Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Pakiety - pomóżcie

Autor: Ela_m • 28.04.2007 01:46 • 1 odpowiedzi

Ela_m

28.04.2007 01:46

Odpowiedz
Witam!
Obserwuję forum już od kilku miesięcy, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać ponieważ moja diagnostyka stanęła w martwym punkcie. Moja "przygoda" z węzłami zaczęła się pod koniec października ubiegłego roku. W wielkim skrócie: powiększone węzły chłonne podżuchwowe po obu stronach do (obecnie) 2,5 cm. Z dodatkowych objawów to nawracające stany podgorączkowe i poty nocne, świąd skóry i lekki spadek wagi. Odwiedziłam całe rzesze lekarzy i zrobiłam mnóstwo badań. Ponieważ BACC "z ręki" jednego z węzłów wskazywał na ich odczynowy charakter w regionalnym centrum onkologii się mną nie interesowali. W końcu podczas badania przepływów tętniczych po utracie przytomności lekarz wyczaił, że te pojedyncze duże węzły (jak pokazywała cała seria badań usg) to prawdopodobnie pakiety 3-4 węzłów i natychmiast zaprosił mnie do szpitala na ponowną biopsję, tym razem pod kontrolą usg. Niestety materiał był niediagnostyczny, ale bogatokomórkowy, więc lekarz ponownie przymierzał się do cienkoigłówki. Ja mając w pamięci poprzednią (naprawdę w spartańskich warunkach) asertywnie podziękowałam i wybłagałam biopsje chirurgiczną w CO. Tu niestety chirurg zamiast węzła usiłował pozbawić mnie ślinianki, dopiero interwencja ordynatora uratowała sprawę. W rezultacie wycięto 3 węzły z pakietu. Po zabiegu rozmawiałam z ordynatorem, który stwierdził, że na 90% to jest ziarnica lub chłoniak nieziarniczy i konieczne będzie dłuższe leczenie. Tym większe było moje zdziwienie gdy po 3 dniach wyniki histpatu były już w przychodni i chirurg poinformował mnie, że w węzłach nic nie ma (hyperplasia reactiva lymphonodorum). Generalnie nic już z tego nie rozumiem :(. Wcześniej pytałam internistę, laryngologa i radiologa, wszyscy byli zgodni - węzły odczynowe nie tworzą pakietów. Czy ktoś z Was zna może jakikolwiek przypadek odczynowych pakietów? I ewentulanie czy moglibyście mi doradzić co dalej robić, czy dać sobie spokój i tylko kontrolować pozostałe węzły, czy nalegać na dalsze badania. Dodam, że rtg klatki i usg brzucha ok, powiększone węzły ale mniejsze w pachwinach, pod pachami i nadobojczykowe po stronie prawej. W badaniach laboratoryjnych za niskie Hgb, za dużo limfocytów w rozmazie, za wysokie ALP, reszta w granicach normy.

Jahalom

28.04.2007 09:36

Odpowiedz
Nie wiem skąd jesteś, ale w onkologii w Gliwicach zawsze na ksiązeczkach pisze, że gdy Twój lekarz chociaż podejżewa chorobę nowotworową, to nie powinnaś się zastanawiać, tylko zgłosić się do nich. Tam na samym początku jest rejestracja, później wysyłają cię do gabinetu na wywiad. tam jakaś miła pani wprowadzi twoje dane i zrobi wywiad dotyczący Twojego problemu. Kiedy będzie bardzo uprzejma i stwierdzi gdzie Cię wysłać, to osobiście zaprowadzi cię do gabinetu, w którym zajmie się Tobą lekarz.
Pozdrawiam i życzę powodzenia...