRZESADZONE W ZASADZIE FIKCJĄ NIE MAJĄCĄ NIC WSPÓLNEGO Z DZIAŁANIAMI MEDYCZNYMI
CZY KTOKOLWIEK KONSULTUJE TO CO DZIEJE SIE NA PLANIE OD STRONY MEDYCZNEJ?
SIEJECIE HOROR A NIE KAMPANIĘ UŚWIDAMIAJACĄ O ZACHOROWALNOŚCI NA ZIARNICĘ A SKUTKI TEJ KAMPANII PODJĘTEJ W SERIALU BEDĄ ODWROTNE DO ZAMIERZONYCH. WIZERUNEK LECZENIA JAKI POKAZUJECIE POPOWINIEN UWIDACZNIAĆ ŻE NIE TRZEBA BAĆ SIE LECZENIA I WIERZYĆ ŻE CHOROBĘ MOŻNA POKONAC A NIE ODWROTNIE (BO MOZNA JĄ POKONAĆ)
SANOWCZO PROTESTUJE PRZECIWKO TAKIEMU KREOWNIU RZECZYWISTOŚCI Z MYŚLĄ O WSZYSTKICH CHORYCH PODDAWANYCH CHEMIOTERAPII I NAŚWIETLANIOM A JEST ICH TROCHĘ W TYM KRAJU (ZIARNICOWCY, BIAŁACZKOWCY, SZPICZAKOWCY ITD)
GDYBY FAKTYCZNIE TAK WYGLĄDALO LECZENIE TYCH CHORÓB JAK POKAZUJECIE TO NIKT BY SIĘ TEMU LECZENIU NIE PODDAŁ A CAŁE RZESZE WYLECZONYCH TO RÓWNIEŻ ZASŁUGA ICH POZYTYWNEGO NASTAWIENIA DO LECZENIA I WIARY W POKONANIE CHOROBY
KARINA OWOC
MARIA PAWLIK
JOLANTA DZIUDA
GOSIA
KASIA PASIUK
KATARZYNA SKAWIŃSKA
(wyleczeni lub w trakcie leczenia)"

Ania

17.05.2005 20:08

Odpowiedz

2005-05-17 17:13... KARINA O. napisał(a):

"Oto co im wysłałam bo to się zniesc nie da tego co oni pokazuja w tym durnym serialu. Zróbcie coś bo sieją horror:

Popieram w pelni. Lubilam ten serial, a teraz strach ogladac kazdy odcinek. Kopletna irracjonalosc. Niby dobrzy lekarze itp. a podejmuja absurdalne dzialania, nie znaja sie na swojej robocie (jak lekarz moze nie zauwazyc takiej choroby!!!) i szerza, jak to dobrze ujelas, horror. To nie powinien byc film sensacyjny, ale - jak dotad spoleczny. Ciekawe swoja droga, czy scenarzysci czytaj to forum. Moze ktos z nich wypowiedzalby sie na ten temat. Pozdrawiam.

Ali

17.05.2005 20:43

Odpowiedz
Taaa... akurat sie odezwa...
Tak sie zastanawiam... po jaka cholere wy w ogole ogladacie telewizje?
Przeciez im tylko o to chodzi...

... nie jepiej isc z 'fretka' na spacer...