Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pytania :)

Autor: Ola • 21.03.2007 15:05 • 15 odpowiedzi

Ola

21.03.2007 15:05

Odpowiedz
Witajcie!
Kiedyś pisałam ze moje węzły budzą podejrzenie ziarnicy i niestety po miesiącu dostałam wynik ze to jednak ziarnica. NsI CSIIA dostałam ABVD 6 cykli. Leczę się we Wrocławiu a moja pani onkolog jest bardzo dziwna ponieważ nie chce mi odpowiadać na moje pytania tak naprawdę to nic mi nie mówi. Jestem teraz po 2 wlewie i dwa dni temu dostałam okres przesunęła mi chemie o tydzień a mówiła mi ze okresu nie dostane, nie wiem czy to normalne . Mam zmiany na płucach jakieś guzki do 8mm i powiedziała ze musze zrobić bronchoskopie żeby stwierdzić czy to nie są jakieś stare zmiany zapalne. Powiedzcie mi czy to konieczne????? konie. Na początku zanim zaczeli mnie leczyć pobrali mi szpik i zrobili trepan wyniki są dobre a moja pani onkolog mówi ze będą mi jeszcze pobierać żeby się upewniać ze nadal są dobre w połowie leczenia i pod koniec. Jakoś mi się to nie uśmiecha! Czy to normalna procedura i czy tez jest konieczne????? Jak spytałam o PET to mi nic nie odpowiedziała. Bo pytam czy będę miała pod koniec leczenia tak naprawdę to była zdziwiona ze wiem co to pet. Ja nie wiem czy to badanie jest konieczne w moim przypadku ale ona mi nic nie powiedziana na ten temat. Mam jeszcze jedno pytanie jak węzły które miałam nadobojczykowe 2cm na 2cm znikły mi po pierwszej chemii mogą jeszcze wrócić??? Czy komuś zmniejszyli ilość chemii jak wszystkie węzły się zmniejszyły i są poniżej 1cm po 2 chemii??? Przepraszam ze mecze swoimi pytaniami ale nie znam odpowiedzi a chciałabym się upewnić.
Pozdrawiam Ola życzę zdrowia!

Karkurt

21.03.2007 17:10

Odpowiedz

O 16:05, dnia 2007-03-21 Ola napisał(-a):

Witajcie!

Na początku zanim zaczeli mnie leczyć pobrali mi szpik i zrobili trepan wyniki są dobre a moja pani onkolog mówi ze będą mi jeszcze pobierać żeby się upewniać ze nadal są dobre w połowie leczenia i pod koniec. Jakoś mi się to nie uśmiecha! Czy to normalna procedura i czy tez jest konieczne????? Jak spytałam o PET to mi nic nie odpowiedziała. Bo pytam czy będę miała pod koniec leczenia tak naprawdę to była zdziwiona ze wiem co to pet. Ja nie wiem czy to badanie jest konieczne w moim przypadku ale ona mi nic nie powiedziana na ten temat. Mam jeszcze jedno pytanie jak węzły które miałam nadobojczykowe 2cm na 2cm znikły mi po pierwszej chemii mogą jeszcze wrócić??? Czy komuś zmniejszyli ilość chemii jak wszystkie węzły się zmniejszyły i są poniżej 1cm po 2 chemii??? Przepraszam ze mecze swoimi pytaniami ale nie znam odpowiedzi a chciałabym się upewnić.

Pozdrawiam Ola życzę zdrowia!

Do trepana to się lepiej przyzwyczaj . PET to Ci pewnie zrobią jak będziesz miała remisję .Przynajmniej powinni .

Węzły które się zmniejszyły nie powinny się już powiększyć

przynajmniej nie podczas leczenia . Co do zmniejszania dawek chemii wraz z upływem cykli to nie słyszałem .

Chyba ,że coś szwankuje (serce , nerki , wątroba ).

Ale jeżeli Ci się węzły zmniejszają ,to pewnie nie będą

kombinować . Tak sobie myślę .

tekst

Ola

21.03.2007 17:21

Odpowiedz

Do trepana to się lepiej przyzwyczaj.

Dlaczego skoro za pierwszym razem nie mialam nacieku ziariczego?

Fantomasz

21.03.2007 17:38

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2007-03-21 Ola napisał(-a):

odpowiem szybko bo sie spiesze ;-)

nie słuchaj go bzdury gada. Trepano w Twoim wypadku jest zupelnie zbednym badaniem :)

Karkurt

21.03.2007 17:42

Odpowiedz

Z własnego doświadczenia wiem i z tego co zaobserwowałem u innych takie kontrolne badanie robią co jakiś czas .

No nie co każdy wlew ale od czasu do czasu . Np. na początku w połowie leczenia i na koniec. Tak miałem ja .Bez względu czy miałem zajęty szpik czy nie .

tekst

Karkurt

21.03.2007 17:47

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2007-03-21 Fantomasz napisał(-a):

odpowiem szybko bo sie spiesze ;-)

nie słuchaj go bzdury gada. Trepano w Twoim wypadku jest zupelnie zbednym badaniem :)

No w takim razie Ola musisz opierdzielić swoją prowadzącą.

tekst

Fantomasz

21.03.2007 17:50

Odpowiedz

O 18:42, dnia 2007-03-21 Karkurt napisał(-a):

Z własnego doświadczenia wiem i z tego co zaobserwowałem u innych takie kontrolne badanie robią co jakiś czas .

No nie co każdy wlew ale od czasu do czasu . Np. na początku w połowie leczenia i na koniec. Tak miałem ja .Bez względu czy miałem zajęty szpik czy nie .

tekst

bezsens!

IMO chyba kladli Ciebie na stół aby tylko pocwiczyc :-/

w Oli wypadku to jest calkowicie nie potrzebne!

Ola jak nie lubisz tego badania a zakladam ze tak jest wcale nie musisz sobie go dac zrobic!

Ps. jak masz watpliwosc skonsultuj z innym lekarzem, ja tak zrobilem i poskutkowalo - uzyskalem opinie której sie teraz trzymam :)

Pozdrawiam

Ola

21.03.2007 18:44

Odpowiedz

Ps. jak masz watpliwosc skonsultuj z innym lekarzem, ja tak zrobilem i poskutkowalo - uzyskalem opinie której sie teraz trzymam :)

Bardzo bym chciała miec innego onkologa prowadzacego ale w moim osrodku chyba kazdy to taki mruk. Jedynie pielegniarki sa super :) Jako jedyne sie usmiechaja i jak znaja odpowiedz to mi mowia. Ale prosze powiedzcie mi jeszcze o pobieraniu szpiku czy bedzie koniecznie skoro teraz mam dobry wynik. I czy musze robic bronchoskopie?

Dzieki sliczne za odpowiedzi :D

Pozdrawiam Was cieplutko :)

Karkurt

21.03.2007 19:11

Odpowiedz

O 18:50, dnia 2007-03-21 Fantomasz napisał(-a):

Ola jak nie lubisz tego badania a zakladam ze tak jest wcale nie musisz sobie go dac zrobic!

No ale napisz dziewczynie dlaczego w jej przypadku jest to

zupełnie zbędne .Mnie też to interesuje .Może czegoś ciekawego się dowiem czego nie wiedziałem .Bo to ,że jak nie lubisz to nie rób ,to jakoś chyba nikogo nie przekonuje.

tekst

Gabi

21.03.2007 19:52

Odpowiedz

O 20:11, dnia 2007-03-21 Karkurt napisał(-a):

zupełnie zbędne .Mnie też to interesuje .Może czegoś ciekawego się dowiem czego nie wiedziałem .Bo to ,że jak nie lubisz to nie rób ,to jakoś chyba nikogo nie przekonuje.

tekst

no wlasnie napisz dlaczego bo mnie to nie przekonuje. sama mam miec teraz badania po polowie cykli

joanna

21.03.2007 21:06

Odpowiedz

O 18:10, dnia 2007-03-21 Karkurt napisał(-a):

Co do zmniejszania dawek chemii wraz z upływem cykli to nie słyszałem .

Chyba ,że coś szwankuje (serce , nerki , wątroba ).

Miałam zaplanowane 4 cykle chemii a skonczyło sie na 3. Zrobiono mi wtedy badanie (mialam właśnie pet), ktore wykazalo remisję. Dzis jestem rok po leczeniu i coraz bardziej sie boję, czy to moje bardzo krotkie leczenie było wystarczające.

dorota

21.03.2007 21:11

Odpowiedz

Witajcie!

Mam zmiany na płucach jakieś guzki do 8mm i powiedziała >ze musze zrobić bronchoskopie żeby stwierdzić czy to nie >są jakieś stare zmiany zapalne.

dopilnuj żeby dokładnie sprawdzili co to za guzki, żeby nie okazało się że zaawansowanie ZZ jest większe niż zakładają (wtedy powinni wdrozyc inne leczenie)

Powiedzcie mi czy to konieczne????? konie. Na początku >zanim zaczeli mnie leczyć pobrali mi szpik i zrobili >trepan wyniki są dobre a moja pani onkolog mówi ze będą mi >jeszcze pobierać żeby się upewniać ze nadal są dobre w >połowie leczenia i pod koniec.

trepanobiopsja jest robiona w połowie leczenia jako kontrola skuteczności zaaplikowanego leczenia, jesli leczenie jest za słabe i nie działa na ZZ to może nastąpić w trakcie leczenia zajęcie szpiku - dlatego lepiej takie badanie wykonać (jesli jest dobrze zrobione tzn znieczulenie jest wystarczająco mocne to nawet go nie poczujesz)

pozdrawiam

Dorota

Fantomasz

21.03.2007 21:33

Odpowiedz

O 20:52, dnia 2007-03-21 Gabi napisał(-a):

O 20:11, dnia 2007-03-21 Karkurt napisał(-a):

tekst

no wlasnie napisz dlaczego bo mnie to nie przekonuje. sama mam miec teraz badania po polowie cykli

Skonsultowalem decyzje MOJEGO prowadzacego pana Doktora z inna pania spec od hematologii, która to powiedziala ze jest to zbedne badanie!

To byla podstawa aby powiedziec prowadzacemu aby od zlecenia zabiegu odstapił :)

to mi wystarczyło :)

ps. na nastepnej wizycie zapytam co mysli o tym moja inna juz pani Doktor :) ...tylko ze jeszcze taka mlodziutka ;-)))

Ola

21.03.2007 23:37

Odpowiedz
(jesli jest dobrze zrobione tzn znieczulenie jest wystarczająco mocne to nawet go nie poczujesz)

Dali mi dwie dawki znieczulenia a ja z ledwoscia to wytrzymalam bylam wygieta jak parabola i na sama mysl o badaniu robi mi sie cieplo.

baldi

22.03.2007 07:24

Odpowiedz

moja pani onkolog jest bardzo dziwna ponieważ nie chce mi odpowiadać na moje pytania tak naprawdę to nic mi nie mówi

bo oni wola, gdy pacjent rozroznia chemie po kolorach, nie wie nic o leczeniu, o dawkach, a jeszcze najlepiej by bylo, gdyby nie dopominal sie o badania kontrolne.

pacjenci, ktorzy cos wiedza (lub co gorsza: przynosza wydrukowane teksty z tej strony) sa traktowani jak wrog publiczny no.:1

Ola

22.03.2007 08:39

Odpowiedz

ziekuje Ci slicznie Bladi za jasne mi odpowiedzi :) Pozdrawiam Cieplutko ;D