Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Goraczki

Autor: Mańka • 29.03.2007 15:34 • 10 odpowiedzi

Mańka

29.03.2007 15:34

Odpowiedz

Hejkas. To znowu ja i probelmy mojego miśka. Biedak "zdycha". Gorączkuje jak diabli już ok 2 tygodni od ostatniej chemii. Srodki obnizajace temp. nie dzialaja albo dzialaj na krotka chwile i od nowa jazda. Jest taki słaby że .......... Boję sie coraz bardziej o niego.

Karkurt

29.03.2007 17:07

Odpowiedz

O 17:34, dnia 2007-03-29 Mańka napisał(-a):

Hejkas. To znowu ja i probelmy mojego miśka. Biedak "zdycha". Gorączkuje jak diabli już ok 2 tygodni od ostatniej chemii. Srodki obnizajace temp. nie dzialaja albo dzialaj na krotka chwile i od nowa jazda. Jest taki słaby że .......... Boję sie coraz bardziej o niego.

No a badania na posiew nic nie pokazują ?

Mańka

29.03.2007 18:08

Odpowiedz

Hmmmmmmmmmmmmm, a co to są badania na posiew? On nigdy nie maił takiego czegoś? Jak to wygląda i co to badanie może wykazać??

dorota

29.03.2007 18:25

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2007-03-29 Mańka napisał(-a):

Hmmmmmmmmmmmmm, a co to są badania na posiew? On nigdy nie maił takiego czegoś? Jak to wygląda i co to badanie może wykazać??

badanie sprawdzające czy nie ma w organizmie infekcji bakteryjnej

Mańka

29.03.2007 18:35

Odpowiedz

Tak tak juz wyczytalam :) dzieki za podpowiedz. Musze mu o tym powiedziec. Nikt nigdy nie skierowal go na takie badanie:/.

Myslicie ze to moze byc przyczyna ciaglych goraczek???

badanie sprawdzające czy nie ma w organizmie infekcji bakteryjnej

Wtajemniczona

29.03.2007 18:59

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2007-03-29 Mańka napisał(-a):

(...)Myslicie ze to moze byc przyczyna ciaglych goraczek???

A jaka jest morfologia, OB, CRP? Czy gorączce towarzyszą jakieś inne objawy? Są już włączonej jakieś antybiotyki czy leki przeciwgrzybiczne? Aby przekonać się, że powodem gorączki jest infekcja konieczne jest pobranie krwi na posiew, wymaz z gardła itp. Gorączka może być też skutkiem samej choroby nowotworowej lub zatrucia organizmu cytostatykami. A może gorączka jest sygnałem jakiejś reakcji alergicznej, np. na stosowane leki. Jatrogenna gorączka podczas leczenia onkologicznego to częsta rzecz, niemniej jednak dążyłabym do odnalezienia jej konkretnej przyczyny. Jednym słowem gorączka, szczególnie nie dająca się zbić, to bardzo poważna sprawa.

Jarek

01.04.2007 14:51

Odpowiedz
Ja gorączkowałem bo miałem w vascuporcie bakterie. Wyszło mi to z posiewu.
J

Mańka

01.04.2007 16:28

Odpowiedz

O 16:51, dnia 2007-04-01 Jarek napisał(-a):

Ja gorączkowałem bo miałem w vascuporcie bakterie. Wyszło mi to z posiewu.

Dzieki bardzo, to moze byc jakis trop z tymi bakteriami w vascuporcie, gdyż on ma załozony od jakiegos czasu...

Mańka

02.04.2007 19:39

Odpowiedz

O 19:07, dnia 2007-03-29 Karkurt napisał(-a):

O 17:34, dnia 2007-03-29 Mańka napisał(-a):

SLUCHAJCIE A JAK WYGLADA TO BADANIE KRWI NA POSIEW??? JAKOS SPECJALNIE SIE POBIERA KREW?? INACZEJ NIZ DO NORMALNEGO BADANIA?

Mańka

02.04.2007 19:44

Odpowiedz

OB I CRP TO NIE WIEM JAKIE JEST. ALE OB MA WYSOKIE. MA BARDZO MALO PLYTEK. ZAWSZE DUZO PONIZEJ NORMY.

WIEM ZE GORACZKI MOGA WYSTEPOWAC PO CHEMII ALE JAKIS CZAS TEMU MIEWAL GORACZKI ALE GORA DO 3 DNI A POTEM BYLO DOBRZE A TERAZ UTRZYMUJE SIE TO BARDZO DLUGO. PRAKTYCZNIE NIE MA PRZERWY MIEDZY KOLEJNYMI WLEWAMI.

DO GORACZKI DOCHODZI POCIENIE SIE LUB DRESZCZE, NAPRZEMIENNIE. DO TEGO BOLE KREGOSLUPA, BOLE W BOKU, NO I TEN PLYN W OPLUCNEJ CIAGLE SIE ZBIERAJACY I DUSZACY.> O 20:59, dnia 2007-03-29 Wtajemniczona napisał(-a):

O 20:35, dnia 2007-03-29 Mańka napisał(-a):

(...)Myslicie ze to moze byc przyczyna ciaglych goraczek???

A jaka jest morfologia, OB, CRP? Czy gorączce towarzyszą jakieś inne objawy? Są już włączonej jakieś antybiotyki czy leki przeciwgrzybiczne? Aby przekonać się, że powodem gorączki jest infekcja konieczne jest pobranie krwi na posiew, wymaz z gardła itp. Gorączka może być też skutkiem samej choroby nowotworowej lub zatrucia organizmu cytostatykami. A może gorączka jest sygnałem jakiejś reakcji alergicznej, np. na stosowane leki. Jatrogenna gorączka podczas leczenia onkologicznego to częsta rzecz, niemniej jednak dążyłabym do odnalezienia jej konkretnej przyczyny. Jednym słowem gorączka, szczególnie nie dająca się zbić, to bardzo poważna sprawa.

Wtajemniczona

03.04.2007 05:56

Odpowiedz

O 21:39, dnia 2007-04-02 Mańka napisał(-a):

SLUCHAJCIE A JAK WYGLADA TO BADANIE KRWI NA POSIEW??? JAKOS SPECJALNIE SIE POBIERA KREW?? INACZEJ NIZ DO NORMALNEGO BADANIA?

Krew pobiera się bezpośrednio z naczynia krwionośnego lub z portu (w przypadku podejrzenia zakażenia odcewnikowego), w fazie narastania gorączki (bo wtedy bakterie najszybciej się mnożą, przed podaniem antybiotyku. Przy podejrzeniu posocznicy krew powinna być pobrana conajmniej 2-3 razy w ciągu doby. Przy pobieraniu krwi na posiem bezwzględnie muszą być zachowane wszystkie zasady dezynfekcji.