Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Moja corka przy podsumowaniu leczenia cytostatycznego ma miec usg szyi.

Autor: Nikola • 16.03.2007 17:45 • 11 odpowiedzi

Nikola

16.03.2007 17:45

Odpowiedz

Moja corka w nastepnym tygodniu ma podsumowanie leczenia cytostatycznego.W listopadzie postawiono diagnoze ZZ zajecie węzłów chlonnych szyjnych , nadobojczykowych. Od lekarza prowadzacego dowiedzialam sie , ze wykonaja jej tylko badanie usg szyi . Czy to powinno wystarczyc ?Myslalam ze przeprowadza jakies dokladniejsze badania.

Gabi

16.03.2007 19:22

Odpowiedz
szczerze to ja bym sie klucila o tomograf. ja mialam zajete szyjne nadobojczykowe oraz w srodpiersiu i teraz zlecili mi tomograf.

Nikola

16.03.2007 19:32

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2007-03-16 Gabi napisał(-a):

szczerze to ja bym sie klucila o tomograf. ja mialam zajete szyjne nadobojczykowe oraz w srodpiersiu i teraz zlecili mi tomograf.

lekarz twierdzi , ze tomograf jest niezbedny przy zajeciu śródpiersia a usg w zupelnosci wystarcza , choc podobnie jak tomograf nie daje 100 procentowej pewnosci. Zastanawiam sie tylko nad badaniem PET. Czy jest konieczne , bo jak tak to dla mojej corci zrobie wszystko

baldi

16.03.2007 20:03

Odpowiedz

jesli pierwotnie narzady wewnetrzne, wezly okoaortalne, itp. byly nie zajete + na kontroli polowicznej nic sie nie dzialo to tak jakby nie ma potrzeby wykonywania CT, wystarczy tylko USG wezelkow pierwotnie zajetych. tomografia nie jest dla organizmu obojetna i czasem lepiej zachowawczo z niej zrezygnowac :)

nikola

16.03.2007 20:15

Odpowiedz

O 21:03, dnia 2007-03-16 Baldi napisał(-a):

jesli pierwotnie narzady wewnetrzne, wezly okoaortalne, itp. byly nie zajete + na kontroli polowicznej nic sie nie dzialo to tak jakby nie ma potrzeby wykonywania CT, wystarczy tylko USG wezelkow pierwotnie zajetych. tomografia nie jest dla organizmu obojetna i czasem lepiej zachowawczo z niej zrezygnowac :)

A jakie badania wchodza w sklad tej kontroli polowicznej?zapewne moja corcia miala juz takie zrobione ale nie bardzo moge dojsc do tego ktore to sa badania

nikola

16.03.2007 20:28

Odpowiedz

O 21:15, dnia 2007-03-16 nikola napisał(-a):

A jakie badania wchodza w sklad tej kontroli polowicznej?zapewne moja corcia miala juz takie zrobione ale nie bardzo moge dojsc do tego ktore to sa badania

moja nikolka miala tylko zajecie węzłów szyjnych i nadobojczykowych NSI (IIA)przy czym te powiekszone wezelki byly widoczne golym okiem . Teraz nie ma juz po nich sladu i nawet sa niewyczuwalne.wiec faktycznienie ma co juz jej dodatkowo stresowac innymi badaniami i tak przeszla juz szybki kurs dojrzewania(ma zaledwie 10 lat)

nikola

16.03.2007 20:32

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2007-03-16 nikola napisał(-a):

moja nikolka miala tylko zajecie węzłów szyjnych i nadobojczykowych NSI (IIA)przy czym te powiekszone wezelki byly widoczne golym okiem . Teraz nie ma juz po nich sladu i nawet sa niewyczuwalne.wiec faktycznienie ma co juz jej dodatkowo stresowac innymi badaniami i tak przeszla juz szybki kurs dojrzewania(ma zaledwie 10 lat)

Bardzo prosze mi jeszcze napisac jakie inne szczegolowe badania ja czekaja w nast . tyg.czy to beda tylko wyniki z krwi??czego mozemy sie spodziewac i na co ja nastawic

baldi

16.03.2007 20:55

Odpowiedz

A jakie badania wchodza w sklad tej kontroli polowicznej?

krew, ct/usg/echo_serca i inne ustalane indywidualnie.

zapewne moja corcia miala juz takie zrobione ale nie bardzo moge dojsc do tego ktore to sa badania

zapewne miala robione, gdyz wykonywane byly w polowie leczenia, by ocenic jego skutecznosc

baldi

16.03.2007 20:56

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2007-03-16 nikola napisał(-a):

Bardzo prosze mi jeszcze napisac jakie inne szczegolowe badania ja czekaja w nast . tyg.czy to beda tylko wyniki z krwi??

teoretyczne badania, ktorych mozecie sie spodziewac sa opisane na tej stronie: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_kontrola

nikola

16.03.2007 21:16

Odpowiedz

O 21:55, dnia 2007-03-16 Baldi napisał(-a):

A jakie badania wchodza w sklad tej kontroli polowicznej?

krew, ct/usg/echo_serca i inne ustalane indywidualnie.

zapewne moja corcia miala juz takie zrobione ale nie bardzo moge dojsc do tego ktore to sa badania

zapewne miala robione, gdyz wykonywane byly w polowie leczenia, by ocenic jego skutecznosc

Danka

16.03.2007 21:41

Odpowiedz

Gdzie leczy się twja córka?