Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy to prawda...

Autor: Gregor • 09.05.2007 09:38 • 30 odpowiedzi

Robi

14.05.2007 17:15

Odpowiedz

Spox nikt Cie tu za experta nie wzial. :)Coz jezeli myslisz ze jeszcze dwa lata i to wystarczy to daj sobie spokoj z medycyna bo chyba nie wiesz o czym mowisz. Czlowiek uczy sie cale zycie niestety my pacjenci wiemy czasem o wiele wiecej niz Ci ktorzy nas lecza i jest to calkiem normalne bo siedzimy nad jednym zagadnieniem codzien starajac sie zrozumiec jak najwiecej.

Yacon

14.05.2007 17:18

Odpowiedz

O 19:15, dnia 2007-05-14 Robi napisał(-a):

Spox nikt Cie tu za experta nie wzial. :)Coz jezeli myslisz ze jeszcze dwa lata i to wystarczy to daj sobie spokoj z medycyna bo chyba nie wiesz o czym mowisz. Czlowiek uczy sie cale zycie niestety my pacjenci wiemy czasem o wiele wiecej niz Ci ktorzy nas lecza i jest to calkiem normalne bo siedzimy nad jednym zagadnieniem codzien starajac sie zrozumiec jak najwiecej.

To, że na odebraniu dyplomu nie kończy się kształcenie uznałem za oczywiste:P Drobne nieporozumienie. A mnie to chyba nawet cieszy, że będę się uczyć całe życie:)

ewu

14.05.2007 17:31

Odpowiedz

O 19:18, dnia 2007-05-14 Yacon napisał(-a):

To, że na odebraniu dyplomu nie kończy się kształcenie uznałem za oczywiste:P Drobne nieporozumienie. A mnie to chyba nawet cieszy, że będę się uczyć całe życie:)

no i z tego co widzę...to uczyć się będziesz na własnej skórze

Yacon

14.05.2007 17:37

Odpowiedz

O 19:31, dnia 2007-05-14 ewu napisał(-a):

no i z tego co widzę...to uczyć się będziesz na własnej skórze

veronice

14.05.2007 20:37

Odpowiedz

Mnie uczono podobnie....z witaminami raczej ostrożnie a najbardziej z kwasem foliowym..... może pobudzać wzrost niektórych nowotworów. Pozdrawiam:)

Gabi

19.05.2007 22:24

Odpowiedz

tak powiedzial mi moj onkolog ale jesli chodzi o witaminy nie te znajdujace sie w jedzeniu tylko te z apteki. ogolnie to dostalam niezly ochrzan z przyjmowanie zelaza... pozdrawiam. tez nie wiem co dalej w koncu witaminy to witaminy co za roznica czy z jedzenia czy w tabletkach.

marysia kotvica

20.05.2007 08:06

Odpowiedz

O 00:24, dnia 2007-05-20 Gabi napisał(-a):

tak powiedzial mi moj onkolog ale jesli chodzi o witaminy nie te znajdujace sie w jedzeniu tylko te z apteki. ogolnie to dostalam niezly ochrzan z przyjmowanie zelaza... pozdrawiam. tez nie wiem co dalej w koncu witaminy to witaminy co za roznica czy z jedzenia czy w tabletkach.

różnica moim skromnym zdaniem jest... w tabletkach wątpie aby były wyciśnięte z owoców , a raczej produkowane metodami laboratoryjnymi. To może mieć wpływ

kodi

14.01.2011 02:41

Odpowiedz

Wybaczcie, że kotleta odgrzewam. Podczas ABVD zacząłem mieć problemy z czuciem w końcówkach palców u rąk i nóg. Obecnie czuję się, jakbym chodził w wełnianych skarpetach (ręce wróciły do normy). Onkolog zalecił branie B complex. Brałem i w trakcie leczenia i teraz (w sumie jakieś 4 miesiące). No i natknąłem się na ten wątek i zdurniałem kompletnie. To jak to jest w końcu z tymi witaminkami z grupy B?

baldi

14.01.2011 05:30

Odpowiedz
tez bralem B complex i jakos nic mi nie jest..

a na zmiany kapilaroskopowe to sie bierze *chyba* witamine A :-)

Kaśku

14.01.2011 08:19

Odpowiedz

Jakiś czas temu rozmawiałam na ten temat z Panią hematolog...wprawdzie nie jest ona moim lekarzem prowadzącym, ale pracuje na oddziale chłoniaków i osoby z ziarnicą to dla niej chleb powszedni. Powiedziała że badania wykazały że ewentualnym zagrożeniem dla nas ziarniaków jest witamina B12 i to też raczej tylko w przypadku jakby była brana w jakichś niesamowicie dużych ilościach...pozostałe witaminy z grupy B są dla nas jak najbardziej bezpieczne....

rainbow

14.01.2011 15:22

Odpowiedz

O 11:38, dnia 2007-05-09 Gregor napisał(-a):

Czy to prawda ze witamina B6 jest pozywka dla zarnicy zlosliwej?

a propos kwasu foliowego... pytałam o tą kwestię profesora hematologa - muszę przyjmować podwyższoną dawkę kwasu foliowego z pewnych względów (nie z powodu zz, jestem 8 lat po leczeniu) i konsultowałam to u niego - wywołałam wielkie zdziwienie swoim pytaniem i wątpliwościami, powiedział że nie widzi żadnych przeciwskazań i mogę spokojnie przyjm ować.