Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

dieta podczas chemioterapii

Autor: Libra • 18.03.2007 11:09 • 11 odpowiedzi

Libra

18.03.2007 11:09

Odpowiedz

Witam i pozdrawiam, mam prośbę czy możecie poradzić jakąś konkretną dzietę podczas chemioterapii, a szczególnie co jeść i pić aby złagodzić skutki uboczne chemioterapii np: wymioty? potrzebuję waszej pomocy, ale nie dla siebie, mojemu szwagrowi, który ma 28 lat postawiono diagnozę "ziarnica złośliwa" IV st. Za tydzień zaczyna chemioterapię, chcemy mu pomóc i chcemy być przygotowani na ewentualne skutki uboczne chemioterapii.

Olka

18.03.2007 12:32

Odpowiedz

a szczególnie co jeść i pić aby złagodzić skutki uboczne chemioterapii np: wymioty?

Kilku lekarzy już polecało nam przyjmowanie w trakcie chemioterapii tranu z rekina. Nazwa handlowa to Ecomer. Spróbujcie, może choć trochę pomoże:)

kaja

18.03.2007 16:41

Odpowiedz

O 12:09, dnia 2007-03-18 Libra napisał(-a):

Witam i pozdrawiam, mam prośbę czy możecie poradzić jakąś konkretną dzietę podczas chemioterapii, a szczególnie co jeść i pić aby złagodzić skutki uboczne chemioterapii np: wymioty? potrzebuję waszej pomocy, ale nie dla siebie, mojemu szwagrowi, który ma 28 lat postawiono diagnozę "ziarnica złośliwa" IV st. Za tydzień zaczyna chemioterapię, chcemy mu pomóc i chcemy być przygotowani na ewentualne skutki uboczne chemioterapii.

pisano tu wiele na temat diety,ogólnie unikać smażonych potraw,surowych owoców i warzyw/ze względu na śluzówkę żoładka/jeść kleiki ryżowe,kaszke manną/choć są ośrodki które nie zalecają po chemii mleka pod żadną postacią/ogólnie przestrzegać diety jak przy nieżycie żołądka,pozdrawiam

baldi

18.03.2007 17:26

Odpowiedz

aby złagodzić skutki uboczne chemioterapii np: wymioty?

na nudnosci (juz nie na same wymioty, tylko przed) mozna ssac musujace cukierki typu ZOZOLE, czesto odciagaja one mysli od zwracania ;)

Asica

18.03.2007 23:59

Odpowiedz

Witam i pozdrawiam, mam prośbę czy możecie poradzić jakąś konkretną dzietę podczas chemioterapii,

Nie wiem czy w przypadku Twojego szwagra zda to egzamin, w moim przypadku RACZEJ zdalo = przeszlam lajtowo przez 8 kursow ABVD.Wydaje mi sie,ze mial TEZ na to wplyw moj sposob zywienia,a mianowicie niełączenie weglowodanów z bialkami :) Taki sposob zywienia wplywa na to,ze szybciej przebiegaja procesy trawienne w organizmie,i nie dochodzi do procesow gnilnych,ktore czesto nastepuja w przypadku polaczen niektorych weglowodanow z białkami.

no a poza tym staralam sie unikac smazonych rzeczy..przewaznie duszone,pieczone,gotowane..

A po chemii proponuje

DUZE

ilosci plynow w celu przyspieszenia procesu oczyszczania organizmu z toksyn chemicznych ;>

smutna73

12.11.2007 12:03

Odpowiedz

Moze inaczej...tak naprawde to nie wiem czy bedzie mial ochote jesc w ogole przez pierwsze dni...kazdy organizm reaguje inaczej na chemie...pierwsza jest chyba najgorsza.Ja sama nie moglam jesc a nawet pic...dla mnie to bylo wprost katowanie...pierwsze trzy dni a potem odzywialam sie normalnie.Z natury jadam duzo owocow i warzyw wiec np mandarynkami wlasnie zabijam w sobie ten posmak w ustach...Pilam miete ktorej teraz nie znosze bo sam zapach parzonej miety kojarzy mi sie z chemia...Mysle ze sam dojdzie do tego na co w ogole ma ochote

Magga

13.11.2007 17:06

Odpowiedz

tak jak napisał Baldi:

cos kwasnego do ssania w czasie podawania chemii

Zofran badz inny srodek przeciwwymiotny szwagier powinien dostac przy wlewie

cola- nie wiem na jakiej zasadzie dziala, ale ponoc dziala:)

Ranigast- ochronnie

Cos do smarowania skóry bo najprawdopodobniej bedzie przesuszona i swędząca

powodzenia

pozdr.m

iwon

14.11.2007 13:40

Odpowiedz

Witam i pozdrawiam, mam prośbę czy możecie poradzić jakąś konkretną dzietę podczas chemioterapii.

a moj sposób to kisiele. zwłaszcza podczas wlewów w szpitalu. łatwo przygotować i dodatkowo łatwo wracają, w razie wymiotów. surowych owoców i warzyw unikałam juz dzien przed. a ogólnie jadłam wszystko na co mialam ochote i co mi nie smierdziało.

meni

15.11.2007 14:50

Odpowiedz

ja proponuje sok z buraków np. Vega tymbarku isok jedniodniowy marchwiowy.

Elżbieta

11.05.2009 09:12

Odpowiedz

O 13:32, dnia 2007-03-18 Olka napisał(-a):

a szczególnie co jeść i pić aby złagodzić skutki uboczne chemioterapii np: wymioty?

Kilku lekarzy już polecało nam przyjmowanie w trakcie chemioterapii tranu z rekina. Nazwa handlowa to Ecomer. Spróbujcie, może choć trochę pomoże:)

witaj!

Jestem w trakcie chemioterapii.

pierwsza była okropna, wymiotowałam jak "kot",teraz już sobie radzę.

Przed podaniem chemii jestem najedzona, po podaniu chemii w szpitalu zjadam lekki obiad (wszystko gotowane)nie można jeść nic surowego przez conajmniej 3 dni.Następnie głogówka, suchary i gorzka herbata, poźniej próbuję kisiel. Po 3 dniach apetyt wraca np. na delikatny krupniczek:).....Po tygodniu jem już wszystko. Tak postępując, nie muszę używać Zofiranu i nie wymiotuję. Pozdrawiam

zoisyte

11.05.2009 12:46

Odpowiedz

O 15:50, dnia 2007-11-15 meni napisał(-a):

ja proponuje sok z buraków np. Vega tymbarku isok jedniodniowy marchwiowy.

Sokami można się wspomagać ale dopiero mniej więcej 3 dni po chemii, lepiej nie ryzykować.

Ogólnie trzeba odciążać organizm, więc najlepiej szukać zdrowszej żywności.

A na nudności i wymioty - odgazowana coca-cola :)

A jeżeli wymioty są dosyć męczące to polecam jeść kaszki dla dzieci. Łatwo wchodzą, łatwo wychodzą :)

(Więcej o tym w opowiadaniu "Nasza ZZ") :)

bDv3s4Zrti

08.08.2015 16:13

Odpowiedz

estimado amigo deveria decir este nefstao gobierno destruyo en 13 af1os lo que le costo al pais levantar en 40 af1os si quiere un ejemplo venga a guayana para que vea las industrias basicas destruidas las medianas y pequef1as industrias desaparecidas y como el desempleo la delincuencia y la desnutricion campea en la otrora pujante ciudad guayana a se me olvidaba la luz a cada momento falla y con dos tremendo rios no hay agua potable que linda robolucion