Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Dla studentów

Autor: ewelka • 18.05.2007 10:34 • 36 odpowiedzi

ewelka

18.05.2007 10:34

Odpowiedz
Moze wiecie ale napisac nie zaszkodzi. Jezeli macie orzeczenie o niepelnosprawnosci a napewno macie to nalezy wam sie stypendium specjalne dla osob niepelnosprawnych z uczelni na ktorej studjujecie. Przynajmniej u mnie tak jest na UMCS ale mysle ze na wszystkich uczelniach wyzszych jest takie cos. Wystarczy tylko zlozyc do dziekanatu kopie orzeczenia (orginal prawdopodobnie do wgladu). No i w przypadku znacznej niepelnosprawnosci bedzie to kwota okolo 300 zl wyplacana co miesic. No i jeszcze przysluguje jednorazowa zapomoga z racji dlugotrwalej choroby, podanie mozna skladac dwa razy do roku tzn na kazdy semestr. W naszym przypadku ta zapomoga jest najwyzsza z mozliwych, przynajmniej mi taka przyznali

ewelka

18.05.2007 12:09

Odpowiedz

O 12:58, dnia 2007-05-18 Marysia Kotvica napisał(-a):

marysia kotvica

18.05.2007 12:48

Odpowiedz

O 14:09, dnia 2007-05-18 Ewelka napisał(-a):

O 12:58, dnia 2007-05-18 Marysia Kotvica napisał(-a):

Karkurt

18.05.2007 13:43

Odpowiedz

O 12:34, dnia 2007-05-18 Ewelka napisał(-a):

Nie wiem jak jest na innych uczelniach ale to przeciez mozecie sie dowiedziec.

W moim przypadku płaciłem połowę czesnego za semestr .

Uczelnia państwowa, bo nie wiem jak w prywatnych.

Asica

19.05.2007 15:59

Odpowiedz

Moze wiecie ale napisac nie zaszkodzi. Jezeli macie orzeczenie o niepelnosprawnosci a napewno macie to nalezy wam sie stypendium specjalne dla osob niepelnosprawnych z uczelni na ktorej studjujecie. Przynajmniej u mnie tak jest na UMCS ale mysle ze na wszystkich uczelniach wyzszych jest takie cos. Wystarczy tylko zlozyc do dziekanatu kopie orzeczenia (orginal prawdopodobnie do wgladu). No i w przypadku znacznej niepelnosprawnosci bedzie to kwota okolo 300 zl wyplacana co miesic.

Ta,takowe stypendia specjalne wprowadzono JUZ bodajze w roku akademickim 2004/2005.No ale dobrze,ze napisalas,coby studenty-ZZiarniaki wiedzialy :)

Jednakze "czuje sie zobowiazana" ;) sprostowac Twoje jedno niedopowiedzenie,a mianowicie:

No i w przypadku znacznej niepelnosprawnosci bedzie to kwota okolo 300 zl wyplacana co miesic.

Kwota owa IMO jest generowana nie przez stopien niepelnosprawnosci,ale tak jak w przypadku stypendiow naukowych, przez:

1.kwote srodkow pienieznych przyznanych dla danej uczelni,a uscislajac dla danego wydzialu na TAKOWY rodzaj stypendiow (czyt stypendiow specjalych)

2.Liczbe "kandydatow"/chetnych na TAKIE stypendium.

Nie wiem czy znaczny stopien oznacza dla Ciebie umiarkowany. Ale jakby bylo tak jak Ty piszesz=ze kwota zalezy od stopnia,to ja przy umiarkowanym stopniu niepelnosprawnosci "nie sciagalabym" ze swojej uczelni z tego tytulu 350zeta :-)

Nowoscia w stypendiach specjalnych jest to,ze w biezacym roku akademickim,tj 2006/2007 stypendia takowe zostaly wprowadzone TAKZE na studiach doktoranckich :)

ewelka

19.05.2007 16:16

Odpowiedz

O 17:59, dnia 2007-05-19 Asica napisał(-a):

No ale dobrze,ze napisalas,coby studenty-ZZiarniaki wiedzialy :)

no tez tak pomyslalam

Jednakze "czuje sie zobowiazana" ;) sprostowac Twoje jedno niedopowiedzenie,a mianowicie:

No i w przypadku znacznej niepelnosprawnosci bedzie to kwota okolo 300 zl wyplacana co miesic.

no to ja jeszcze jedno sprostowanie napisze. ja to napisalam na przykladzie mojej uczelni czyli UMSC-u. kobieta mi w dziekanacie powiedziala ze tym co maja znaczna niepelnosprawnosc czyli I gr inwalidzka przyznaja najwieksze stypendium 350 zl, II gr troche mniej i tak dalej. te kwoty sa z gory ustalone i od niczego innego nie zaleza.

no ale rozumim ze co uczelnia to obyczaj i zdaje sobie sprawe ze gdzie indziej moze byc inaczej

Aga28ta82

20.05.2007 15:03

Odpowiedz

no to ja jeszcze jedno sprostowanie napisze. ja to napisalam na przykladzie mojej uczelni czyli UMSC-u. kobieta mi w dziekanacie powiedziala ze tym co maja znaczna niepelnosprawnosc czyli I gr inwalidzka przyznaja najwieksze stypendium 350 zl, II gr troche mniej i tak dalej. te kwoty sa z gory ustalone i od niczego innego nie zaleza.

też studiuję na UMCS-ie i mam przyznany umiarkowany stopień niepełnosprawności, w związku z tym dostaję 250 złotych, za lekki jest 150. Tak jak pisałaś na "naszej" uczelni nie ma zależności od dochodów i liczby wniosków.

Lupa_nigra

20.05.2007 15:05

Odpowiedz
a do ilu lat po mozna miec tą niepelnosprawnosc?
bo mi przyznali do konca lo... czyli ze juz mi sie w sumie skonczyla...
i co tera mam robic?

ewelka

20.05.2007 15:44

Odpowiedz

O 17:05, dnia 2007-05-20 Lupa_nigra napisał(-a):

a do ilu lat po mozna miec tą niepelnosprawnosc?

i co tera mam robic?

no najlepiej to brac wszystkie papiery i stawic sie na komisje orzekajaca niepelnosprawnosc. moze trafi sie jakis spoko lekarz i znow przyzna. ja trafilam na takiego fajnego ze spytal ile mi zostalo do konca studiow, a ze zostalo dwa lata to podpisal na dwa lata bo jak to on powiedzial, student zawsze biedny i pieniazki sie przydadza

Lupa_nigra

20.05.2007 15:51

Odpowiedz

mowisz ze panowie z zusu beda mili i dadza mi na 5 lat studiow? watpie :/

ewelka

20.05.2007 15:58

Odpowiedz

O 17:51, dnia 2007-05-20 Lupa_nigra napisał(-a):

ale warto sprobowac, moze ktorys pojdzie na to i da moze nie na 5 lat ale na troche krocej.

Asica

20.05.2007 16:02

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2007-05-19 Ewelka napisał(-a):

no to ja jeszcze jedno sprostowanie napisze. ja to napisalam na przykladzie mojej uczelni czyli UMSC-u. kobieta mi w dziekanacie powiedziala ze tym co maja

znaczna

niepelnosprawnosc czyli I gr inwalidzka przyznaja najwieksze stypendium 350 zl,

No to teraz nie kumam Cie :/ Najpierw piszesz ze przy

znacznym

stopniu przyznaja 300zeta,a teraz,ze 350 zeta? :|

No i w przypadku

znacznej

niepelnosprawnosci bedzie to kwota okolo 300 zl wyplacana co miesic.

Pomerdaly Ci sie w koncu kwoty czy stopnie niepelnosprawnosci? :| 300zeta jest w koncu przy jakim stopniu? przy pierwszym czy drugim stopniu niepelnosprawnosci???

te kwoty sa z gory ustalone i od niczego innego nie zaleza.

Uwierze w to co piszesz,jesli przez kolejne co najmniej 2lata(roki akademickie) kwota,ktora otrzymujesz w tym roku nie ulegnie zmianie :) (zakladajac "oczywista",ze przez te lata bedziesz miala/masz wazne orzeczenie o niepelnosprawnosci)

Takze przekonasz Asice odswiezajac tenze watek w next roku akademickim i za 2 lata

ewelka

20.05.2007 16:18

Odpowiedz

O 18:02, dnia 2007-05-20 Asica napisał(-a):

No to teraz nie kumam Cie :/ Najpierw piszesz ze przy

znacznym

stopniu przyznaja 300zeta,a teraz,ze 350 zeta? :|

No i w przypadku

znacznej

niepelnosprawnosci bedzie to kwota

okolo 300 zl

wyplacana co miesic.

pisalam ze okolo 300 bo nie bylam jeszcze dokladnie poinformowana

Pomerdaly Ci sie w koncu kwoty czy stopnie niepelnosprawnosci? :| 300zeta jest w koncu przy jakim stopniu? przy pierwszym czy drugim stopniu niepelnosprawnosci???

dla osób o niepełnosprawności w stopniu znacznym - I gr - 350 zł;

dla osób o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym - II gr - 250 zł;

dla osób o niepełnosprawności w stopniu lekkim - III gr - 150 zł.

Takze przekonasz Asice odswiezajac tenze watek w next roku akademickim i za 2 lata

Asica

20.05.2007 16:22

Odpowiedz

O 17:51, dnia 2007-05-20 Lupa_nigra napisał(-a):

O 17:58, dnia 2007-05-20 Ewelka napisał(-a):

Aga28ta82

20.05.2007 16:38

Odpowiedz
po 1. Asica pisałaś sama o zależności stypendium specjalnego od dochodów i liczby wniosków (chyba w pierwszej swojej wypowiedzi)
po 2. stypendium specjalne dostaje się na uczelni, a jego wysokość zależy od stopnia niepełnosprawności
po 3. mając przyznany stopień niepełnosprawności dostaje się zasiłek opiekuńczy (przynajmniej ja tak mam przy umiarkowanym)
4. komisja z ZUs-u przyznaje rentę socjalną, a to coś innego
5. mając przyznany stopień niepełnosprawności (bez wzgledu na to który) dojeżdżając do szkoły mamy zniżkę 78% (ja kierowcy mówię, że dla dziecka niepełnosprawnego), oczywiście trzeba mieć przy tym legitymację osoby niepełnosprawnej i nie mieć skończonych 26 lat, osoba towarzysząca też ma taką zniżkę

Asica

20.05.2007 16:41

Odpowiedz

O 18:18, dnia 2007-05-20 Ewelka napisał(-a):

pisalam ze okolo 300 bo nie bylam jeszcze dokladnie poinformowana

ok ;>

dla osób o niepełnosprawności w stopniu znacznym - I gr - 350 zł;

dla osób o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym - II gr - 250 zł;

znaczy,ze moja AE jest LEPSZA od "Waszego" UMCS-u

Asica

20.05.2007 17:02

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2007-05-20 Aga28ta82 napisał(-a):

po 1. Asica pisałaś sama o zależności stypendium specjalnego od dochodów i liczby wniosków (chyba w pierwszej swojej wypowiedzi)

Wiem dokladnie co pisalam,pisalam o

dotacjach

na stypednia:

O 17:59, dnia 2007-05-19 Asica napisał(-a):

Kwota owa IMO jest generowana nie przez stopien niepelnosprawnosci,ale tak jak w przypadku stypendiow naukowych, przez:

1.

kwote srodkow pienieznych przyznanych dla danej uczelni

,a uscislajac dla danego wydzialu na TAKOWY rodzaj stypendiow (czyt stypendiow specjalych)

IMO dotacje nie sa dochodem uczelni :/ (Dochodem uczelni sa np oplaty za studia wieczorowe i zaoczne)

po 2. stypendium specjalne dostaje się na uczelni, a jego wysokość zależy od stopnia niepełnosprawności

Jesli nie jest tak jak napisalam(=ze wysokosc stypendium specjalnego zalezy od srodkow przyznaczonych dla DANEJ uczelni na TAKOWE stypendium),to jak wytlumaczysz fakt,ze Ty przy takim samym stopniu niepelnosprawnosci dostajesz 250zeta a ja 350zeta? :|

4. komisja z ZUs-u przyznaje rentę socjalną, a to coś innego

Do czego "pijesz?" :| bo niekumam :/ Zbyt dobrze wiem co to jest renta socjalna,bo wyobraz sobie,ze walczylam o nia ze złodziejami z ZUSu w Sadzie Pracy,a pozniej w Sadzie Apelacyjnym :/

Wiem rowniez,ze jesli takowej renty nie otrzymasz z ZUSu,to mozesz sie starac o zasilek staly z MOPRu jesli uzyskasz orzeczenie z Miejskiego/Powiatowego Zespolu do Spraw Orzekania o Niepelnosprwnosci..

Ps.Cytuj posty bo nie wiadomo do czego "pijesz" :/

Aga28ta82

20.05.2007 18:21

Odpowiedz

Ps.Cytuj posty bo nie wiadomo do czego "pijesz" :/

zacznijmy od tego, że do niczego nie "piję", pisałam to wszystko, bo chyba ten wątek dotyczy spraw studentów niepełnosprawnych, a ktoś pytał o komisje ZUS-u i MOPS-u, a jak sama wiesz to dwie różne sprawy i różne przywileje przysługują z posiadania ich orzeczeń, tak więc zastanów się, czy rzeczywiście źle zrobiłam, że nie cytowałam poprzednich wypowiedzi, nie uważam, że kilkakrotne powtarzanie tych samych kwestii rozjaśni sprawę.

Może nie na miejscu (były już takie wątki), ale sądzę, że Twoja krytyka jest trochę na wyrost, to forum chyba nie jest do krytykowania innych, tylko wymiany informacji, więc nie traktuj innych z góry

Asica

20.05.2007 19:14

Odpowiedz

O 20:21, dnia 2007-05-20 Aga28ta82 napisał(-a):

a ktoś pytał o komisje ZUS-u i MOPS-u,

W TYM WATKU nikt nie pytal o takowe komisje :/

Fakt,ze "skierowalam" Lupe_nigre do Powiatowego/Miejskiego Zespołu.. ale to nie znaczy,ze ktos PYTAŁ o takowe komisje..

nie uważam,że kilkakrotne powtarzanie tych samych kwestii rozjaśni sprawę.

przeinaczanie słow innych,np dotacje na dochod,tym bardziej ich nie rozjasnia,prawda?

Może nie na miejscu (były już takie wątki), ale sądzę, że Twoja krytyka jest trochę na wyrost, to forum chyba nie jest do krytykowania innych, tylko wymiany informacji,

Krytykowanie a uscislanie informacji to 2 rozne sprawy. Przeinaczanie słow innych prowadzi do ułomnej komunikacji,a nie do DOBREJ wymiany informacji.

Piszesz,ze:

nie uważam,że kilkakrotne powtarzanie tych samych kwestii rozjaśni sprawę.

a co wniosl Twoj ostatni post,oprocz tego,ze posadzilas mnie o krytyke? Czemu nie odpowiedzialas na pytania,ktore Ci zadalam? Bo jak na razie kwestia stypendiow specjalnych nie do konca jest w tym watku "ROZJASNIONA" skoro Ty dostajesz przy umiarkowanym stopniu 250zeta a ja przy takim samym (ale na innej uczelni) 350zeta ;> No i Ty twierdzisz,ze wcale nie zalezy to od dotacji (po Twojemu od "dochodu") przyznawanych dla DANEJ uczelni