Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

badanie kontrolne w czasie chemii

Autor: iwon • 02.05.2007 12:50 • 10 odpowiedzi

iwon

02.05.2007 12:50

Odpowiedz

Witam, pisałam przed pierwszą chemią a teraz juz prawie połowa zaplanowanego leczenia. I znów pytanie do bardziej doświadczonych. Mam miec robione badania przed 8 podaniem ABVD i chce wiedziec czy po nich dowiem się na jakim etapie jestem, tzn. czy bedzie wiadomo czy chemia działa, czy raczek się cofa? Jak wyglądała u was kontrola? po cichu liczę ze dowiem się, ze są efekty tych drinków podawanych co 2 tyg.

zogra

02.05.2007 13:01

Odpowiedz

O 14:50, dnia 2007-05-02 iwon napisał(-a):

Witam, pisałam przed pierwszą chemią a teraz juz prawie połowa zaplanowanego leczenia. I znów pytanie do bardziej doświadczonych. Mam miec robione badania przed 8 podaniem ABVD i chce wiedziec czy po nich dowiem się na jakim etapie jestem, tzn. czy bedzie wiadomo czy chemia działa, czy raczek się cofa? Jak wyglądała u was kontrola? po cichu liczę ze dowiem się, ze są efekty tych drinków podawanych co 2 tyg.

moj maz mial badanie kontrolne po 8 wlewlie, bylo to CT szyi, klatki, brzucha i miednicy oraz PET. Z wynikow CT dowiedzielismy sie ze wszystkie zaatakowane wezly sie skurczaja a z PET ze nie ma aktywnych komorek nowotworowych, czyli krotko w dwoch slowach CHEMIA DZIALA

czego z calego serca zycze rowniez Tobie

powodzenia

dzidka

02.05.2007 20:31

Odpowiedz

Mam miec robione badania przed 8 podaniem ABVD i chce wiedziec czy po nich dowiem się na jakim etapie jestem, tzn. czy bedzie wiadomo czy chemia działa, czy raczek się cofa?

Jak będziesz miała robione CT lub PET to na pewno dowiesz się o wynikach. Jeżeli podana chemia przynosi efekt to pewnie będzie kontynuowana. Jeśli nie, zmienią leczenie.

Jak wyglądała u was kontrola? po cichu liczę ze dowiem się, ze są efekty tych drinków podawanych co 2 tyg.

Ja miałam CT dokładnie w połowie leczenia (po 6 wlewie). Wynik wykazał ponad 50% regresję więc była kontynuacja leczenia w niezmienionej formie. Po zakończeniu ABVD kolejny CT i decyzja czy zastosować radioterapię czy nie.

I na pewno dowiesz się o wynikach! Po prostu pytaj, pytaj, pytaj :)

Pozdrawiam

Robi

03.05.2007 14:12

Odpowiedz

Witaj Iwon obawiam sie ze podobnie jak i ja nie dowiesz sie tutaj wiele na ten temat rowniez jestem w takiej samej sytuacji jak ty i ani lekarze ani szanowni ziarniacy nic nie poradzili konkretnego. Bedzie co ma byc a zycze Ci abys wygrala z ta Zlosnica Ziarnicza.

zogra

03.05.2007 14:40

Odpowiedz

O 16:12, dnia 2007-05-03 Robi napisał(-a):

nie dowiesz sie tutaj wiele na ten temat

szanowni ziarniacy nic nie poradzili konkretnego.

przeczytales/as powyzsze posty????

przeciez napisalam jakie badania maz mial robione i konkretnie kiedy (po 8 wlewie ABVD) i dokladnie napisalam jakie otrzymalismy wyniki CT i PET...

a co ty wiecej bys chcial/a przecztac w odpowiedzi na pytanie Iwon? nikt tu z nas krysztalowej kuli nie posiada i nie jest w stanie przewidziec co jej wyniki pokaza, kazdy opisuje tu co konkretnie mialo miejsce w ich przypadku.

Twoj post jest zupelnie bez sensu...

pozdrawiam

dzidka

03.05.2007 16:39

Odpowiedz

O 16:12, dnia 2007-05-03 Robi napisał(-a):

nie dowiesz sie tutaj wiele na ten temat

ani lekarze ani szanowni ziarniacy nic nie poradzili konkretnego.

??????? :/ A co byś chciał usłyszeć?

Robi

05.05.2007 17:21

Odpowiedz

No to wiac ja mialem pecha bo mnie nikt nie pomogl i tak naprawde wyniki CT moge sobie wsadzic bo nawet lekarze niewiele z nich wiedza a co jest najsmieszniejsze w opisach pomylone sa strony nadobojczykowych zatem zaczynam sie zastanawiac czy to wogole moje wyniki. Dla mnie PET to science fiction podobnie chyba jak dla wiekszosci nie mialem propozycji na przeprowadzenie takiego badania. Zatem postepy w leczeniu nasi lekarze pewnie sprawdza tradycyjnie macaniem ;)

zogra

05.05.2007 17:52

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2007-05-05 Robi napisał(-a):

No to wiac ja mialem pecha bo mnie nikt nie pomogl i tak naprawde wyniki CT moge sobie wsadzic bo nawet lekarze niewiele z nich wiedza a co jest najsmieszniejsze w opisach pomylone sa strony nadobojczykowych zatem zaczynam sie zastanawiac czy to wogole moje wyniki. Dla mnie PET to science fiction podobnie chyba jak dla wiekszosci nie mialem propozycji na przeprowadzenie takiego badania. Zatem postepy w leczeniu nasi lekarze pewnie sprawdza tradycyjnie macaniem ;)

nie wiem gdzie mieszkasz, gdzie sie leczysz..wiec trudno jest mi cokolwiek poradzic, ale jeseli chodzi o wyniki CT to moglbys sprobowac zasiegnac drugiej opini, popros innego radiologa zeby ci klisze opisal. Wyniki CT jezeli badanie bylo prawidlowo przeprowadzone powinny byc dosc jasne... Nam co prawda powiedziano ze na CT jedyne co sa w stanie zobaczyc to dokladne rozmiary wezlow, a wiec sa w stanie okreslic czy wezly ulegly zmniejszeniu w trakcie leczenia. PET jest tu bardzo przydatny bo pozwala okreslic czy to co pozostalo to nadal aktywny nowotwor (komorki nowotworowe mowiac prostym jezykiem "swieca" na scanie) czy tylko martwe komorki badz zrosty. Szkoda ze twoi lekarze nie wyjasnili Ci dokladnie calej tej procedury. Moja rada jak czegos nie wiesz masz watpliwosci to pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. Lekarze od tego sa zeby pacjentowi wszystko wyjasnic.

Pozdrawiam

iwon

06.05.2007 15:40

Odpowiedz

DZIEKI. Jestem wdzięczna za wszystkie informacje. Teraz pozostało czekac i być dobrej myśli. Mam nadzieje, że u mnie w zielonej górze lekarze będą kompetentni i bedą umieli podać konkrety po badaniach. pozdrawiam wszystkich

GREY

09.05.2007 16:55

Odpowiedz

DWIE SPRAWY a właściściwie 3.

1) Iwona ja miałem badanie KT po 8 wlewach. Wynik KT powie Tobie, że węzły się zmniejszają a narządy są zdrowy np. wątroba, płuca itp. Myślę, że to wystarczy i Cię jakoś uspokoi.

2) Zgadzam się z ROBIm. PET to dla mnie również kosmos. Skończyłem leczenie i nikt mi nawet nie wspominał o PETcie. Zastanawiam się czy my żyjemy w tym samym systemie opieki zdrowotnej co koledzy, którym robiono PET w połowie choroby. Chyba nie. A jeszcze jedno dla kolezanki co o PECIE pisala. Największą jego zaletą jest to, że PET potrafi wykryć pojedzynczą komórkę nowotworową. Nawet 1 gdyby byla zywa to on ją znajdzie. Jak PET dziala to mysle ze kolezanka wie.

3) Błagam nie piszcie, że ziarnica to RAK. ZZ to choroba nowotworowa to nie jest RAK. Aha i piszczie chłoniak a nie chłoNNiak. Prosze Was

pozdrawiam

Robi

09.05.2007 17:10

Odpowiedz

Co do PET-a to dowiedzialem sie wczoraj przy okazji wlewu ze jak zakoncze leczenie czyli 6 cykli ABVD to zrobia mi TK jezeli zmiany beda marne to zafunduja mi Radioterapie po ktore dopiero bede miale PET w celu kontrolnym.