ksena
04.03.2007 12:30
Pierwszy raz zajrzałam na tą stronkę w styczniu.Szukałam labolatorium, żeby szybciutko zrobić badanie węzła i trafiłam tutaj. Po przeczytaniu objawów choroby juz wiedziałam, że moja siostrzyczka ma właśnie ZZ.Od jakiegoś czasu bolała ją łopatka i czasem serducho.Ponieważ zrozpoczęła studia w wa-wie(09.06)skierowano ją na EKG z poradni przy uczelni.W opisie EKG napisali, ze miała zawał!!!ale teraz wiem że przesadzili.Konsultacja u kardiologa, kolejne wyniki-ok, a bóle coraz silniejsze i nie wiadomo co jej dolega.Na klatce persiowej jakby narośl, badanie wycinka-ok i dalej nie wiadomo...Prywatnie zrobiliśmy tomografie-guz w śródpiersiu 7,5x5cm(13 stycznia)(i to ten guz sie uwypukla na zewnątrz).Po 2 dniach węzeł na szyji.Pobrany, wysłany do 4 osrodków i tylko w Gliwicach wyszło ZZ NSII.A od kilku lat po wypiciu małej ilosci alkoholu bóle szyji(kiedyś śmialiśmy się z tego, bo jak wypiła więcej to przestawało boleć.Ale nigdy żaden lekarz nic nie mówił jak wspominalismy o tych bólach.A siostra leżała wcześniej w szpitalu-3 lata temu wycinali jej woreczek żółciowy.Skonczyła w lisopadzie 19 lat).Pare wizyt w onkologii,16luty pierwsza chemia.Za tydzień bedą wyniki szpiku.2 marzec druga chemiia.Na razie jest ok.Minął ból w klatce piersiowej i łopatce i jakby guz się zmniejsza bo zmniejsza się narośl.Ale chemia daje sie we znaki-bóle brzucha.Nie znalazłam na forum nic o żołądku(a moze zle szukalam, ale wybaczcie, jest tutaj mnostwo postów).Po śniadaniu siostre boli brzuch, ma zgage, manti nic nie daje, mamy też Riflux, ale nie pomaga.Może macie jakies dobre sposoby na leczenie tej dolegliwści? za wszelkie porady bardzo dziękuję.
Włoski się trzymaja dobrze,ale mamy też 2 perueczki ;).Siostra nie chce przerywac studiów i dzisiaj wraca do Wa-wy, a leczy sie w Gliwicach bo tutaj mieszkamy.Na razie czuje się dobrze więc zamierza zaocznie robić chemie w Gliwicach ;).Pozdrawiam wszystkich ziarniaków i za wszytskich trzymam kciuki.
Miałam tylko o jednym, ale chyba miałam potrzebę opisania naszej historii.
Gosia